18.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Skoda καταργεί το Fabia Combi λόγω Euro 7

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπήρχε μία εποχή που τα station wagons αποτελούσαν μία βιώσιμη επιλογή για όποιον αναζητούσε επιπλέον χώρους σε μία κατηγορία. Ακόμα και σε μία κατηγορία όπως τα μικρά hatchbacks με μοντέλα όπως το Renault Clio και το Peugeot 207 υπήρχαν τέτοιου είδους προτάσεις αλλά τα τελευταία χρόνια το μοναδικό μοντέλο που ήταν διαθέσιμο ως station wagon, ήταν το Fabia Combi. Πιστή σε αξίες όπως η ευρυχωρία, η πρακτικότητα και η ευχρηστία, η Skoda συνέχιζε να προσφέρει το Fabia Combi μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις παρουσίαζαν σταθερά πτωτική πορεία. Μέχρι το τέλος του Μαρτίου, οι εκπρόσωποι της Skoda πώλησαν κάτι περισσότερο από 3.000 Fabia Combi καθώς άδειαζαν τα αποθέματα τους αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς, το πρακτικό μικρό της Skoda δεν θα επιβιώσει τις αλλαγές στους κανονισμούς εκπομπών ρύπων.

Το 2020 ο τότε επικεφαλής της εταιρίας, Thomas Schaefer είχε δηλώσει ότι το Fabia Combi είναι πολύ σημαντικό για την Skoda επειδή υπογραμμίζει την δέσμευση της για προσιτή, πρακτική κινητικότητα στις entry-level κατηγορίες. Από τότε όμως πολλά έχουν αλλάξει και το βασικότερο εξ αυτών είναι η ανάγκη συμμόρφωσης με τους τους Euro 7 κανονισμούς εκπομπών ρύπων που αυξάνει δραματικά το κόστος μεταμορφώνοντας ένα αυτοκίνητο των €15.000 σε ένα των 18-20.000 ευρώ. Η Ε.Ε. επιμένει ότι οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 παρά τις εντονότατες αντιδράσεις από μερίδα των κατασκευαστών – κατά κύριο λόγο αυτών που δραστηριοποιούνται στις entry-level κατηγορίες και ήδη κάποια μοντέλα δεν θα ζήσουν για να δούνε την… επόμενη μέρα. Όπως το Skoda Fabia Combi.

Να θυμίσουμε ότι η τρέχουσα,  4η γενιά του Fabia παρουσιάστηκε το 2021 και χρησιμοποιεί πλέον την MQB-A0 αρχιτεκτονική του VW Group ενώ με μήκος που αγγίζει τα 4.10 μέτρα, είναι 110 χιλιοστά μεγαλύτερο από τον προκάτοχο του προσφέροντας σημαντικά αυξημένους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Ίσως και αυτό να έπαιξε έναν ρόλο στην απόφαση της εταιρίας – όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς φαίνεται πως είναι ειλημμένη και αδιαπραγμάτευτη. Αυτό είναι το τέλος για το Fabia Combi λοιπόν. Ίσως στο μέλλον να το δούμε να επιστρέφει όταν η Skoda περάσει στην αμιγώς ηλεκτρική εποχή της, ίσως και όχι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό