18.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Τουρκία στέλνει καταδρομείς μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει καταδρομείς στο Κόσοβο την Κυριακή και τη Δευτέρα, έπειτα από αίτημα του ΝΑΤΟ να ενταχθεί στην ειρηνευτική δύναμη της συμμαχίας KFOR μετά την ένταση που έχει προκληθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης, η οποία «θα μπορούσε να πλήξει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

«Η δύναμη που μας έχει ανατεθεί (μια μονάδα καταδρομέων) σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στο… Κόσοβο στις 4-5 Ιουνίου», ανέφερε επίσης το τουρκικό υπουργείο. «Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο, ένα τάγμα καταδρομών που υπάγεται στην 65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (Σαράντα Εκκλησιές, Κιρκλάρελι), το οποίο προηγουμένως είχε διατεθεί στη Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), ορίστηκε ως εφεδρική μονάδα, με βάση αίτημα που υποβλήθηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ / Νάπολη (Ιταλία)».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή πυροδοτήθηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου, τις οποίες μποϊκόταραν οι Σέρβοι δίνοντας τη νίκη σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο, σε υποψήφιους αλβανικής εθνότητας η οποία αποτελεί το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου.

Έπειτα το Κόσοβο αποφάσισε να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους στα γραφεία τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, ξεσηκώνοντας διαδηλώσεις από τη σερβική πλευρά που κατέληξαν σε βίαια επεισόδια αναγκάζοντας το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό