21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου βρήκε τον Θεό της, Θωμά Μαύρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Θωμάς Μαύρος θα ανήκει για πάντα στο «πάνθεον» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό το… δικαίωμα το είχε κερδίσει με το σπαθί του στις 13 Μαρτίου 1989, 25 χρόνια πριν. Όταν πετύχαινε ένα γκολ το οποίο δεδομένα δεν ήταν το πιο όμορφο που πέτυχε στην πλούσια καριέρα του, αλλά ήταν σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά.

Το ματς είναι Απόλλων θεσσαλονίκης – Πανιώνιος και ακόμα και οι φίλοι του «ιστορικού» μπορεί να μην το θυμόντουσαν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Κι αυτό διότι η ομάδα τους ηττήθηκε με 3-2, αλλά το γκολ που πέτυχε ο Θωμάς Μαύρος τον έφερε στην κορυφή του παγόβουνο στην Α’ Εθνική/Super League, χρίζοντας τον ως τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

260 και ίσως… ακόμα περισσότερα!

Το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του ήταν το 234ο γκολ συνολικά με τις φανέλες των ΑΕΚ και Πανιωνίου και με αυτό ισοφάρισε μία άλλη μυθική μορφή των «κιτρινόμαυρων», τον Μίμη Παπαϊωάννου. Ο Θωμάς Μαύρος συνέχισε να… ματώνει τα δίχτυα για έναν ακόμα χρόνο και ο «λογαριασμός» σταμάτησε στα 260 τέρματα σε 501 εμφανίσεις. Αν και ο ίδιος ισχυρίζεται πως αυτός ο αριθμός θα έπρεπε να είναι λίγο μεγαλύτερος!

Το αίσθημα του «killer» το είχε πάντα μέσα του, όπως είχε αποδείξει και τη σεζόν 1978/79. Με τη φανέλα της ΑΕΚ κατάφερε να σκοράρει 31 φορές και κέρδισε το «αργυρό παπούτσι» στην Ευρώπη, αφού ήταν ο δεύτερος σκόρερ στην «Γηραιά Ήπειρο». Οι επιτυχίες του με την «Ένωση», σαφώς, πολλές, καθώς μαζί της αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ στην Ελλάδα, ενώ πανηγύρισε δύο Πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Ελλάδας.

«Ποιος, ποιος, ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός»

Ο ζωντανός αυτός «μύθος» έχει γράψει ανεξίτηλα το όνομά του στα κιτρινόμαυρα βιβλία ιστορίας. «Ποιος, ποιος, ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός», ήταν το σύνθημα που δονούσε τη Νέα Φιλαδέλφεια. Το 1981 έπαιξε στην Πράγα σε αγώνα της Μικτής Ευρώπης με την Εθνική της τότε Τσεχοσλοβακίας, ενώ τρία χρόνια αργότερα έπαιξε στη Νέα Υόρκη (μαζί με τον Βασίλη Χατζηπαναγή) στην Μικτή Κόσμου, με την παρουσία – μεταξύ άλλων – του Μπεκενμπάουερ, του Μάγκατ και του Κέμπες.

Τον Νοέμβριο του 1993 στην Νέα Φιλαδέλφεια διοργανώθηκε το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του, στο οποίο η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Εθνική Ελλάδας. Ο Θωμάς Μαύρος αγωνίστηκε για 60 λεπτά και με τις δύο ομάδες, σκόραρε για την «Ένωση» και αποθεώθηκε από τους φίλους της. Μετέπειτα έγινε πυλώνας στο νεότευκτο γήπεδό της και τα υπόλοιπα όσα έχουν γραφτεί είναι απλά ιστορία…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό