17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από 5 μήνες

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας τερμάτισε το σερί πέντε διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων, διατηρώντας τα αμετάβλητα στην τριμηνιαία συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη.

Η τράπεζα, η οποία άρχισε να τραβάει τα επιτόκια από το αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο του 2022, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 1,75%.

«Η σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία τρίμηνα αντισταθμίζει τις πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SNB.

«Από τη σημερινή προοπτική, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μπορεί να καταστεί αναγκαία μια περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα».

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία διαμορφώθηκε στο 1,6% ετησίως τον Αύγουστο, πολύ κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, όταν ο πληθωρισμός σε όλη την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,3% τον περασμένο μήνα.

Το ελβετικό φράγκο ήταν επίσης το νόμισμα της με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, ενώ η ελβετική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο, σηματοδοτώντας ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία αύξηση από την SNB αυτόν τον κύκλο.

Στην προηγούμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα επέλεξε αύξηση 25 μονάδων βάσης, μετά από αυξήσεις έως και 75 μονάδες βάσης προηγουμένως.

Η SNB σημείωσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα τρίμηνα «παραμένουν συγκρατημένες», αν και ο πληθωρισμός είναι «πιθανόν να παραμείνει υψηλός παγκοσμίως προς το παρόν».

«Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, θα πρέπει να επιστρέψει σε πιο μέτρια επίπεδα, κυρίως λόγω της πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, η SNB πρότεινε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια «έντονη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», δεδομένου του επίμονα υψηλού πληθωρισμού σε άλλα μέρη του κόσμου, που θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για ορισμένες κεντρικές τράπεζες.

Το σχόλιο της SNB αναφέρεται επίσης στην πιθανή επιδείνωση της ενεργειακής κατάστασης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό