16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η ηφαιστειακή λάβα «βάφει» πορτοκαλί το βόρειο σέλας

Ειδήσεις Ελλάδα

Κόβουν την ανάσα τα βίντεο από την Ισλανδία με δύο φυσικά φαινόμενα να είναι σε εξέλιξη. Την ώρα που το ηφαίστειο εκρήγνυται στην ισλανδική πόλη Γκρίνταβικ, οι κάμερες καταγράφουν το βόρειο σέλας, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. 

Πώς προκαλείται το βόρειο σέλας

Οι καταιγίδες ηλιακής ακτινοβολίας συμβαίνουν όταν μια μαγνητική έκρηξη μεγάλης κλίμακας, επιταχύνει φορτισμένα σωματίδια στην ηλιακή ατμόσφαιρα σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Σύμφωνα με τη NASA, όταν αυτές οι ηλιακές καταιγίδες χτυπούν τη Γη το νιώθουμε άμεσα και είναι ο λόγος που απολαμβάνουμε το βόρειο σέλας.

Τα πιο σημαντικά σωματίδια είναι τα πρωτόνια, τα οποία μπορούν να επιταχυνθούν σε κλάσματα ταχύτητας του φωτός. Έτσι, μπορούν να διανύσουν τα 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα που χωρίζουν τον ήλιο από τη Γη σε μόλις 10 λεπτά ή και λιγότερο.

Όταν φτάνουν στη Γη, τα γρήγορα κινούμενα πρωτόνια διαπερνούν τη μαγνητόσφαιρα (τον χώρο που περιβάλλει τον πλανήτη μας, όπου το κυρίαρχο μαγνητικό πεδίο είναι το μαγνητικό πεδίο της Γης) που προστατεύει τον πλανήτη μας από φορτισμένα σωματίδια χαμηλότερης ενέργειας. Μόλις τα σωματίδια εισέλθουν, καθοδηγούνται στις γραμμές του μαγνητικού πεδίου και διεισδύουν στην ατμόσφαιρα κοντά στους πόλους.

Ταχέως κινούμενα πρωτόνια και ηλεκτρόνια, που αναφέρονται ως ηλιακά ενεργειακά σωματίδια (SEPs), εντοπίστηκαν από διαστημόπλοια όχι μόνο μεταξύ του ήλιου και της Γης, αλλά ακόμη και μεταξύ Γης και Άρη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό