18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η αγορά της Αισθητικής Ιατρικής είναι σε μεγάλη άνοδο

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην Ανθή Αγγελοπούλου[email protected]

Για τη μεγάλη εξέλιξη της αγοράς της Αισθητικής Ιατρικής καθώς και για το ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα της Allergan Aesthetics διεθνώς καθώς και στην Ελλάδα μας μιλά ο κ. Γιάννης Μπεσσής,  Country Manager Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, για Ελλάδα και Κύπρο. Ο κ. Μπεσσής αναφέρεται επίσης στην ενοποίηση της Allergan με την AbbVie , στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής καθώς και στην κοινή κουλτούρα των δύο εταιρειών που δεν είναι άλλη από το να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να μην χάνεται ο τελικός στόχος, που είναι ο άνθρωπος!. 

Κύριε Μπεσσή το 2020 όταν όλος ο πλανήτης είχε αιφνιδιαστεί από την πανδημία και οι αγορές είχαν παγώσει κυριολεκτικά, η Allergan ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά μεγάλο deal, αφού ενώθηκε επιχειρηματικά με την 4η μεγαλύτερη φαρμακευτική παγκοσμίως, την AbbVie. Δεδομένου ότι η Allergan εξειδικεύεται στην αισθητική ιατρική τι προσφέρει αυτή η εξαγορά και στις δύο εταιρείες;

Από τις 8 Μαΐου 2020 η Allergan είναι μία εταιρεία της AbbVie. Μία κομβική ημέρα για τους δύο Οργανισμούς καθώς η συγχώνευσή μας δημιούργησε, βάσει κύκλου εργασιών, την τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία, παγκοσμίως, όπως, σωστά, αναφέρετε.  

Είναι μία επιχειρηματική κίνηση που μετά από δύο χρόνια συνύπαρξης επιβεβαιώνει  τις αρχικές προβλέψεις και προσδοκίες. Από την αρχή της διαδικασίας και των συζητήσεων μεταξύ των δύο εταιρειών υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία για το εγχείρημα, καθώς γνωρίζαμε ότι η συνένωση θα δημιουργήσει ένα ισορροπημένο, ισχυρό και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που αλληλοσυμπληρώνεται σε σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες. Και οι δύο, AbbVie και Allergan, ξεκινήσαμε από διαφορετικές αφετηρίες στα χαρτοφυλάκιά μας. Η AbbVie μ’ ένα εμβληματικό, πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο στην Ανοσολογία, με 20 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης στη Ρευματολογία, στην Ψωρίαση, στη νόσο του Crohn, και άλλες νόσους, κι ένα εξίσου δυνατό χαρτοφυλάκιο στη Νευρολογία με εξειδίκευση στο Πάρκινσον.

Οι θεραπευτικές λύσεις της Allergan ενδυναμώνουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της Νευρολογίας. Παράλληλα, διευρύνει το κοινό χαρτοφυλάκιο που προκύπτει από την ενοποίηση, με θεραπείες στην Οφθαλμολογία και, φυσικά, με τα εξαιρετικά ισχυρά brands στην Αισθητική Ιατρική. Ως AbbVie, πλέον, επικεντρωνόμαστε σε πέντε θεραπευτικούς τομείς, στην Ανοσολογία, στην Αιματολογία, στην Οφθαλμολογία, στη Νευρολογία και στην Αισθητική Ιατρική, και μετράμε πάνω από 30 brands και παρουσία σε 60 θεραπευτικές κατηγορίες. 

Το εύρος των κοινών εμπορικών δραστηριοτήτων μάς επιτρέπει να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων με ισχυρές κλινικές επιδόσεις, προσφέροντας μεγαλύτερο όφελος στους ασθενείς, σε θεραπευτικά πεδία με σημαντική ανάγκη, όπως στους προαναφερθέντες τομείς που επικεντρωνόμαστε, αλλά παράλληλα και στην ιολογία και σε πεδία ειδικής φροντίδας όπως στη γαστρεντερολογία. 

Μην ξεχνάμε, όπως επισημάνατε, ότι η συνεργασία προέκυψε εν μέσω πανδημίας, μίας πρωτόγνωρα ανατρεπτικής συγκυρίας τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά και επιχειρηματικά, η οποία δοκίμασε και συνεχίζει να δοκιμάζει τον κλάδο που δραστηριοποιούμαστε. Όμως η πυγμή, η ανθεκτικότητα, η τόλμη και κυρίως η οργάνωση και η μεθοδικότητα των συναδέλφων μας που χειρίστηκαν τη διαδικασία της ενοποίησης δεν άφησαν περιθώριο αποτυχίας σε μία τόσο σημαντική επιχειρηματική κίνηση, που μόνο οφέλη κυοφορεί για τις δύο εταιρείες και για τους ασθενείς! Άλλωστε, η κουλτούρα της AbbVie και της Allergan διαπνέεται από την ουσιαστική ανθρωποκεντρική προσέγγιση, και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι για την εταιρεία μας και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε όποια νέα πρόκληση με την ίδια επιτυχία και ενθουσιασμό.

Να σας πάω αρκετά χρόνια πίσω, όταν η Allergan, Inc. ως αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία είχε επικεντρωθεί από το 1948 που ιδρύθηκε στην οφθαλμολογία, και αργότερα στις νευροεπιστήμες, στην ιατρική δερματολογία, στην αισθητική ιατρική, στην ενίσχυση του μαστού, στην παρέμβαση στην παχυσαρκία και στην ουρολογία. Ωστόσο, το 2015 όταν εξαγοράστηκε από την Actavis plc με έδρα την Ιρλανδία άλλαξε μορφή, μετονομάσθηκε σε Allergan plc και άλλαξε εν μέρει και τη στόχευσή της. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την πορεία αυτή καθώς και το νέο της πρόσωπο, αυτό των τελευταίων ετών με την εξειδίκευση της εταιρείας στην Αισθητική Ιατρική; 

Η Allergan έχει μία μακρά ιστορία στη φαρμακευτική βιομηχανία που συνοδεύεται από εμπειρία, εξειδίκευση, κύρος και καινοτομία, και την καθιστά ως μία από τις εταιρείες που χαίρουν αναγνώρισης και εκτίμησης απ’ όλη τη φαρμακευτική αγορά. Αυτή η ιστορία μας και η έμφαση που διαχρονικά έχουμε δώσει στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικών θεραπειών μάς δίνει σήμερα τη χαρά να ανήκουμε σε μία ακόμα μεγαλύτερη οικογένεια, αυτή της AbbVie και να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα σχέδια για το μέλλον.

Χάρη στα ευρέως γνωστά και καταξιωμένα προϊόντα της Allergan στους επαγγελματίες υγείας στον τομέα της Αισθητικής Ιατρικής, η Αισθητική Ιατρική διατηρήθηκε ως ένα brand με τη δική του αξία και διακριτή ταυτότητα εντός της AbbVie, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, με την επωνυμία Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie. Μετά από δύο χρόνια μεταβατικής περιόδου προς την πλήρη ενοποίηση, από τον Νοέμβριο του 2022 θα ολοκληρωθεί η πλήρης ενσωμάτωση στην AbbVie της Αισθητικής Ιατρικής και του χαρτοφυλακίου της, οπότε θα είμαστε και τυπικά και ουσιαστικά μία εταιρεία!

Μία εταιρεία ισχυρή και ανταγωνιστική με ένα ακόμα εμβληματικό, καθιερωμένο χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει ενέσιμες θεραπείες προσώπου, θεραπείες σμίλευσης σώματος (body contouring), πλαστικής χειρουργικής, φροντίδας δέρματος και άλλες θεραπείες. Ένα χαρτοφυλάκιο που χάρη στους διευρυμένους πόρους και στις υποδομές που διαθέτουμε, μας κάνει να ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερες ευκαιρίες και ιδέες για ‘επαναστατικές’ θεραπευτικές λύσεις και συσκευές που θα αντιμετωπίζουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τις παθήσεις του δέρματος, τη μείωση λίπους, τη βελτίωση των γραμμών και την αποκατάσταση του όγκου του προσώπου.

Η δέσμευσή μας να μεγαλώνουμε, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς στην ποιότητα των προϊόντων μας παραμένει ακλόνητη, παρακολουθώντας στενά όλα τα στάδια ανάπτυξης, παρασκευής και διάθεσής τους. Όπως, αντίστοιχα, συνεπείς θα παραμείνουμε και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας μέσω του Allergan Medical Institute. Για την Allergan δεν αρκούν μόνο τα αποτελεσματικά και ασφαλή προϊόντα για την απόλυτη ικανοποίηση των θεραπευομένων μας, οι οποίοι είναι η καρδιά της δραστηριότητάς μας.

Είναι ύψιστης σημασίας η σωστή εφαρμογή και η χρήση των προϊόντων μας από εξειδικευμένους και εκπαιδευμένους ιατρούς, οι οποίοι κατέχουν τις πιο εξελιγμένες ιατρικές τεχνικές και τεχνολογίες αιχμής. Το AMI προσφέρει υψηλής ποιότητας θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε επαγγελματίες υγείας, με 1.700 επαγγελματίες υγείας να έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα τη διετία  2016  – 2018. 

Τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Allergan στη διεθνή αγορά αλλά και στην εγχώρια;  

Όπως αναφέραμε, η Allergan στην ενοποίηση με την AbbVie έφερε ως κληρονομιά ένα  ευρύ χαρτοφυλάκιο με θεραπευτικές λύσεις στη Νευρολογία, στην Οφθαλμολογία και στην Αισθητική Ιατρική. Τα χαρτοφυλάκια της Οφθαλμολογίας και της Νευρολογίας έχουν ενσωματωθεί στην AbbVie. Στην Οφθαλμολογία, η Allergan δραστηριοποιείται τα τελευταία 70 χρόνια, όταν ο Gavin S. Herbert ανακάλυψε την πρώτη αντιισταμινική οφθαλμική σταγόνα. Σήμερα, διαθέτουμε κορυφαίες θεραπείες πρώτης γραμμής με κολλύρια και καινοτόμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για το γλαύκωμα, την ωχρά κηλίδα, τη νόσο του αμφιβληστροειδούς, την πρεσβυωπία.

Στην Νευρολογία, η Allergan προσθέτει αξία στο ενοποιημένο χαρτοφυλάκιο της AbbVie εστιάζοντας σε θεραπείες όπως στη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη διπολική διαταραχή και κατάθλιψη, τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ημικρανία, στη σπαστικότητα μετά από εγκεφαλικό, σε δυστονίες όπως η αυχενική δυστονία, ο βλεφαρόσπασμος, ο ημίσπασμος προσώπου και σε διαταραχές στην ουροδόχο κύστη και στην υπεριδρωσία, που αντιμετωπίζονται με τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση.

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α εντάσσεται και στο χαρτοφυλάκιο της Αισθητικής Ιατρικής καθώς είναι ευρέως γνωστή και για την κοσμητική της χρήση με την επωνυμία VISTABEL®, για όσες και όσους  επιθυμούν να βελτιώσουν την εικόνα του άνω τμήματος του προσώπου τους, όπως τις γραμμές στο μεσόφρυο, το «πόδι της χήνας» και το μέτωπο.

Στο πορτφόλιο της Αισθητικής Ιατρικής συμπεριλαμβάνονται, επίσης, η κορυφαία σειρά fillers προσώπου με υαλουρονικό οξύ Juvéderm® και η εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων – FDA και από Κοινοποιημένο Φορέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεραπεία κρυολιπόλυσης CoolSculpting®. 

Το χαρτοφυλάκιό μας, παγκοσμίως και στην ελληνική αγορά, ήδη, ενισχύεται με το νέο μας προϊόν HArmonyCa™ με λιδοκαΐνη, το πρώτο μας υβριδικό ενέσιμο τζελ διπλής δράσης, το οποίο συνδυάζει στην ίδια σύριγγα δύο ενεργά συστατικά, το υαλουρονικό οξύ και τον υδροξυαπατίτη ασβεστίου. 

Τι αναμένουμε πιο συγκεκριμένα στο άμεσο μέλλον, δεδομένου όπως έδειξαν και οι επιχειρηματικές της κινήσεις δεν την πτοεί καμία πανδημία, αντίθετα εξακολουθεί να επενδύει στις αγορές;

Η πιο άμεση νέα μας επένδυση στην Αισθητική Ιατρική, όπως ανέφερα παραπάνω, είναι το HArmonyCa™, το οποίο ανήκει σε μία νέα αγορά για εμάς, αυτή των βιοδιεγερτών. Είναι μία νέα αγορά πολύ συναρπαστική γιατί το HArmonyCa™ αναμένουμε να προσφέρει τόσο στους ιατρούς όσο και στους θεραπευομένους μία εξαιρετική λύση που μπορεί να καλύψει κάποιες από τις πολυδιάστατες ανάγκες του δέρματος που προκύπτουν με την πάροδο της ηλικίας. Κι αυτό χάρη στον συνδυασμό των δυο συστατικών του, το υαλουρονικό οξύ και τον υδροξυαπατίτη ασβεστίου που με μία μόνο θεραπεία προσφέρει άμεση ανόρθωση και διέγερση της σύνθεσης του κολλαγόνου. 

Όμως, η αγορά της Αισθητικής Ιατρικής είναι πολύ ευρεία και σε μεγάλη άνοδο. Σκεφτείτε ότι το 2020 η ευρύτερη αγορά ευεξίας άγγιξε τα 3,3 τρις δολάρια! Όπως αντιλαμβάνεστε το πεδίο μας για νέες επενδύσεις και ανακαλύψεις καινοτόμων θεραπειών είναι μεγάλο και άκρως ‘προκλητικό’. Εμείς οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις νέες τάσεις, πολιτισμικές και καταναλωτικές, που δημιουργούνται και διαμορφώνουν το τοπίο της επόμενης ημέρας.

Με την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία μας προετοιμαζόμαστε κατάλληλα ώστε να μετουσιώσουμε τις τάσεις αυτές σε θεραπευτικές λύσεις που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους, όλα τα φύλα, όλες τις ηλικίες και όλες τις εθνικότητες. Το κοινό μας είναι πλέον πιο απαιτητικό, πιο ενημερωμένο και πιο τολμηρό, κι εμείς ως ηγέτες στην Αισθητική Ιατρική θα επενδύσουμε ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες τους και να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθησή τους ώστε να διαμορφώσουν τη ζωή τους, επαγγελματική και προσωπική σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και τα όνειρά τους.

Ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας, στη διεθνή σκηνή και ειδικότερα στην Ελλάδα;

Το οικονομικό μας αποτύπωμα τόσο στη διεθνή σκηνή, όσο και στην Ελλάδα, είναι ισχυρό, όπως αναμενόταν! Το 2021 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών είχε σημαντική αύξηση με 56 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Ειδικά στο χαρτοφυλάκιο της Αισθητικής Ιατρικής, το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα καθαρά έσοδα, παγκοσμίως, ανήλθαν σε 1,374 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 20,5% σε βάση αναφοράς ή 22,5% σε λειτουργική βάση. \

Συνεχίζουμε να λειτουργούμε στο ανώτατο επίπεδο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, με ισχυρή κερδοφορία και σημαντικές ταμειακές ροές που θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω τις νέες επενδύσεις. Η επόμενη δεκαετία, χάρη σε αυτή την οικονομική ευρωστία και στις συνεχείς επενδύσεις αναμένουμε να αποφέρει σημαντικές ανακαλύψεις καινοτόμων θεραπειών καλύπτοντας σημαντικά θεραπευτικά κενά. 

Ενώνοντας δυνάμεις με την AbbVie είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε σταθερά στην κορυφή της βιομηχανίας σε κύριους οικονομικούς συντελεστές και πέρα από την αύξηση των εσόδων, όπως στη συνολική απόδοση των μετοχών και στην αύξηση των αναπροσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή. Παράλληλα, ενώσαμε και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας οι οποίες βρίσκονται στους πιο παραγωγικούς κόμβους καινοτομίας, παγκοσμίως, κι έτσι βρισκόμαστε στον πυρήνα της πρωτοποριακής έρευνας.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποιο ήταν το έναυσμα να ασχοληθείτε με τον χώρο της Υγείας και μάλιστα στην Ελλάδα, όταν, λόγω της σχέσης με τις ΗΠΑ θα μπορούσατε να συνεχίσετε εκεί τις σπουδές σας σε μία εξαιρετικά μεγαλύτερου βεληνεκούς χώρα; 

Γεννήθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όμως μεγάλωσα από πέντε χρονών στην Ελλάδα και σπούδασα στο Πολυτεχνείο Χημικός Μηχανικός MSc. Το ενδιαφέρον μου για τη φαρμακευτική αγορά γεννήθηκε από τις προσλαμβάνουσες που είχα από την ευρύτερη κοινωνική μου συναναστροφή. Με γοήτευσε η ιδέα να είμαι μέρος σε μία αγορά που στο επίκεντρό της είναι ο άνθρωπος. Σε μία αγορά όπου υπερισχύουν η επιστήμη, η καινοτομία και οι ταλαντούχοι άνθρωποι, που μαζί ως μία ομάδα, εργάζονται αδιάκοπα και με πάθος για να ανακαλύψουν νέες θεραπείες για τους συνανθρώπους τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Είναι τιμητικό να συνυπάρχεις με επιστήμονες και επαγγελματίες που αποτελούν παράδειγμα, καθώς δεν πτοούνται αλλά πεισμώνουν στις δυσκολίες και στις αποτυχίες. Γιατί στη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη οι αποτυχίες είναι μέρος της επίπονης διαδικασίας, των συνεχών μελετών και των αναθεωρήσεων για να φτάσουμε στην ανακάλυψη μίας επιτυχημένης, αποτελεσματικής και ασφαλούς θεραπείας. Στο τέλος, όμως, αυτή η μία επιτυχημένη ανακάλυψη είναι η επιβράβευση των κόπων, γιατί είναι ικανή να αλλάξει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και να τους δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. 

Στα 26 χρόνια της διαδρομής μου, σε όσες εταιρείες εργάστηκα συνάντησα το ίδιο πάθος, την ίδια αφοσίωση και τον ίδιο σεβασμό για τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Η ενοποίηση της Allergan με την AbbVie ήταν μία ακόμα ευκαιρία να επιβεβαιώσω την πραγματική αξία του κλάδου που υπηρετώ. Δύο ήδη μεγάλες εταιρείες, με επιτυχημένη πορεία, τόλμησαν να ενωθούν για να γίνουν πιο ισχυροί με απώτερο στόχο περισσότερες ευκαιρίες για επιστημονική πρόοδο, σε περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες.

Η νέα αυτή πρόκληση απαιτεί, σαφώς, περισσότερη προσπάθεια συνεργασίας και συνεννόησης από την πλευρά όλων, όμως η κοινή κουλτούρα που διαπνέει τον φαρμακευτικό κλάδο και ειδικότερα την AbbVie και την Allergan δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να μην χάνεται ο τελικός στόχος, που είναι ο άνθρωπος! Ο τρόπος που εργαζόμαστε στην AbbVie είναι συνεργατικός, επενδύει στη διαφάνεια των σχέσεων και στον σεβασμό της διαφορετικότητας όλων των συνανθρώπων μας και των νέων ιδεών απ’ όπου και αν προέρχονται. Βλέπουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, πέρα από τη δική μας επιχειρηματική δραστηριότητα, πέρα από τα στενά μας όρια, καθώς πιστεύουμε ότι η ευημερία του κλάδου είναι προς όφελος όλων μας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό