23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Γιατί ξαφνικά η αμερικανική δεξιά ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα ψυχεδελικά φάρμακα;»

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι θεραπείες με ψυχεδελικές ουσίες λαμβάνουν μια άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική υποστήριξη στις ΗΠΑ, με πολύ .  μεγάλο μέρος της βοήθειας να προέρχεται από τη δεξιά καθώς η…ψυχεδέλεια δεν είχε ποτέ μια αμιγώς αριστερή βάση θαυμαστών. 

Ο επιχειρηματίας Πίτερ Τιλ, που δραστηριοποιείται στην βιομηχανία της τεχνολογίας έχει επενδύσει εκτενώς στις αναδυόμενες ψυχεδελικές θεραπείες. Ο Καναδός- και αμφιλεγόμενος- καθηγητής Ψυχολογίας Τζόρνταν Πάτερσον, είναι λάτρης της ψιλοκυβίνης – μιας  ψυχοτρόπου ουσίας που παράγεται από συγκεκριμένα είδη μανιταριών. 

Το 2018, το Αμερικανικό Ίδρυμα μελετών Mercer δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στην Διεπιστημονική Ένωση Ψυχεδελικών Σπουδών  (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies  – Maps)   για μελέτες πάνω στην θεραπεία με «έκσταση»,  βετεράνων που πάσχουν από μετρατραυματικό στρες.

 

Δια…πάσαν νόσο;

Οι ψυχεδελικές θεραπείες, έχουν συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με ουτοπικά πειράματα, όπως αναφέρουν – μεταξύ άλλων- σε σχόλιο τους στον  Guardian, ο ψυχοθεραπευτής Ρος Έλερχον και ο ακτιβιστής και επί πάνω απο δύο δεκαετίες απασχολούμενος με πρακτικές ψυχεδελικών ουσιών  Δημήτρης Μουγιάνης και ιδρυτές της Cardea  

Ορισμένοι ερευνητές οραματίζονται  να βρουν μια επιστημονική βάση  στην υποθετική θεωρία ότι οι ψυχεδελικές ουσίες μπορεί να βοηθήσουν στον τερματισμό  δυσεπίλυτων πολιτικών συγκρούσεων. 

Πέρυσι, η Maps και το Imperial College του Λονδίνου οργάνωσαν μια κοινή τελετή χρήσης της παραισθησιογόνου ουσίας Αγιαχουάσκα για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. 

Το 2018, το Imperial College έδωσε μεγάλη προσοχή σε μελέτη που υποστηρίζει ότι μια δόση θεραπείας με ψιλοκυβίνη μείωσε τις «αυταρχικές τάσεις». 

 

Ο κίνδυνος των ακραίων

Οι ψυχεδελικές ουσίες μπορούν σίγουρα να «ανοίξουν» το μυαλό – αλλά  καραδοκεί ο κίνδυνος το «άνοιγμα » να ρέπει προς τον ναζισμό, τον οικοφασισμό ή προς τις θεωρίες συνομωσίας, με τον ίδιο τρόπο που  μπορεί να οδηγήσει και προς τον φιλειρηνισμό και την αγάπη.

Tόσο ο Τζούλιους Έβολα, Ιταλός φιλόσοφος και φασίστας που θαύμαζε ο Χίτλερ όσο και ο Στιβ Μπάνον, ειδικός σύμβουλος του  Ντόναλντ Τραμπ, υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές του LSD.

Ο Άντριου Άνγκλιν  ιδρυτής της νεοναζιστικής ιστοσελίδας Daily Stormer , πειραματίστηκε εκτενώς με ψυχεδελικές ουσίες στα νιάτα του. Ο ιδρυτής του 8chan, του ανενεργού -πλέον-εξτρεμιστικού μεσου διάδοσης μηνυμάτων, που φιλοξένησε τα μανιφέστα αρκετών αμερικανών μακελλάρηδων, «εμπνεόταν» από την χρήση τέτοιων ουσιών

Γιατί η αμερικανική δεξιά ενδιαφέρεται  εντέλει τόσο πολύ για αυτές τις ουσίες σήμερα; Η πιο προφανής απάντηση είναι τα χρήματα που θα προέλθουν από διπλώματα ευρεσιτεχνίας για νέα σκευάσματα και από την κατοχύρωση και την παροχή  σχετικών τεχνικών θεραπείας.

Μπορεί να παίζουν ρόλο και πολιτικοί παράγοντες. Ίσως.

Είναι η δεξιά χρηματοδότηση για στήριξη των στρατιωτών με ψυχοτρόπες ουσίες, μια προσπάθεια διασφάλισης της συνεχούς βιωσιμότητας των αμερικανικών πολέμων σε όλο τον κόσμο, και των κερδών που αποφέρουνα

Ό,τι κι αν «κρύβεται» πίσω από αυτό το ενδιαφέρον  τα μανιτάρια δεν είναι η… μαγική θεραπεία για τα δεινά της κοινωνία. Μια ουσία τόσο ισχυρή  μπορεί να είναι επικίνδυνη αν πέσει σε λάθος χέρια.

Απόδοση Άτση Κατερίνα

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό