15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Ανώτατος σύμβουλος του Λευκού Οίκου προειδοποιούσε από τον Ιανουάριο ότι ο Co-19 δεν είναι εποχική γρίπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Περί τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επέμενε ότι νέος κορωνοϊός δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ, ένας ανώτατος σύμβουλος του Λευκού Οίκου προειδοποιούσε γραπτώς ακριβώς για το αντίθετο. Η κρίση του Co-19 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών και να στοιχίσει τρισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εμπορίου.

Το υπόμνημα του Ναβάρο αποτελεί την πιο σοβαρή προειδοποίηση υψηλόβαθμου που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αναφέρουν οι New York Times.

«Η έλλειψη ανοσοπροστασίας ή υφιστάμενης θεραπείας ή εμβολίου θα άφηνε τους Αμερικανούς ανυπεράσπιστους στην περίπτωση μιας πανδημίας στο έδαφος των ΗΠΑ», τόνιζε στο υπόμνημά του ο Ναβάρο επισημαίνοντας τον κίνδυνο για τις ζωές των Αμερικανών. Σύμφωνα με τον Ναβάρο αποτελούσε επιλογή της κυβέρνησης πόσο επιθετική θα ήταν η στάση της απέναντι στο ξέσπασμα της επιδημίας, σημειώνοντας ότι το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος θα ήταν μικρότερο εάν τελικά ο κορωνοϊός μπορούσε να αντιμετωπιστεί σαν εποχική γρίπη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος της πανδημίας ήταν από τότε ορατός, σύμφωνα με τον Ναβάρο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που υπήρχαν από την Κίνα. Σε αυτό το χειρότερο σενάριο, προειδοποιούσε ο Ναβάρο, θα μπρούσαν να χάσουν τη ζωή τους έως και μισό εκατομμύριο πολίτες.

Δύο μήνες μετά, κι ενώ το επίκεντρο της πανδημίας μετατοπίζεται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί πλέον τους Αμερικανούς ότι η χώρα εισέρχεται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Επιμένει ωστόσο ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα ερχόταν.  

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό