19.7 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Υπερβολική η χρήση αντιβιοτικών σε ασθενείς με COVID-19

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κατέδειξαν την εκτεταμένη κατάχρηση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παγκοσμίως, η οποία μπορεί να έχει επιδεινώσει τη «σιωπηλή» εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Ενώ μόνο το 8% των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 είχαν βακτηριακές συν-λοιμώξεις που απαιτούσαν αντιβιοτικά, τρεις στους τέσσερις ή περίπου το 75% των ασθενών υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικά «σε περίπτωση που βοηθήσουν».

Η χρήση αντιβιοτικών κυμαινόταν από 33% για ασθενείς στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, έως 83% στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής. Μεταξύ 2020 και 2022, οι συνταγές μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ αυξήθηκαν στην Αφρική.

Το υψηλότερο ποσοστό χρήσης αντιβιοτικών παρατηρήθηκε στους ασθενείς με σοβαρό ή κρίσιμο COVID-19, με παγκόσμιο μέσο όρο 81%. Σε ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις, υπήρχε σημαντική διακύμανση μεταξύ των περιοχών, με τη μεγαλύτερη χρήση στην αφρικανική περιοχή (79%).

Ο ΠΟΥ ταξινομεί τα αντιβιοτικά σύμφωνα με την ταξινόμηση AWaRe (Access, Watch, Reserve), σύμφωνα με τον κίνδυνο AMR.

Στα ανησυχητικά τα στοιχεία που διαπίστωσε η μελέτη είναι, ότι τα αντιβιοτικά «Watch» με υψηλότερη δυνατότητα αντοχής συνταγογραφούνταν πιο συχνά παγκοσμίως.

«Όταν ένας ασθενής χρειάζεται αντιβιοτικά, τα οφέλη συχνά υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με τις παρενέργειες ή την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Ωστόσο, όταν είναι περιττές, δεν προσφέρουν κανένα όφελος ενώ ενέχουν κινδύνους και η χρήση τους συμβάλλει στην εμφάνιση και εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής», επισημαίνει η Δρ Silvia Bertagnolio, επικεφαλής της Μονάδας Επιτήρησης, Αποδεικτικών και Εργαστηριακής Ενίσχυσης του ΠΟΥ, Τμήμα AMR. Και συμπληρώνει «Αυτά τα δεδομένα απαιτούν βελτιώσεις στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών για να ελαχιστοποιηθούν οι περιττές αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους πληθυσμούς».

Συνολικά, η χρήση αντιβιοτικών δεν βελτίωσε τα κλινικά αποτελέσματα

Συνολικά, η χρήση αντιβιοτικών δεν βελτίωσε τα κλινικά αποτελέσματα για ασθενείς με COVID-19

Αλλά μάλλον, μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε άτομα χωρίς βακτηριακή μόλυνση, σε σύγκριση με εκείνους που δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών για την ελαχιστοποίηση των περιττών αρνητικών συνεπειών τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους πληθυσμούς.

Μια συστηματική σύνθεση και αξιολόγηση αποδεικτικών στοιχείων θα συμπληρώσει αυτήν την εργασία για να ενημερώσει τις επερχόμενες συστάσεις του ΠΟΥ σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών σε ασθενείς με COVID-19, ως μέρος των κατευθυντήριων γραμμών για την κλινική διαχείριση του COVID-19.

Αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα από την Παγκόσμια Κλινική Πλατφόρμα του ΠΟΥ για τον COVID-19, ένα αποθετήριο τυποποιημένων, ανώνυμων κλινικών δεδομένων σε ατομικό επίπεδο από ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19. Συλλέχθηκαν δεδομένα από περίπου 450.000 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία για COVID-19 σε 65 χώρες σε μια περίοδο 3 ετών μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαρτίου 2023. Τα ευρήματα παρουσιάζονται σε μια επιστημονική αφίσα του ΠΟΥ που κοινοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο ESMID, που λαμβάνει χώρα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας 27-30 Απριλίου.

Σύμφωνα με το βοηθό γενικό διευθυντή του ΠΟΥ για την AMR Δρ Yukiko Nakatani, «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημαντική ανάγκη για επαρκείς πόρους των προσπαθειών για τη βελτίωση της συνταγογράφησης αντιβιοτικών σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα να συζητηθούν πριν από την επερχόμενη Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την AMR που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο».

Η συνάντηση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για την AMR θα συγκεντρώσει παγκόσμιους ηγέτες για να δεσμευτούν για τον μετριασμό της AMR σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων, των αγροδιατροφικών τομέων και του περιβάλλοντος και θα προωθήσουν την πολιτική ηγεσία, τη χρηματοδότηση και τις ενέργειες για την επιβράδυνση της εμφάνισης και εξάπλωσης της AMR .

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό