16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Επιθετικοί που δεν σκοράρουν, φάσεις που δεν γίνονται γκολ, ΑΕΚ έχεις πρόβλημα!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η φύση της ΑΕΚ είναι να παίζει επιθετικά, αυτή είναι και η ταυτότητα που έχει δώσει στην ομάδα του ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός τεχνικός έχει δημιουργήσει μια ομάδα που παίζει αρκετά ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, πρεσάρει ασφυκτικά τον αντίπαλο, κλέβει μπάλες, δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες και σκοράρει πολλά γκολ. Φέτος οι «κιτρινόμαυροι» αντιμετωπίζουν έντονο επιθετικό πρόβλημα και αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στους «αριθμούς» αλλά και στον αγωνιστικό χώρο.

Ο «Δικέφαλος» είναι η ομάδα που δημιουργεί τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα έχει 173 τελικές προσπάθειες, 74 σουτ στην εστία αλλά μόνο 18 γκολ σε 10 αγωνιστικές. Την ίδια ώρα που πέρυσι είχε 51 τέρματα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και ήταν πρώτη σε όλες τις κατηγορίες, με μοναδική εξαίρεση αυτή των γκολ που «υστερούσε» μόλις για δύο τέρματα από τον Ολυμπιακό.

Προβληματίζει… και στη σύγκριση

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ αποτυπώνεται και στη σύγκριση που γίνεται και με τους άλλους διεκδικητές του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός είναι η πιο εύστοχη ομάδα του πρωταθλήματος με 134 τελικές προσπάθειες, 74 στην εστία και 31 τέρματα. Οι «πράσινοι» σκοράρουν ένα γκολ ανά 4.3 τελικές προσπάθειες. Στη σχετική κατηγορία ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 116 τελικές προσπάθειες, από τις οποίες οι 66 έχουν καταλήξει στην εστία και οι 19 έχουν μετουσιωθεί σε γκολ. Οι «ασπρόμαυροι» σκοράρουν ένα γκολ ανά 6.1 τελικές προσπάθειες.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός με 170 τελικές εκ των οποίων οι 87 είναι στην εστία, έχει σκοράρει 26 φορές. Με τους «ερυθρόλευκους» να βρίσκουν γκολ ανά 6.5 προσπάθειες. Την ίδια ώρα που οι «κιτρινόμαυροι» σκοράρουν ένα γκολ ανά 9.6 τελικές προσπάθειες!

Πηγή: slgr.gr

Το αξιοσημείωτο στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι η ΑΕΚ στη κατηγορία «γκολ ανά τελικές προσπάθειας» βρίσκεται στην ένατη θέση, πίσω ακόμα και από τον προτελευταίο στη βαθμολογία ΠΑΣ Γιάννινα!

Πηγή: slgr.gr

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς που οφείλονται οι «χαμένοι» βαθμοί των «κιτρινόμαυρων» στο πρωτάθλημα, αλλά και πόσο… επιπόλαιοι εμφανίζονται οι παίκτες του Αλμέιδα μπροστά από στην εστία. Ωστόσο, το πρόβλημα «κρύβεται» αλλού και είναι ο λόγος που «πονοκεφαλιάζει» τον Αργεντινό προπονητή.

Δεν παίρνει γκολ από τους σέντερ φορ

Ο «Δικέφαλος» σε 10 αγωνιστικές έχει πάρει μόλις ένα γκολ από τους σέντερ φορ του! Ο Πόνσε είναι μοναδικός κεντρικός επιθετικός της ομάδας, που έχει βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο περσινός πρώτος σκόρερ της ομάδας με 14 γκολ, Λιβάι Γκαρσία, δεν έχει σκοράρει ακόμα. Βέβαια, ο 25χρονος επιθετικός έχει ταλαιπωρηθεί φέτος από αρκετούς τραυματισμούς, αλλά στα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί έχει «σπαταλήσει» σημαντικές ευκαιρίες.

Πηγή: slgr.gr

Μηδέν τέρματα έχει στο ενεργητικό του και ο έτερος επιθετικός της ομάδας, Φαν Βέερτ, με τον Ολλανδό να έχει περιορισμένο χρόνο συμμετοχής. Ακόμα και ο Αραούχο που η κανονική του θέση είναι σέντερ φορ – ανεξάρτητα ότι ο Αλμέιδα του έχει δώσει άλλο ρόλο μέσα στο γήπεδο και βοηθάει πολύ – στο σκοράρισμα δεν έχει βοηθήσει καθόλου την ομάδα του.

Χειρότερη… και από τη σεζόν 2021/22

Η αλήθεια είναι ότι και την περσυνή σεζόν παρουσίασε θέματα στο σκοράρισμα, καθώς η ομάδα του 49 τεχνικού δημιουργούσε πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν τις μετέτρεπε σε γκολ. Συγκεκριμένα, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν 437 τελικές προσπάθειας, 208 στην εστία και 53 τέρματα. Δηλαδή, έβρισκαν το δρόμο προς τα δίχτυα ανά 8.6 τελικές. Με πρώτο σκόρερ τον Λιβάι, αλλά να παίρνει σημαντικές βοήθειες και από τους Άμραμπατ, Πινέδα και Γκατσίνοβιτς, οι οποίοι φέτος έχουν κινηθεί σε… ρηχά νερά. Παράλληλα, ο Αραούχο είχε 7 γκολ και ο Φαν Βέερτ 5 τέρματα, ενώ ο MVP της ΑΕΚ στα playoffs, Στίβεν Τσούμπερ, είχε σκοράρει 8 γκολ με τα τρία από αυτά να είναι στη κανονική διάρκεια.

Πηγή: slgr.gr

Ακόμα και στην προβληματική της σεζόν 2021/22, η Ένωση είχε 325 τελικές προσπάθειας, 151 σουτ στο στόχο και 42 τέρματα. Επομένως, είχε γκολ ανά 7.7 τελικές προσπάθειες. Με τον Αραούχο να είναι στην κορυφή της επίθεσης και απολογισμό 12 τέρματα, εκ των οποίων τα 11 στη κανονική διάρκεια, ενώ ο Ανσαριφάρντ είχε μόλις 4 γκολ σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Χρήστος Πρεβεζιάνος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό