29.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ράμα: Η Αλβανία δεν θίγει δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπροστά σε ένα ακροατήριο περίπου 5.000 ομοεθνών του που γέμισαν ασφυκτικά το κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής ο Έντι Ράμα. H επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού ήταν ιδιωτική προκαλώντας ωστόσο την αντίδραση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας και υποψήφιου ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη.

Κατά την ομιλία του, ο Έντι Ράμα ισχυρίστηκε ότι η Αλβανία «δεν θίγει δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου» και αναφέρθηκε ως εξής στην επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Μερικοί εδώ στην Ελλάδα παραξενεύτηκαν, άλλοι στεναχωρήθηκαν, κάποιοι είπαν ότι δεν έπρεπε να σας επισκεφθώ, όμως όταν δουν αυτή την εκδήλωση οικογενειακής χαράς, ίσως αυτοί ίσως καταλάβουν ότι δεν έχω έρθει να συναντηθώ με τους κάποτε υπηρέτες τους, αλλά έχω έρθει να συναντηθώ με τους ισότιμους υπεύθυνους αυτού του σπιτιού».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός θέλησε να στείλει επίσης ένα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας: «Θα ήθελα επίσης να στείλω εκ μέρους σας ένα μήνυμα στον φίλο μου που εκλέχτηκε από τον λαό αυτής της χώρας για να ηγηθεί της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αγαπητέ Κυριάκο το 1864 ο εθνικός μας ποιητής Νάιμ Φράσερι είχε γράψει στα ελληνικά το ποίημά του «Η πραγματική επιθυμία των Αλβανών» Θέλουμε με όλους τους λαούς, με τους Σλάβους, με τους Έλληνες να ζούμε αρμονικά, με αδελφοσύνη, να ζούμε με ειρήνη, να μη γίνουμε εχθροί και να μην μαλώνουμε. Αρκούν οι πολλές ταλαιπωρίες και οι τυραννίες που έχουμε περάσει, είναι καιρός για ευημερία, είναι καιρός για ελευθερία, πολλούς χαιρετισμούς από μένα και τους αλβανούς της Ελλάδας

Σε δήλωσή του προ της ομιλίας Ράμα, ο Φρέντι Μπελέρης ανέφερε:«Επέλεξε αυτήν την ημέρα, επειδή ενοχλήθηκε από την υποψηφιότητά μου. Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα τα καταφέρει. Με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, δεν μπορεί να παίξει κανείς.»

Σχολιάζοντας την παρουσία Ράμα στην Αθήνα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» σημείωσε:

«Ενδεχομένως η πρόθεσή του – αν και δεν την ξέρω και ο ίδιος το αρνείται – να ήταν ένα είδος απαντήσεως στην απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της τον Φρέντη Μπελέρη».

Εν τέλει, προσέθεσε, «η σωστή διατύπωση ήταν αυτή του (Έλληνα) πρωθυπουργού, το “αχρείαστη”». Εξ άλλου, «αν επηρεάζει σε κάποια κατεύθυνση η παρουσία του κυρίου Ράμα είναι στην κατεύθυνση της υπερψήφισης του Μπελέρη».

Απαντώντας σε όσους ζητούσαν απαγόρευση της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού, ο Μ. Βορίδης εξήγησε ότι για την απαγόρευσή της μόνο μία αιτιολογία υπάρχει, αυτή της δημόσιας ασφάλειας. «Να δείξει, δηλαδή, η Ελλάδα ότι φοβάται τη συγκέντρωση που έγινε».

Για την συγκέντρωση του Αλβανού πρωθυπουργού η Αθήνα διέθεσε 1500 αστυνομικούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ,  ΕΡΤ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό