22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Επενδυτές της Tesla θα πάρουν από 12.400 δολάρια εξαιτίας του tweet για την έξοδο της Tesla από το χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο Elon Musk με tweet του είχε κάνει γνωστό πως ήθελε να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο και να την κάνει ιδιωτική εταιρία, γράφοντας πως είχε εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και ο Musk ήρθε σε συμφωνία με την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), με τον Musk και την Tesla να πληρώνουν 40 εκατ. δολάρια πρόστιμο, ενώ παραιτήθηκε και από την θέση του προέδρου της Tesla.
Τώρα, ομάδα επενδυτών της Tesla αναμένεται να ανακτήσει κατά μέσο όρο περίπου 12.400 δολάρια για τις απώλειες που υπέστησαν από το περίφημο tweet του Musk.
Η SEC στοχεύει να καταβάλει στους επενδυτές τα 40 εκατομμύρια δολάρια συν τους τόκους που συμφώνησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και η εταιρεία ως αστικές κυρώσεις για να διευθετήσουν αγωγή της ρυθμιστικής αρχής. Αυτό είναι λίγο περισσότερο από το ήμισυ των 80 εκατομμυρίων δολαρίων που υπολογίζει η SEC ότι έχασαν οι μέτοχοι από τις διακυμάνσεις της μετοχής μετά το tweet. Οι ίδιοι οι επενδυτές μιλούν για απώλεια 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πού οφείλεται το χάσμα στις εκτιμώμενες απώλειες μεταξύ των 80 εκατομμυρίων και των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων; Δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά οι επενδυτές υπολογίζουν το ποσό κατά τη διάρκεια 10 ημερών μετά το tweet της 7ης Αυγούστου 2018, με την SEC να υπολόγισε τις απώλειες 27 ώρες μετά το tweet και αποκλείει τις συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης και παραγώγων και ισχύει μόνο για τις κοινές μετοχές της Tesla.
Συνολικά 3.350 απαιτήσεις θα πληρωθούν από το ταμείο που θα δημιουργηθεί από τον διακανονισμό, εάν το σχέδιο πάρει τελική έγκριση από τον δικαστή. Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 12.400 δολάρια ανά επενδυτή, κατά μέσο όρο. Ο δικαστής δήλωσε την Πέμπτη ότι θα υπογράψει το σχέδιο την 1η Σεπτεμβρίου, εάν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από την Tesla ή τον Musk.
Οι επενδυτές στην υπόθεση συλλογικής αγωγής έχασαν στη δίκη τον Φεβρουάριο, όταν οι ένορκοι χρειάστηκαν μόλις δύο ώρες για να απαλλάξουν τον Musk από τον ισχυρισμό τους ότι τους εξαπάτησε με το tweet. Η υπόθεση ήταν μία από τις λίγες αξιώσεις εταιρικής απάτης σε τίτλους που οδηγήθηκαν σε δίκη. Η συντριπτική πλειονότητα απορρίπτεται ή συμβιβάζεται.
Στον διακανονισμό της SEC του 2018, ο Musk και η Tesla συμφώνησαν να καταβάλουν ο καθένας 20 εκατομμύρια δολάρια σε αστικές κυρώσεις και ότι οι αναρτήσεις του CEO στο Twitter που σχετίζονται με την εταιρεία θα ελέγχονται από δικηγόρο της εταιρείας.
Ο Musk και η Tesla κατέβαλαν τα χρήματα, αλλά ο Musk άρχισε να εκνευρίζεται με την εποπτεία των αναρτήσεων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία παραβίαζε το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση και ότι η SEC τον παρενοχλούσε. Ένα ομοσπονδιακό εφετείο τον Μάιο απέρριψε αυτά τα επιχειρήματα, απορρίπτοντας τις προσπάθειες του Musk να ακυρώσει τη συμφωνία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό