16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών από το αεροδρόμιο της Αθήνας

Ειδήσεις Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε, από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρας μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Αερολιμένα Αθηνών, αφού προηγουμένως τους προμήθευε με πλαστά ή γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία είχαν εκδοθεί υπέρ άλλου ατόμου.

22
SHARES

Συνελήφθησαν 7 ενταγμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στο πλαίσιο επιχείρησης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ανωτέρω υπηρεσία, απογευματινές ώρες της 12-07-2023 και πρωινές ώρες της 13-07-2023, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με σκοπό την αποδόμηση και τη διακοπή της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος των αλλοδαπών μελών (τρεις 39χρονοι, δύο 38χρονοι, 43χρονος και 20χρονος) σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και πλαστογραφία.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι ανωτέρω αλλοδαποί από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση με σκοπό τη δραστηριοποίηση τους στη διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα δια της αεροπορικής μεθόδου.

Αφού εντόπιζαν αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να αναχωρήσουν προς έτερες ευρωπαϊκές χώρες, αρχικά μεριμνούσαν για την διαμονή τους σε διαμερίσματα «safe houses» και στη συνέχεια τους οδηγούσαν σε καταστήματα για την προμήθεια κατάλληλων ρούχων και κομμωτήρια προκειμένου να αποκτήσουν εμφάνιση «ευρωπαίου επιβάτη».

Ακολούθως, τους οδηγούσαν σε φωτογραφεία για τη λήψη φωτογραφιών που θα χρησιμοποιούνταν στην κατάρτιση για αυτούς πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων ή την παραποίηση γνήσιων.

Με την ολοκλήρωση και παράδοση των εγγράφων, τους συνόδευαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως και την επιβίβασή τους σε αεροσκάφη πτήσεων προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθοδηγώντας τους σε όλα τα στάδια για την αποφυγή αστυνομικού ελέγχου.

Για τη διευκόλυνση της εξόδου τους από τη χώρα μέσω του Αερολιμένα Αθηνών, το κόστος κυμαινόταν από 3.000 € έως 4.000 €, αναλόγως τον προορισμού και το έγγραφο το οποίο θα χρησιμοποιούσε ο υπό διακίνηση αλλοδαπός.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, όπως αναφέρονται αναλυτικά κάτωθι:

Αρχηγός και συντονιστής της ομάδας ήταν 39χρονος αλλοδαπός. Ο ρόλος του ήταν να εντοπίζει και να συνάπτει συμφωνίες με τα άτομα που επιθυμούν να εξέλθουν από τη Χώρα. Συγχρόνως, κανόνιζε για την κατάρτιση – προμήθεια των εγγράφων. Τα λοιπά στάδια της προετοιμασίας των υπό διακίνηση αλλοδαπών για το επικείμενο ταξίδι, τα ανέθετε στα υπόλοιπα μέλη,Οι δύο 38χρονοι, 20χρονος και 43χρονος είχαν ως βασική αρμοδιότητα να μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο και να κατευθύνουν τους αλλοδαπούς στους χώρους του αερολιμένα Αθηνών,Ο ρόλος του έτερου 39χρονου ήταν να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία των safe houses σε καθημερινή βάση, μεταφέροντας τρόφιμα, φροντίζοντας για την υγιεινή του χώρου, καθώς και μετέφερε τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς για αγορά ρούχων και λήψη φωτογραφιών καιΟ 39χρονος είχε το ρόλο του πλαστογράφου, καθώς διατηρούσε εργαστήριο πλαστογράφησης, όπου καταρτούσε κατά παραγγελία πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών ή παραποιούσε γνήσια τα οποία εν συνεχεία χρησιμοποιούσαν οι υπό διακίνηση αλλοδαποί.

Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν (16) περιπτώσεις απόπειρας εξόδου 28 διακινούμενων αλλοδαπών με την καθοδήγηση και υποστήριξη μελών του κυκλώματος, οι οποίοι επιχείρησαν μέσω του Αερολιμένα Αθηνών να αναχωρήσουν με την ανωτέρω μεθοδολογία.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία στην Αθήνα, αποκάλυψε πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

Από τις συνολικές έρευνες τόσο στο εν λόγω εργαστήριο, όσο και στις οικίες των μελών κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

-251- ελληνικές ταυτότητες,-29- διαβατήρια διαφόρων χωρών,-4- άδειες διαμονής διαφόρων χωρών,-10- ταυτότητες διαφόρων χωρών,-3- άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών,-13- πλαστά έντυπα κενά ελληνικών δελτίων ταυτότητας,-29- πλαστά έντυπα κενά ιταλικά δελτία ταυτότητας,-31- φωτογραφίες που απεικονίζουν διάφορα πρόσωπα,-14- φύλλα που απεικονίζουν σφραγίδες διαβατηριακού ελέγχου ξένων κρατών και άλλα στοιχεία,-12- σφραγίδες ξύλινες και μεταλλικές με ανάγλυφο εντύπωμα,-7- εντυπώματα σφραγίδωνεξοπλισμός κατάλληλος για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων ή παραποίηση γνησίων,Τα χρηματικά ποσά των -8.435- ευρώ, -311- δολαρίων Η.Π.Α. και -30.920- κορόνες Σουηδίας και-2- επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης.

Σε έρευνα στις 3 οικίες «safe houses» της ομάδας εντοπίστηκαν 8 αλλοδαποί οι οποίοι στερούνταν δικαιολογητικά νόμιμης παραμονής στη Χώρα και για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής τους απέλασης.

Τέσσερα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα ενώ σε βάρος 38χρονου μέλους εκκρεμούσαν αποφάσεις για κλοπή, εμπρησμό και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό