17.5 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Ελληνικός Κινηματογράφος: Σε ποιο νησί γυρίστηκε η ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» – Όλη η αλήθεια για τη σκηνή «Στάσου μύγδαλα» [s]

Ειδήσεις Ελλάδα

Ελληνικός Κινηματογράφος: Από αυτό το νησί ήταν η καταγωγή του Γιάννη Βόγλη.

Ελληνικός Κινηματογράφος: Η cult ελληνική ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη, που γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1967 ήταν μια ταινία σταθμός του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά αποδείχθηκε και μια υπέροχη ευκαιρία για το νησί των Κυκλάδων να αυξήσει τον τουρισμό του… Ο Γιάννης Βόγλης θα πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία που τον χαρακτήρισε στην καριέρα του μαζί με την, νεαρή τότε, Αμερικανίδα ηθοποιό Ανν Λόμπεργκ. 

Η ταινία διαδραματίζεται στην τουριστική Άνδρο των τελών της δεκαετίας του 60. Η ιδέα για την ταινία ήταν του παραγωγού Κλέαρχου Κονιτσιώτη που ήθελε να κάνει μια σπονδυλωτή ταινία με θέμα τον ελληνικό τουρισμό που τότε, αναπτυσσόταν με ραγδαίους ρυθμούς.

Έμενε να βρεθεί ο χώρος των γυρισμάτων. Στόχος ήταν ένα απόμακρο, κάπως ερημικό χωριό. Ιδέα του Γιάννη Βόγλη ήταν το Μπατσί της Άνδρου όπου και τελικά η ταινία γυρίστηκε.

«Η μητέρα μου ήταν από την Άνδρο, από το Πάνω Κόρθι» είπε «και έτσι γνώριζα πολύ καλά το νησί αλλά και τους κατοίκους του. Επί χρόνια κάθε καλοκαίρι παραθέριζα στο Μπατσί, στο σπίτι της φίλης, Βίκυς Σαμαρίνα, στο «σπίτι του παππού» όπως το αποκαλούσε, σε ένα εκπληκτικό σημείο με εκπληκτική θέα». Όμως τα χρήματα της παραγωγής ήταν ελάχιστα, οπότε το «Κορίτσια στον ήλιο» εξελίχθηκε σε «οικογενειακή υπόθεση»…, παραδέχτηκε ο Βόγλης σε συνέντευξή του.

Χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του ο Βόγλης φρόντισε για τη φθηνή διαμονή του συνεργείου και των ηθοποιών στα ξενοδοχεία, ενώ για λόγους οικονομίας στην ταινία έπαιξε τόσο ο Γεωργιάδης όσο και ο Κονιτσιώτης. Η καταπληκτική φωτογραφία του Νίκου Γαρδέλη έγινε «μόλις με δυο φώτα σε ένα νησί που δεν είχε σχεδόν καθόλου φωτισμό!»

Είναι λίγο ειρωνικό πως η πιο γνωστή ατάκα της ταινίας «Κορίτσια στον ήλιο», το «στάσου, μύγδαλα!» που φωνάζει ο βοσκός στην Άναμπελ, δεν είναι σκηνή γυρισμένη στην Άνδρο, αλλά στην Αθήνα, επειδή η σκηνή μπήκε όταν αποφασίστηκε να μεγαλώσει η διάρκεια της ταινίας… Έτσι λοιπόν το υπόλοιπο μέρος, όπου η ιστορία ολοκληρώνεται, γυρίστηκε χειμώνα στην Αθήνα». Ο Βόγλης θυμάται καλά και αυτά τα γυρίσματα γιατί στη διάρκειά τους έγινε και το βασιλικό πραξικόπημα, η αποτυχημένη προσπάθεια του βασιλιά Κωνσταντίνου να ανατρέψει τη χούντα των Συνταγματαρχών….

«Φορούσα την κάπα και ήταν πολύ βαριά. Το γυρίζαμε πάνω-κάτω συνέχεια. Κάποια στιγμή μπάφιασα και είπα στον Γεωργιάδη: “Έλα, ρε Βασίλη, αφού το ‘χουμε το πλάνο, βαρέθηκα πια, “στάσου μύγδαλα, στάσου μύγδαλα”. Κι εκείνος γυρνά και μου λέει:”Βόγλη! Αυτή η φράση θα σε κυνηγάει σ’ όλη σου τη ζωή».

Η υπόθεση της ταινίας

Ένας βοσκός θα θελήσει να δώσει μερικά αμύγδαλα σε μια όμορφη Αγγλίδα τουρίστρια. Αυτή θα παρεξηγήσει την ενέργειά του, θα φοβηθεί και θα αρχίσει να τρέχει. Αυτός θα αρχίσει να τρέχει ξωπίσω της και σύντομα θα βρεθεί στη φυλακή κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού. Μάταια τόσο η τουρίστρια όσο και ο βοσκός προσπαθούν να πείσουν τον ενωμοτάρχη ότι δεν συνέβη τίποτα απολύτως. Σύντομα, μια παράξενη ερωτική σχέση θα αναπτυχθεί μεταξύ τους, αφού κανείς από τους δύο δε μιλάει τη γλώσσα του άλλου. Μια σχέση που δεν φαίνεται να έχει κανένα μέλλον. Πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Βόγλης, η Άνν Λόνμπεργκ και η μουσική είναι του Σταύρου Ξαρχάκου.

.: enandro, michanitouxronou

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό