16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δημόσια οχήματα αποκτούν κάμερες για τον εντοπισμό παραβάσεων του ΚΟΚ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το έργο έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και θα αφορά την υλοποίηση ενός καθετοποιημένου συστήματος για την επιβολή κυρώσεων και προστίμων στους παραβάτες και την παρακολούθηση της διαδικασίας μέχρι την ολοκλήρωσή της. Πρόκειται για ένα ενοποιημένο σύστημα με ευφυείς υποδομές, το οποίο θα παρέχει παράλληλα τη δυνατότητα της ψηφιακής ενημέρωσης τόσο των Αρχών όσο και των ίδιων των οδηγών για τους βαθμούς ποινής που έχει συγκεντρώσει στο ΣΕΣΟ, το γνωστό point system.
Παράλληλα με τις κινητές μονάδες ελέγχου, θα αυξηθούν και θα αναβαθμιστούν και τα σταθερά σημεία ελέγχου, τα οποία ωστόσο οι οδηγοί γνωρίζουν με αποτέλεσμα στα συγκεκριμένα σημεία να φροντίζουν να είναι πιο “προσεκτικοί”.
Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον κλάδο των εκπαιδευτών οδήγησης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πριν λίγες ημέρες, ο γενικός γραμματέας μεταφορών του υπουργείου, Γιάννης Ξιφαράς:
Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο συναρμοδιότητας αρκετών υπουργείων, το οποίο βρήκε φοβερή ανταπόκριση από την πλευρά της Ευρώπης, που έδειξε να ενδιαφέρεται για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ολοκλήρωσή του.
Το εγχείρημα θα προσπαθήσει να γεμίσει το κενό ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης παραβάσεων, το οποίο θα μπορεί “να μεγαλώνει”, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύπτουν, ενώ για την ολοκλήρωσή του πρέπει να προηγηθούν και νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς επίσης και να επιλυθούν ζητήματα συμβατότητα με τους κανόνες του GDPR. Στο κεντρικό σύστημα που θα δημιουργηθεί, θα μπορούν στη συνέχεια να “κουμπώνουν” και επιμέρους έργα των Περιφερειών καθώς θα έχει τη δυνατότητα διαρκούς διεύρυνσης.
Ο σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής του συστήματος και ο καθορισμός των προδιαγραφών θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα του τεχνικού συμβούλου του έργου καθώς αυτά θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται απολύτως με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί και το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα ατυχημάτων και δυστυχημάτων, στοιχεία κυκλοφορίας, θα τα αναλύει και θα δημοσιοποιεί αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Στόχος είναι, βάσει αυτών των αναλύσεων, να ακολουθούν στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε πολλαπλά επίπεδα, από την εκπαίδευση και τις υποδομές έως την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό