21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Γιατί τα παράθυρα του αεροπλάνου έχουν μικροσκοπικές τρύπες; Η απίστευτη εξήγηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Τοαεροπλάνο είναι ένα από τα πιο γρήγορα και ευχάριστα μέσα μεταφοράς αφού μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην άλλη άκρη του κόσμου μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Αν μάλιστα έχει τύχει να καθίσετε σε θέση δίπλα στο παράθυρο, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι στο καθένα από αυτά υπάρχει και μια μικρή τρύπα.

Ποιος να είναι άραγε ο λόγος ύπαρξής τους; Απάντηση σε αυτό το δημοφιλές ερώτημα δίνει μια επαγγελματίας αεροσυνοδός, η οποία μεταξύ άλλων εξηγεί και γιατί τα παράθυρα του αεροπλάνου επιβάλλεται να παραμένουν ανοιχτά κατά την απογείωση και την προσγείωση, «κανόνας που πρέπει να είναι απαράβατος» όπως λέει…

«Τρύπες αιμορραγίας»

Η Henny Lim, αεροσυνοδός της αεροπορικής εταιρείας Cebu Pacific με έδρα τις Φιλιππίνες, μιλώντας στην Daily Mail είπε ότι μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που της κάνουν οι επιβάτες είναι σχετικά με τις «μυστηριώδεις» τρύπες στα παράθυρα του αεροσκάφους και αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος ύπαρξης τους.

Η ίδια πριν απαριθμήσει τους λόγους, φρόντισε να σημειώσει ότι οι «τρύπες αιμορραγίας» όπως ονομάζονται, κρίνονται ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των επιβατών.

Για να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξήγησε: «Τα παράθυρα των αεροπλάνων αποτελούνται από τρία ξεχωριστά τζάμια. Το εξωτερικό τζάμι αντιμετωπίζει τη διαφορά πίεσης του αέρα. Ο πρωταρχικός σκοπός αυτών των οπών είναι να εξισορροπεί την πίεση του αέρα. Η «τρύπα εξαέρωσης» επιτρέπει την εξισορρόπηση της πίεσης μεταξύ της καμπίνας επιβατών και του διακένου εξωτερικού αέρα».

Η Henny είπε επίσης ότι οι τρύπες εμποδίζουν το θόλωμα των παραθύρων, ώστε οι επιβάτες και το πλήρωμα να μπορούν να βλέπουν έξω.

Γιατί τα κλείστρα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά;

Ο λόγος για τον οποίο το πλήρωμα και οι ταξιδιώτες πρέπει να μπορούν να βλέπουν έξω από τα παράθυρα καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, αλλά κυρίως κατά την απογείωση και την προσγείωση είναι πολύ σημαντικός και είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο οι περσίδες των παραθύρων πρέπει να είναι ανεβασμένες κατά την απογείωση.

Όπως εξήγησε, «σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, ένας επιβάτης μπορεί να το δει και να ειδοποιήσει το πλήρωμα της πτήσης. Έχει επίσης να κάνει με την ασφάλεια. Αν συντριβείτε κατά την απογείωση μέσα σε ένα σκοτεινό αεροπλάνο, το φως μπορεί να σας τυφλώσει κατά την εκκένωση».

Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον συνεπιβάτη σας να δυσανασχετεί με την παράκληση του αεροσυνοδού να ανοιχτούν τα κλείστρα των παραθύρων των αεροπλάνων κατά την απογείωση και την προσγείωση, μπορείτε να του εξηγήσετε τον πολύ σημαντικό λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό