16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γιατί αν εξαφανιστούν θα πούμε αντίο σε καφέ, τεκίλα και πολλά άλλα

Ειδήσεις Ελλάδα

Όσοι αγαπούν τον καφέ, τις ντομάτες, το καλαμπόκι, τις μπανάνες, το μάνγκο, τα καρύδια, τη σοκολάτα, την τεκίλα, αλλά όχι τις νυχτερίδες τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη γνώμη τους.

Ορισμένα από τα αγαπημένα μας φαγητά και ποτά θα ήταν πολύ λιγότερο άφθονα ή και ανύπαρκτα χωρίς τις νυχτερίδες. Σύμφωνα με τον Guardian, οι νυχτερίδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη διατροφή. Ορισμένα είδη αποτελούν μια μορφή φυσικού ελέγχου παρασίτων καθώς τρέφονται με έντομα ικανά να καταστρέψουν καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και τα πεκάν.

Άλλες νυχτερίδες επικονιάζουν είδη όπως οι μπανάνες, οι καρύδες, τα αβοκάντο και η αγαύη, παρά το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος συνδέει αυτή τη διαδικασία μόνο με τις μέλισσες και τις πεταλούδες. Ορισμένες φρουτοφάγες νυχτερίδες βοηθούν στη διατήρηση των πληθυσμών των άγριων φυτών μέσω της διασποράς των σπόρων – τέτοια είναι τα μάνγκο, τα κάσιους, τα σύκα και τα αμύγδαλα.

Η νυχτερίδα ως βάση για την… τεκίλα

Ένα από τα προϊόντα που δεν θα υπήρχε χωρίς τις νυχτερίδες είναι η τεκίλα. Η τεκίλα παρασκευάζεται από αγαύη και τα φυτά αγαύης βασίζονται στις νυχτερίδες τόσο για την επικονίαση όσο και για τη μεταφορά των σπόρων.

Η μεξικανική νυχτερίδα με τη μακριά μύτη έχει εξελιχθεί παράλληλα με την αγαύη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αυτό το μεταναστευτικό είδος ταξιδεύει από το δυτικό Τέξας και το νοτιοδυτικό Νέο Μεξικό προς το Μεξικό κάθε χρόνο, συμβαδίζοντας με τις περιόδους άνθησης της αγαύης και των ανθισμένων κάκτων. Από αυτή τη φυσική διαδικασία προκύπτει η τεκίλα.

Καθώς όμως η ζήτηση για τεκίλα και μεσκάλ -ένα άλλο απόσταγμα που παρασκευάζεται από αγαύη- αυξάνεται, το φυτό συλλέγεται σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση αυτού του είδους νυχτερίδας.

Φωτογραφία: Unsplash

Αφού αγαπήθηκαν στο Μεξικό για εκατοντάδες χρόνια, τα αλκοολούχα ποτά με βάση την αγαύη γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στο εξωτερικό, και πουθενά δεν είναι πιο περιζήτητα από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου πωλείται περίπου το 80% της παγκόσμιας τεκίλας.

Ο φόβος της εξαφάνισης

Η δίψα των ΗΠΑ για αλκοολούχα ποτά με βάση την αγαύη και τα χρήματα που μπορούν να βγουν από την πώλησή τους, οδηγεί τους καλλιεργητές να κάνουν συγκομιδή με τρόπο που δεν είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την Νταϊάνα Πινθόν, μηχανικό δασοκομίας.

Σε πολλά μέρη, τα φυτά αγαύης κόβονται πριν προλάβουν να ανθίσουν, αφήνοντας τις νυχτερίδες που βασίζονται στο νέκταρ των λουλουδιών, με μία λιγότερη πηγή τροφής για την επιβίωσή τους.

Φωτογραφία: Unsplash

Αν και οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν νέα αγαύη δουλεύοντας με «μωρά» βλαστούς που στέλνουν τα γονικά φυτά, χωρίς νυχτερίδες που τα γονιμοποιούν, τα νέα φυτά είναι όλα κλώνοι και χάνουν τη γενετική ποικιλομορφία με την πάροδο του χρόνου. Η Πινθόν φοβάται ότι αυτό θα κάνει τα φυτά λιγότερο ανθεκτικά απέναντι στις κλιματικές απειλές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Αυτά τα δύο είδη εξελίχθηκαν μαζί τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια. Αν χαθεί το ένα, χάνεται και το άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό