17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αποφυλακίστηκε 23χρονη δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποφυλακίστηκε Ιρανή δημοσιογράφος, η οποία καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή δυο χρόνων κάθειρξης αφού πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί, ο θάνατος της οποίας προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Μετά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, η Ναζιλά Μαρουφιάν ανήρτησε φωτογραφία της, χωρίς μαντίλα, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία εικονίζεται με ένα μπουκέτο λουλούδια στο αριστερό χέρι και το δεξιό υψωμένο με τα δυο δάχτυλα να σχηματίζουν το σήμα της νίκης. «Μην ανέχεστε τη σκλαβιά» ήταν το μήνυμα που έστειλε στις αναρτήσεις της μέσω X (πρώην Twitter) και Instagram.

سلام به همه عزیزان.

از همه کسانیکه این مدت همراه و همیار خانواده‌ و دو ستانم بودند، تشکر میکنم و دست همتون رو میبوسم.

یه جمله تو یکی از کتابایی که ۲۰۹ خوندم این بود که

«تو لایق بهترین اتفاقاتی، پس بردگی را نپذیر.»

بژی بژی بژی بو هموتان pic.twitter.com/zK2cF0tr7G

— Nazila Maroofian|نازیلا معروفیان (@maroofian_n) August 13, 2023

Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, η 23χρονη δημοσιογράφος δημοσίευσε τον Οκτώβριο στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mostaghel Online συνέντευξη που πήρε από τον Αμζάντ Αμινί, τον πατέρα της Μαχσά Αμινί. Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Αμινί κατηγορούσε τις αρχές που είπαν ψέματα για τις περιστάσεις του θανάτου της κόρης του· οι αρχές είχαν ανακοινώσει τότε πως η νέα πέθανε εξαιτίας προβλήματος υγείας. Η οικογένεια και ακτιβιστές αντίθετα τόνιζαν πως υπέστη χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Η Ναζιλά Μαρουφιάν, με έδρα την Τεχεράνη αλλά καταγωγή από τη Σακέζ, την πόλη όπου γεννήθηκε η Μαχσά Αμινί, στην επαρχία του Κουρδιστάν, συνελήφθη αρχικά τον Νοέμβριο. Στη συνέχει αφέθηκε ελεύθερη, όμως τον Ιανουάριο ανακοίνωσε πως καταδικάστηκε να εκτίσει δυο χρόνια κάθειρξη με πενταετή αναστολή για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος» και «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η νεαρή δημοσιογράφος οδηγήθηκε ξανά στις αρχές Ιουλίου στη φυλακή Εβίν. Συγγενείς της ανέφεραν πως είχε διακομιστεί πρόσφατα σε νοσοκομείο και εξέφραζαν ανησυχία για την υγεία της. Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, η Ναζιλά Μαρουφιάν ανέφερε πως παρουσίασε καρδιακά προβλήματα, αλλά είναι «καλά».

95 συλλήψεις δημοσιογράφων κατά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων

Ακόμη δυο δημοσιογράφοι που συνέβαλαν στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Αμινί έχουν φυλακιστεί επίσης στην Εβίν αφότου συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο. Δικάζονται το τρέχον διάστημα διότι φέρονται να έθεσαν σε κίνδυνο «την εθνική ασφάλεια», κατηγορία που αρνούνται. Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν συνελήφθησαν 95 δημοσιογράφοι. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό