24.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Απειλές Ερντογάν για «εκκαθάριση» του καταυλισμού του Μαχμούρ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ιράκ ότι η Τουρκία θα «καθαρίσει» ένα στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Κούρδους μαχητές, απειλώντας να προχωρήσει τη μακρά στρατιωτική του εκστρατεία μέσα στο ιρακινό έδαφος.

Οι τουρκικές δυνάμεις αύξησαν τις επιθέσεις σε βάσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) μέσα στο βόρειο Ιράκ κατά το τελευταίο έτος, εστιάζοντας κυρίως σε μια λωρίδα εδάφους έως 30 χλμ. εντός του Ιράκ.

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο καταυλισμός του Μαχμούρ, ένα στρατόπεδο 180 χιλιόμετρα νότια των τουρκικών συνόρων, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες Τούρκους πρόσφυγες για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ήταν «εκκολαπτήριο» για τους μαχητές και πρέπει να «εκκαθαριστεί».

«Εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν το εκκενώσουν, θα το κάνουμε ως μέλος του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πίστευε ότι το Μαχμούρ αποτελούσε τόσο μεγάλη απειλή όσο το προπύργιο του ΡΚΚ στα βουνά του Καντίλ πιο βόρεια.

«Πόσο καιρό πρέπει να κάνουμε υπομονή;» διερωτήθηκε στον τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT σε συνέντευξη αργά την Τρίτη.

Ένας ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η Τουρκία παραπονέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαγδάτη για «τρομοκρατικές δραστηριότητες που ξεκίνησε από το ΡΚΚ από το στρατόπεδο στο Μαχμούρ».

Διοικητές ασφαλείας και τοπικοί αξιωματούχοι διερεύνησαν την τουρκική καταγγελία και δήλωσαν στην κυβέρνηση ότι το στρατόπεδο Μαχμούρ ελέγχεται από μαχητές του ΡΚΚ που δεν επέτρεψαν την πρόσβαση σε κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό