20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Παλινωδίες της κυβέρνησης στο ενεργειακό

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

«Η κυβέρνηση δεν έχει μια εθνικά ενεργειακή στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος και αυτό φαίνεται από τις παλινωδίες όλο αυτό το διάστημα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα σημείωσε πως η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στα ουρανοκατέβατα κέρδη και τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η αισχροκέρδεια. Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η μείωση των υπέρογκων λογαριασμών υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως οι αυξήσεις στην ενέργεια συνοδεύονται και από αυξήσεις σε βασικά αγαθά με αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας μακράς περιόδου στασιμοπληθωρισμού. Όπως σημείωσε πρέπει να αναζητήσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση που να έχει δυο πτυχές : Πρώτον η ρήτρα διαφυγής – που εγκαινιάστηκε – την περίοδο της πανδημίας – να παραταθεί. Δεύτερον : να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό χρέος – με ευρωπαϊκό ομόλογο – για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις τόσο του πολέμου όσο και της ενεργειακής κρίσης. Για να προειδοποιήσει πως αν δεν υπάρξουν έγκαιρα κινήσεις είναι ορατός ο κίνδυνος μιας κοινωνικής έκρηξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για φορολόγηση 90% στα υπερκέρδη στην ενέργεια και  σχολιάζοντας πως «έχει περάσει ένα μήνας και ακόμα μετράμε…». Μίλησε για πλαφόν στις τιμές της χονδρικής αλλά και της λιανικής, ενώ με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής σημείωσε πως δεν θα δεχόταν να αποχωρήσει όταν χώρες με τις οποίος υπήρξε κοινό μέτωπο κατέκτησαν αποσύνδεση των τιμών ενέργειας (η αναφορά αυτή πήγαινε στο ειδικό καθεστώς που πέτυχαν η Ισπανία και η  Πορτογαλία).

Κάνοντας μια αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν σημείωσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια κατάσταση δραματική, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε  άλλος πρωθυπουργός που όταν παρέλαβε δεν είχε λεφτά να πληρώσει τις συντάξεις. Για να προσθέσει πως «παραδώσαμε μια χώρα με  37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν πρέπει να  «καούν» οι εκλογές με απλή αναλογική καθώς μπορούν να δώσουν πλειοψηφία στη βάση συνεργασίας , ενώ απευθύνθηκε στις προοδευτικές δυνάμεις. Όπως υπογράμμισε πρέπει τα κόμματα πριν απο τις εκλογές να ανοίξουν τα χαρτιά τους για να γνωρίζουν οι πολίτες τις  θέσεις τους, ενώ για το ενδεχόμενο ενός τρίτου προσώπου στην πρωθυπουργία υπογράμμισε πως «ο ελληνικός λαός και όχι τα παρασκήνια εκλέγουν τους πρωθυπουργούς».

Ομιλία μέλους του Αζόφ στη Βουλή: Ατόπημα Ζελένσκι – Φιάσκο της κυβέρνησης

Στα όσα έλαβαν χθες χώρα στην Βουλή- όπου μεταδόθηκε μήνυμα από μαχητή του Αζόφ- αναφέρθηκε στο Φόρουμ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα  υπογράμμισε πως αυτό που συνέβη ήταν ατόπημα από την πλευρά Ζελένσκι και φιάσκο για την κυβέρνηση. Όπως είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει την αλληλεγγύη καθώς είναι εκλεγμένος πρόεδρος σε μια χώρα που βάλεται, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να δίνεται δια της πλαγιάς οδού βήμα σε νεοναζί. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στο θέμα της Ουκρανίας έχει κινηθεί με επιπολαιότητα, σημειώνοντας για παράδειγμα πως δεν ήταν ανάγκη να είναι στις χώρες πρώτες γραμμής στην αποστολή πολεμικού υλικού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό