18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αλλαγή σκυτάλης στην ενημέρωση

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου[email protected]

Ο τραγικός πόλεμος στην Ουκρανία επισκίασε το πρόβλημα της πανδημίας. Όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται επί 24ώρου βάσεως με αυτόν, έχοντας αφήσει στην άκρη ένα άλλο μεγάλο ανοικτό πρόβλημα, την πανδημία, που πιθανότητα να μας στοιχίσει ακριβά αργότερα.

Η Ελλάδα καταγράφει πάνω από 10.000 κρούσματα καθημερινά και οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι σε διψήφιο νούμερο, ενώ οι νέες εισαγωγές και οι διασωληνώσεις, παρότι μειούμενες, δεν είναι ακόμα τόσο χαμηλά για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο αυτού του κύματος.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε στη χθεσινή ενημέρωση ότι στην πανδημία της Co-19, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιούμε πολεμικούς όρους (κερδίζουμε τη μάχη με την πανδημία, νέα όπλα στη φαρέτρα μας κ.λπ.), συμπληρώνοντας εντούτοις πως ακόμη δεν δικαιούμεθα να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «ειρήνη», καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα και η προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας πρέπει να συνεχιστεί.

Αυτό από μόνο του αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας δύο αργίες και το Πάσχα, με μετακινήσεις πληθυσμών, συνωστισμούς και τη χαλάρωση που επιφέρουν πάντα οι γιορτές, ενώ προ των πυλών είναι και οι καλοκαιρινές διακοπές. Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ακόμα και όσοι έχουμε κάνει την ενισχυτική δόση θα είμαστε ουσιαστικά ανεμβολίαστοι, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι διάρκεια έχουν τα αντισώματα στον κάθε οργανισμό, οι μεταλλάξεις άλλαξαν τα μέχρι χθες επιστημονικά δεδομένα για την ανοσία, άνθρωποι που και εμβολιάστηκαν και νόσησαν επανανόσησαν, ενώ η λεγόμενη ανοσία αγέλης δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί.  

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία άνοιξε και ένα ακόμα μεγάλο θέμα, που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα λόγω της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης. Όπως υπενθύμισε η κ. Θεοδωρίδου, η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης λόγω του πολέμου οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων. 

Για παράδειγμα, η Συρία έπειτα από 13 χρόνια ελευθερίας από πολιομυελίτιδα είχε -λόγω του πολέμου- την επανεμφάνιση 35 περιπτώσεων, που σήμαναν συναγερμό σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη γιατί καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη νοσήματα.   

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό