16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Wall Street: Τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών

Ειδήσεις Ελλάδα

Mε πτώση έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, η τελευταία σε μία εβδομάδα που σηματοδοτήθηκε από μεγάλες απώλειες.

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,23% στις 4.320,06 μονάδες, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε με οριακές απώλειες 0,09% στις 13.211,81 μονάδες. Ο Dow Jones υποχώρησε 106,58 μονάδες ή 0,31% στις 33.963,84 μονάδες.

Η Ford ενισχύθηκε 1,9% από τη στιγμή που το CNBC επικαλούμενο πηγή ανέφερε ότι ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ένωση εργαζομένων United Auto Workers. Με άνοδο και η Stellantis, ενώ η μετοχή της General Motors έκλεισε με πτώση.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες 2,9% και 3,6% αντίστοιχα. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών με την χειρότερη επίδοση από το Μάρτιο και για τους δύο δείκτες. Ο Dow υποχώρησε 1,9%.

Η πτώση υποκινήθηκε από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων από τη στιγμή που η Federal Reserve στη συνεδρίαση της Τετάρτης έστειλε το σήμα ότι θα ακολουθήσει ακόμη μία επιτοκιακή αύξηση στη διάρκεια του 2023. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, ενώ του διετούς άγγιξε το υψηλότερο σημείο από το 2006.

«Η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές. Οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό», αναφέρει ο Τσάρλι Ρίπλεϊ, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Investment Management.

Ανησυχίες προκαλεί επίσης και το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας των κυβερνητικών υπηρεσιών, εάν δεν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα υπομόνευε την καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα έπληττε την οικονομία ακόμη περισσότερο.

Πάντως αναλυτές του CNBC εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η νευρικότητα και την επόμενη εβδομάδα, την τελευταία του Σεπτεμβρίου, καθώς ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου δεν είθισται να είναι καλός για τη Wall Street.

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες οδεύουν προς απώλειες αυτό το μήνα, με το Nasdaq να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5%, παρότι παραμένει σε άνοδο 26% από τις αρχές του έτους. Ο S&P 500 και ο Dow Jones υποχωρούν επίσης 3,9% και 2% αντίστοιχα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό