16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Wall: Νέα ιστορικά υψηλά για τους δείκτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου στην “πρωτοπορία”, συνεχίζοντας το ράλι από εκεί που σταμάτησε στην προηγούμενη συνεδρίαση, στο περιβάλλον που διαμόρφωσε η -αναμενόμενη- απόφαση της Federal Reserve να κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα και να διατηρήσει την πρόβλεψη για τρεις μειώσεις των επιτοκίων αυτό το έτος. 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 269,24 μονάδες ή 0,68%, στις 39.781,37 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 15,26 μονάδες ή 0,29% στις 5.239,88 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq προσέθεσε 32,43 μονάδες ή 0,20% και σκαρφάλωσε στις 16.401,84 μονάδες.  

Η μετοχή της Micron Technology εκτινάχθηκε 14% επί τη βάσει των ισχυρών αποτελεσμάτων της και σημείωσε την καλύτερη ημέρα της από τον Δεκέμβριο του 2011. Τα αποτελέσματα της εταιρείας ενίσχυσαν συνολικά τον κλάδο των ημιαγωγών, με τη Nia και τη Marvell Technology να προσθέτουν περισσότερο από 1%.

Οι μετοχές τεχνολογίας Megacap που οδήγησαν στο πρόσφατο ράλι συνέβαλαν στα κέρδη της συνεδρίασης, με τις Meta Platforms, Microsoft και Amazon να προσθέτουν σχεδόν 1%. Η Apple έδρασε αντίρροπα στην ευρύτερη ανοδική τάση της τεχνολογίας, υποχωρώντας κατά 4%, αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή στη βάση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατά της κατασκευάστριας του iPhone.

Η εταιρεία του κλάδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Reddit είδε τη μετοχή της να σημειώνει άλμα άνω του 48% πάνω από την αρχική τιμή δημόσιας προσφοράς, στο ντεμπούτο της στην αγορά.  Η εταιρεία τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά στο πάνω όριο του εύρους τιμών στα 31 δολ. με 34 δολ. ανά μετοχή που είχε δώσει προηγουμένως. Η μετοχή έκλεισε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στα 50,44 δολάρια, έχοντας αγγίξει μέσα στη συνεδρίαση έως και τα 57,80 δολ.

“Οι άνθρωποι πιστεύουν στη Fed αυτή τη στιγμή και στο γεγονός ότι οι περικοπές έρχονται”, δήλωσε ο Jay Woods, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Freedom Capital Markets. “Είμαστε σε καλό σημείο και η αγορά πιστεύει στην ομαλή προσγείωση. Ό,τι λέει η Fed συνεχίζει να είναι μουσική για τα αφτιά της αγοράς”.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5,25% με 5,5% όπου βρίσκονται από το καλοκαίρι, ενώ στις τελευταίες της προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων διατήρησε την εκτίμηση για τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά μέχρι το τέλος του 2024. 

Ενώ η κεντρική τράπεζα δεν εδέησε να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα των περικοπών, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη ότι αναμένει τα επιτόκια να υποχωρήσουν  στον βαθμό που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να υποχωρούν.

Παρά τον πρόσφατο ενθουσιασμό, η Julie Biel της Kayne Anderson Rudnick προειδοποιεί ότι η αγορά μπορεί να είναι υπερβολικά ενθουσιασμένη με την προοπτική τριών περικοπών φέτος.

“Υπάρχουν αρκετές διαφωνίες και εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά μεγάλες διαφορές για το 2024, αλλά και για το 2025 ως προς το πού θα βρίσκονται τα επιτόκια”.

Από το πρωί της Πέμπτης, οι traders τιμολογούν με σχεδόν 70% την πιθανότητα η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 18 κατέγραψαν άνοδο και 11 πτώση. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Goldman Sachs, Home Depot και Caterpillar, ενώ των απωλειών εκείνες των Apple, IBM, UnitedHealth.

ΗΠΑ: Μικρή υποχώρηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 210.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Μαρτίου. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν για 215.000 νέες αιτήσεις.

Παράλληλα, η έρευνα των δεικτών PMI της S&P Global έδειξε ότι η  επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε τον Μάρτιο χωρίς ουσιαστικές μεταβολές.

Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της  που παρακολουθεί τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών, εμφάνισε οριακή υποχώρηση στο 52,2 από το 52,5 του Φεβρουαρίου, παραμένοντας σε περιοχή ανάπτυξης της οικονομίας.

Τέλος, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Philadelphia Federal Reserve έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται τον Μάρτιο  παρά την επιβράδυνση από τον προηγούμενο μήνα. 

Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε, αλλά παρέμεινε θετικός για δεύτερο διαδοχικό μήνα, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή τράπεζα. Ειδικότερα, ο δείκτης διολίσθησε στο 3,2 από 5,2 τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό