17 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Tommy: Ρομποτικός νοσοκόμος βοηθά γιατρούς στην Ιταλία

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί να μη φοράει μάσκα, μα βοηθά γιατρούς να σώζουν ζωές από τον κορωνοϊό: Ο λόγος για τον Tommy, τον ρομποτικό νοσοκόμο- ένα από έξι νέα ρομπότ που βοηθούν γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν ασθενείς στο νοσοκομείο Circolo στο Βαρέζε της βόρειας Λομβαρδίας, της περιοχής που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στην Ιταλία.

«Είναι σαν να έχεις άλλον έναν νοσοκόμο, χωρίς προβλήματα που σχετίζονται με μόλυνση» λέει, σύμφωνα με το Reuters, ο γιατρός Φρανσέσκο Ντεντάλι, διευθυντής εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο.

Τα μικρά- μεγέθους παιδιού- ρομπότ με τα μεγάλα μάτια που αναβοσβήνουν μεταφέρονται στα δωμάτια και αφήνονται δίπλα στα κρεβάτια των ασθενών ώστε οι γιατροί να μπορούν να ασχολούνται με άλλους ασθενείς, που βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση. Αυτό που κάνουν είναι να παρακολουθούν παραμέτρους από εξοπλισμό στο δωμάτιο και να τις μεταδίδουν στο προσωπικό. Τα ρομπότ έχουν επίσης πρόσωπα- οθόνες αφής που επιτρέπουν σε ασθενείς να καταγράφουν μηνύματα και να τα στέλνουν σε γιατρούς.

Βασική συμβολή του Tommy και των «συναδέλφων» του είναι πως επιτρέπουν στο νοσοκομείο να μειώνει την απευθείας επαφή μεταξύ των γιατρών- νοσηλευτών και των ασθενών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πάνω από 4.000 Ιταλοί υγειονομικοί έχουν κολλήσει τον ιό ενώ φρόντιζαν ασθενείς στην Ιταλία, και 66 γιατροί έχουν πεθάνει. Οι νεκροί στη χώρα έφτασαν τις 13.000 την Τετάρτη- πάνω από το 1/3 των νεκρών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Reuters, κάποιοι ασθενείς δυσκολεύονται στην αρχή να κατανοήσουν πως, δεδομένης της έκτασης της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορωνοϊού, τα ρομπότ ίσως να είναι πραγματικά αυτό που ζήτησε ο γιατρός. «Πρέπει να εξηγήσεις στον ασθενή τον σκοπό και τη λειτουργία του ρομπότ» λέει ο Ντεντάλι. «Η πρώτη αντίδραση δεν είναι θετική, ειδικά με τους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς. Αλλά αν εξηγήσεις τον σκοπό σου, ο ασθενής ικανοποιείται επειδή μπορεί να μιλήσει με τον γιατρό».

Επίσης τα ρομπότ συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των προσταστευτικών μασκών και ρούχων που χρησιμοποιεί το προσωπικό. «Αυτές τις ημέρες σπανίζουν» είπε ο γιατρός Τζιάνι Μπονέλι, διευθυντής του νοσοκομείου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό