23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Tavares: Τα e-fuels μπερδεύουν την κατάσταση.

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Stellantis, Carlos Tavares, είναι ένας άνθρωπος ευθύς. Μπορείς να του προσάψεις διάφορα, μπορείς να τον συμπαθείς ή να τον αντιπαθείς αλλά όπως έλεγε ο αείμνηστος Σταύρος Ξενίδης, αυτός είναι στρατιωτικός και τα λέει… τσεκουράτα. Ο Tavares λοιπόν, τα έβαλε με τους νομοθέτες και τους προέτρεψε να μην κάνουν οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση ή χάος στο μέλλον. Αφορμή είναι η πρόσφατη εξαίρεση των συνθετικών καυσίμων που πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλάνο της για εκμηδενισμό των εκπομπών ρύπων των νέων αυτοκινήτων στην επικράτεια έπειτα από τον ωμό εκβιασμό της Γερμανίας.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Stellantis και ένας εκ των ισχυρών ανδρών της βιομηχανίας αυτοκινήτου δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση ότι η διεύρυνση της νομοθεσίας ώστε να περιλαμβάνει τα συνθετικά καύσιμα υπονομεύει το νομοθετικό μονοπάτι που έχει ήδη επιλεγεί και θα μας οδηγήσει νομοτελειακά σε ένα μέλλον με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα – νομοτελειακά καθώς οι επενδύσεις και τα πλάνα εφαρμογής των εταιριών έχουν ήδη αποφασιστεί για τα επόμενα 20 χρόνια με βάση τους κανονισμούς που επέβαλε η Ε.Ε. Τι θα γίνει λοιπόν αν κάποια τεχνολογία είναι πραγματικά και ουσιαστικά ρηξικέλευθη;  Τι θα γίνει αν κάποιοι επιστήμονες ανακαλύψουν κάτι αναπάντεχα καινοτόμο; Συγκεκριμένα για τα συνθετικά καύσιμα, ο Tavares αναρωτιέται:

“Είναι αστείο γιατί από την πλευρά της πολιτικής, τι λένε; Στρέφονται αμέσως στην “επικοινωνιακή διαχείριση” και λένε ότι [τα e-fuels] είναι το καύσιμο των πλουσίων. Αυτή είναι μία πολύ ελκυστική επικοινωνία αφού αν πεις ότι είναι για τους πλούσιους, όλοι θα πούνε “α, εντάξει, δεν μας ενδιαφέρει, είναι για τους πλούσιους”.

Κι αν υπάρξει κάποια σημαντική ανακάλυψη; […] Τι θα κάνουμε με την μεταμόρφωση που κάνουμε ως βιομηχανία; Ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό; Κι όταν οι πολιτικοί βλέπουν αυτόν τον κίνδυνο, αρχίζουν να αλλάζουν την επικοινωνία, λέγοντας “ναι, αλλά εμείς δεν επιβάλαμε την τεχνολογία”. Τι; Τι λέτε;“

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Tavares δεν τα βάζει με την τεχνολογία αλλά με τους πολιτικούς ή αν προτιμάς, με την πολιτική γενικότερα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ορίζεις ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο και στη συνέχεια να προσθέτεις εξαιρέσεις ενώ από την αρχή θα μπορούσες να δημιουργήσεις τις συνθήκες που θα βοηθήσουν την έρευνα και την εξέλιξη προς έναν κοινό στόχο και να αφήσεις την τεχνολογία να βρει την βέλτιστη λύση. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθεί σύγχυση όσον αφορά στα συνθετικά καύσιμα – τόσο στο επίπεδο των κατασκευαστών, όσο και σε αυτό του αγοραστικού κοινού. Κι αυτό γιατί εξαρχής λανθασμένα, η Ε.Ε. ήθελε να κάνει μία μεγάλη χειρονομία και για να την κάνει, έπρεπε να ενδώσει στις πιέσεις κάποιων λίγων. Η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη και πολύ βαθιά αλλά δεν είναι ούτε η ώρα, ούτε το μέρος για να γίνει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως το μέλλον θα κρίνει τους πάντες και τα πάντα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό