29 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Talk of the market: To σχέδιο επιστροφής διχάζει την αγορά

Ειδήσεις Ελλάδα

Προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου ενόψει της άρσης του lockdown αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον δίνοντας ώθηση στις τιμές του πετρελαίου ενώ φαίνεται να διατηρείται το θετικό momentum και στις χρηματιστηριακές αγορές.

 

Αναφορικά με το σχέδιο άρσης του lockdown στην Ελλάδα, διχασμένοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τις φάσεις του σχεδίου επανεκκίνησης της αγοράς. Το άνοιγμα καταστημάτων αθλητικής ένδυσης σε πρώτη φάση και μετά των άλλων καταστημάτων ένδυσης είναι ένα ενδεικτικό θέμα που εγείρει ερωτήματα από μερίδα παραγόντων της αγοράς ενώ μπερδεμένοι είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είχαν προετοιμαστεί να ανοίξουν στις 4 Μαΐου αλλά δεν βλέπουν στους επιλέξιμους ΚΑΔ τη δραστηριότητα τους. 

Την ίδια στιγμή αβεβαιότητες εγείρει η μείωση του τζίρου, η εκ περιτροπής εργασία αλλά και το θέμα της υγιεινής και της αστυνόμευσης στους χώρους λιανικής δεδομένων των περιορισμών στην συνάθροιση καταναλωτών σε καταστήματα λίγων τετραγωνικών, με τα πρόστιμα για τους παραβάτες των κανόνων να κυμαίνονται από 2.000 έως 100.000 ευρώ.

 

Αντιδρούν και οι οδηγοί ταξί στο μέτρο για την μεταφορά ενός επιβάτη ανά κούρσα και καλούν την κυβέρνηση να το αποσύρει.

 

Πάντως ο φόβος αναζωπύρωσης εστιών του Co-19 δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση που παίρνει “γραμμή” από τις συστάσεις των επιστημόνων για το σχέδιο “Γέφυρα Ασφάλειας” ενώ περιμένει το ΟΚ των Βρυξελλών για να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με το επόμενο κύμα μέτρων στήριξης της αγοράς, που προοιωνίζεται μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση και φιλοξενία και μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και ακίνητα.

 

Η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ανακοίνωσε πρώτη την εφαρμογή digital onboarding, μια νέα ψηφιακή υπηρεσία, που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Inform, η οποία είναι διαθέσιμη και για τους Έλληνες πολίτες που ζουν σε χώρες του εξωτερικού και παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας νέου τραπεζικού λογαριασμού από το κινητό τηλέφωνο, χωρίς την ανάγκη επίσκεψης στο κατάστημα.

 

Χρηματοδότηση χωρίς καταβολή τόκων για 2 χρόνια, με προνομιακούς όρους ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η τράπεζα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) με 100% κάλυψη του επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη.

 

Ο διαγωνισμός μαμούθ ύψους 870 εκατ. ευρώ για τα ευρυζωνικά δίκτυα, περνά στη δεύτερη φάση με 9 παίκτες: Vodafone, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind, ΔΕΗ, Άβαξ, Intrakat, Μυτιληναίος – Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή. Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρη με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 223 εκατ. ευρώ.

 

Επιστροφή μετρητών ή voucher για τις ακυρώσεις ταξιδιωτικών πακέτων και αεροπορικών εισιτηρίων; Το ερώτημα, το οποίο δεν τίθεται σε πελάτες ταξιδιωτικών και αεροπορικών εταιρειών, έχει προκαλέσει κομφούζιο στις ευρωπαϊκές αρχές, με τα κράτη μέλη να δυσκολεύονται να συμφωνήσουν ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δίνει το δίκαιωμα στους καταναλωτές να επιλέξουν και αν το επιθυμούν να ζητήσουν αποζημίωση.

 

Με ρυθμό 28% φέρεται να “τρέχει” η αγορά του online φαρμακείου στην Ελλάδα, που λαμβάνει ώθηση από την κατηγορία συμπληρωμάτων και βιταμινών και τα είδη προσωπικής περιποίησης και τα καλλυντικά.

 

Νέες αλλαγές ανακοίνωσε η Folli Follie στο διοικητικό της συμβούλιο, σε συνέχεια της αιφνιδιαστικής παραίτησης του Γιώργου Ιωαννίδη από τη θέση του προέδρου. Ο τελευταίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους ενώ παραμένει μέλος του Δ.Σ. και τη θέση του αναλαμβλάνει ο Γεώργιος Σάμιος, που είναι πλέον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Πληροφορίες πάντως θέλουν το ζήτημα της νομικής κάλυψης που έχει ζητηθεί από το Δ.Σ. της Folli Follie, προκειμένου να χειριστεί δύσκολες αποφάσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης της εταιρείας, να αποτελεί αιτία παραίτησης από θέσεις ευθύνης για πολλά στελέχη.

 

Την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη United Group, επί της πρότασης που έχει υποβάλει στις τράπεζες επιβεβαίωσε η Forthnet. Σύμφωνα με την σύμβουλο των τραπεζών Nomura International plc. οι τράπεζες: Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Αττικής εξετάζουν την πρόταση της United Group αναφορικά με τα ανοίγματά τους (exposures) έναντι της Forthnet και της θυγατρικής της Forthnet Media A.E., με σκοπό την υπογραφή των συμβατικών κειμένων για τη συναλλαγή. 

 

Κύκλο εργασιών 241,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Αλουμύλ το 2019 ενισχυμένο κατά 0,3% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση με τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 3,3 εκατ. ευρώ από ζημιές 0,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για την υπογραφή οριστικής σύμβασης αναδιάρθρωσης.

 

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αξιοποιώντας την τεχνολογία CNG προσφέρει προγράμματα τηλεεκπαίδευσης για την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση της σε δραστηριότητες όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα απομακρυσμένα δίκτυα, ο τεχνικός κανονισμός εγκαταστάσεων αποσυμπίεσης πεπιεσμένου φυσικού αερίου, η διαδικασία τροφοδοσίας απομακρυσμένων δικτύων με εικονικό αγωγό CNG, η ασφάλεια εφοδιασμού κ.ο.κ..

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό