21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Tadao Ando: Ο διάσημος αρχιτέκτονας σχεδιάζει την έκθεση «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ίδιος συνάντησε για πρώτη φορά τον θρυλικό σχεδιαστή μόδας το 1996

Καθώς οδεύουμε με ταχύτητα προς το φετινό MET Gala της 1ης Μαΐου, το Metropolitan Museum of Art ανακοίνωσε ότι την ανοιξιάτικη έκθεση στο Costume Institute, την «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty», σχεδιάζει ο κάτοχος του Pritzker Prize Ιάπωνας αρχιτέκτονας, Tadao Ando, ο οποίος συνάντησε για πρώτη φορά τον θρυλικό σχεδιαστή μόδας το 1996.

Ο Ando σχεδίασε την έκθεση έχοντας ως θεωρητικό υπόβαθρο το βιβλίο του 18ου αιώνα «The Analysis of Beauty» του William Hogarth. Σε αυτό υποστηρίζεται ότι η τέχνη και η αισθητική εστιάζουν γύρω από την έννοια «line of beauty» ή «serpentine line», μια καμπύλη σε σχήμα S που αντιπροσωπεύει ζωντάνια και κίνηση, σε αντίθεση με την ευθεία γραμμή που απεικονίζει ακινησία και αδράνεια. Ήταν γνωστό ότι ο Lagerfeld εμπνεόταν από αυτό το κείμενο, αντλώντας εξίσου από την ευθεία και την «ελικοειδή» γραμμή.

Ο αρχιτέκτονας συνέλαβε την ιδέα της έκθεσης στο Costume Institute ως παράδειγμα της διασταύρωσης ευθείων και ελικοειδών γραμμών. Είχε συνεργαστεί με τον Lagerfeld το 1996 για ένα στούντιο ντιζάιν στο Μπιαρίτζ το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Επιπλέον, το Vitra House που δημιούργησε το 1993, το πρώτο εκτός Ιαπωνίας αρχιτεκτόνημά του, έγινε καλλιτεχνικό θέμα για τον Lagerfeld στη διάρκεια της εξερεύνησης αρχιτεκτονικής φωτογραφίας εκ μέρους του.

Η έκθεση θα ιχνηλατεί τη γόνιμη διαδρομή του εκλιπόντος ντιζάινερ σε φίρμες όπως Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel και στη δική του και θα παρουσιάζει εμβληματικές κολεξιόν από τη δεκαετία του 1950 έως τον θάνατό του το 2019. Παράλληλα με τις 150 κρεασιόν που θα εκτεθούν, θα παρουσιαστούν πρωτότυπα σκίτσα του Lagerfeld. Από τις 5 Μαΐου έως τις 16 Ιουλίου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν ματιά εις βάθος στις διαδικασίες δημιουργίας του Karl Lagerfeld. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό