16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Tα «ελάσματα της Δωδώνης» εντάχθηκαν στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι τα «ελάσματα της Δωδώνης» έχουν ενταχθεί στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO, προς χαρά της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του νέου υπηρεσιακού υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Κουμεντάκη.

Επίσημα, η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά έχουν γίνει όλες οι διοικητικές διαδικασίες», δήλωσε η κα Μενδώνη.

«Έτσι, η Ελλάδα, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στη συστηματική δουλειά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του αρμοδίου τμήματος, έχει την πρώτη εγγραφή της στη “Μνήμη του Κόσμου”. Μαζί και μία δεύτερη, τα γεωπάρκα της Λαυρεωτικής. Ήταν δύο ελληνικές υποψηφιότητες και συμπεριλαμβάνονται και οι δύο», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι τα γεωπάρκα δεν είναι στο άμεσο αντικείμενο του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά οι υπηρεσίες του συνέβαλαν στον καταρτισμό του φακέλου.

Η ανακοίνωση  

Την απόφαση της ένταξης των ελασμάτων της Δωδώνης στον κατάλογο της UNESCO ανακοίνωσε η Λ. Μενδώνη στην έναρξη της τοποθέτησής της κατά την παράδοση- παραλαβή του Υπουργείου Πολιτισμού στον υπηρεσιακό Υπουργό Γιώργο Κουμεντάκη.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης, είπε συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη, ο νέος υπουργός είναι και γούρικος καθώς πριν από λίγο η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης στον κατάλογο μνήμη του κόσμου. Επίσημα, η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά έχουν γίνει όλες οι διοικητικές διαδικασίες. Έτσι, η Ελλάδα, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στη συστηματική δουλειά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του αρμοδίου τμήματος, έχει την πρώτη εγγραφή της στη «Μνήμη του Κόσμου»!

Υπενθυμίζεται ότι την υποψηφιότητα για την UNESCO είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τον φάκελο συνέταξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και επιμελήθηκε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, προωθήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Δωδώνης, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.

Τι είναι τα ελάσματα

Τα μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης αποτελούν ένα μοναδικό στοιχείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. Πρόκειται για μικρά κομμάτια από ταινίες μολύβδου (μήκους έως 13,20 cm περίπου και πλάτους 6,70 cm περίπου), στα οποία αναγράφονταν ερωτήσεις που απευθύνονταν είτε μόνο στον Δία,  είτε σε αυτόν και στη Διώνη, τη λατρευτική του σύντροφο στη Δωδώνη. Συνολικά, έχουν ανακαλυφθεί περισσότερες από 4.000 μολύβδινα ελάσματα, διάσπαρτα μέσα  στο χώρο της Δωδώνης.

Τα μολύβδινα ελάσματα δίνουν πρόσβαση στις ανησυχίες των ερωτώντων: γάμος, διαζύγιο, γέννηση και επιβίωση των παιδιών, ταξίδια, επαγγελματικά σχέδια, υγεία και θεραπεία, στρατιωτική θητεία, αγορά δούλων, απελευθέρωση. Δεν μαρτυρούν μόνο διαφορετικές διαλέκτους, αλλά και διαφορετικές γραφές, δεδομένου του πλήθους των ανθρώπων που επισκέφθηκαν το μαντείο ανά τους αιώνες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό