23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Storm Fighters»: Οι αναλώσιμοι του πολέμου

Ειδήσεις Ελλάδα

Βρίσκονται μεταξύ των εκατοντάδων παραβατών που έχουν ενταχθεί σε ρωσικές μονάδες «ποινικών», γνωστές ως “Storm-Z”, και έχουν σταλεί στις πρώτες γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία.  Λίγοι ζουν για να διηγηθούν την ιστορία τους.

Οι «Storm Fighters ( μαχητές της καταιγίδας), είναι απλώς κρέας”, δήλωσε στο Reuters, τακτικός στρατιώτης σε μονάδα  που είχε αναπτυχθεί κοντά στην πόλη  Μπαχμούτ,  όπου εκτυλίχθηκαν οι πιο αιματοβαμμένες μάχες.

Οι διμοιρίες Storm-Z είναι χρήσιμες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας επειδή μπορούν να αναπτυχθούν ως αναλώσιμο πεζικό, σύμφωνα με την Conflict Intelligence Team, μια ανεξάρτητη οργάνωση που παρακολουθεί τον πόλεμο. “Οι μαχητές Storm απλά στέλνονται στα πιο επικίνδυνα σημεία του μετώπου, στην άμυνα και στην επίθεση”, δήλωσε στο Reuters η ομάδα, η οποία ιδρύθηκε στη Ρωσία.

Η καθεμία, έχει περίπου 100-150 άνδρες και είναι ενσωματωμένες σε μονάδες του τακτικού στρατού, έχουν συνήθως σταλεί στα πιο εκτεθειμένα σημεία του μετώπου και συχνά υφίστανται βαριές απώλειες, σύμφωνα με συνεντεύξεις του Reuters με όσους έχουν γνώση του θέματος.

Ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ποτέ παραδεχθεί τη δημιουργία μονάδων Storm-Z, οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξή τους εμφανίστηκαν τον Απρίλιο, όταν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, επικαλέστηκε διαρροή ρωσικής στρατιωτικής έκθεσης σχετικά με τη δημιουργία τους.

Τα ρωσικά ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν ομάδες Storm-Z, που  συμμετείχαν σε σκληρές μάχες και ότι ορισμένα μέλη τους έλαβαν μετάλλια ανδρείας, αλλά δεν έχουν αποκαλύψει τον τρόπο συγκρότησής τους ή τις απώλειες που υφίστανται.

😮😨🔥A chilling development as Putin deploys ‘Storm-Z’ squads to the frontlines, reminiscent of darker times in history. Concerns grow. #Russia #Military #History 🇷🇺🚫🕊️ pic.twitter.com/RfUYNhSl3f

— Iris (@Iris_i_Life) October 3, 2023

«Απαλλάχθηκαν από την ενοχή τους»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αναφορά σε κατάδικους που πολεμούν στον τακτικό στρατό την Παρασκευή. Σε μια τηλεοπτική συνάντηση με μια μικρή ομάδα τακτικών Ρώσων στρατιωτών, είπε ότι γνωρίζει ότι δύο σύντροφοί τους, πρώην κρατούμενοι φυλακών, είχαν σκοτωθεί στη μάχη. “Έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και έχουν απαλλαγεί πλήρως από την ενοχή τους”, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι οικογένειες των καταδίκων θα λάβουν βοήθεια, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Artyom Shchikin, ένας 29χρονος από την περιοχή Mordovia στην κεντρική Ρωσία, εξέτιε ποινή φυλάκισης δύο ετών για ληστεία που του επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν στρατολόγοι του υπουργείου Άμυνας τον ρώτησαν αν οι θέλει να πολεμήσει στην Ουκρανία,

Υπέγραψε παρόλο που η αποφυλάκισή του ήταν κοντά γιατί  ήθελε να σβήσει το ποινικό του μητρώο και να κερδίσει χρήματα ώστε η οικογένειά του να μπορέσει να ανακαινίσει το σπίτι τους, δήλωσαν τα μέλη της οικογένειάς του.

Οι συγγενείς του άκουσαν τελευταία φορά νέα του στις 18 Ιουνίου.

Artyom Shchikin.Οι συγγενείς του άκουσαν τελευταία φορά νέα του στις 18 Ιουνίου.Και μέθοδος σωφρονισμού

Ενώ οι κατάδικοι αποτελούν τον πυρήνα των   διμοιριών από ποινικούς, μαχητές του τακτικού στρατού τοποθετούνται σε αυτές ως τιμωρία για παραβίαση της πειθαρχίας, σύμφωνα με δύο στρατιώτες που είχαν μετατεθεί στις συγκεκριμένες μονάδες.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία για τη στρατιωτική πειθαρχία, ένας στρατιώτης μπορεί να μεταφερθεί σε σωφρονιστική μονάδα μόνο αν καταδικαστεί από στρατιωτικό δικαστήριο, κάτι που σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, δεν ισχύει.

Η σύμβαση της Γενεύης, οι διεθνείς κανόνες πολέμου, από την άλλη δεν καλύπτει τους στρατιώτες που τιμωρούνται από την ίδια την χώρα τους.

via REUTERS Μια  εξέγερση

Μια ομάδα περίπου 20 μαχητών Storm-Z στη Ζαπορίζια, οι οποίοι ανήκαν στη μονάδα με αριθμό 22179, αποφάσισαν ότι είχαν κουραστεί από τη μεταχείρισή τους, αρνήθηκαν τη διαταγή να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή και κατέγραψαν ένα βίντεο διαμαρτυρίας.

“Ενώ βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, δεν μας παραδόθηκαν αρκετα πυρομαχικά. Δεν λάβαμε νερό ή φαγητό. Οι τραυματίες δεν απομακρύνθηκαν, ακόμα και τώρα οι νεκροί σαπίζουν”, είπε ένας μαχητής στο βίντεο.

“Μας δίνουν εντολές που δεν αξίζει καν να τις εκτελέσουμε”, πρόσθεσε. “Αρνούμαστε να συνεχίσουμε να εκτελούμε πολεμικές αποστολές”.

Το βίντεο, δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου από το Gulagu.net, μιας ακτιβιστικής ομάδας για τα δικαιώματα των Ρώσων κρατουμένων με έδρα τη Γαλλία, και εξετάστηκε από το Reuters.

Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, αξιωματικοί της στρατιωτικής αστυνομίας ξυλοκόπησαν άγρια τους «εξεγερθέντες», καθώς και άλλους στην ομάδα τους, ως τιμωρία

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο για το περιστατικό και το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε ερωτήματα του Reuters.

Συγγενής ενός από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στην εξέγερση,δήλωσε ότι φοβόταν τα νέα από το μέτωπο. “Θεέ μου, ας τελειώσει σύντομα”, είπε για τον πόλεμο.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό