23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Stellantis: Παρατείνουμε την ζωή των αυτοκινήτων στα 15 χρόνια στην Ευρώπη για να μειωθούν οι εκπομπές CO2

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Stellantis έχει θέσει ως στόχο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αυτοκινήτων της κατά 3 χρόνια, και από τον τρέχοντα μέσο όρο των 12 ετών, να φτάσει στα 15 χρόνια, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτό δήλωσε η Alison Jones, επικεφαλής κυκλικής οικονομίας της εταιρίας, που περιλαμβάνει κάτω από την ομπρέλα της 16 εμπορικά σήματα, τα: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peugeot, Ram και Vauxhall.
Η εταιρεία προσπαθεί επίσης να συλλέξει ανταλλακτικά από αυτοκίνητα που έχουν αποσυρθεί ή έχουν τρακάρει και να τα ανακατασκευάσει, με την ενέργεια αυτή να είναι μια μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών ώστε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αυτοκινήτων της, προκειμένου να μειώσει το συνολικό της αποτύπωμα CO2.
Εάν είναι επιτυχής η κίνηση, δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων της Stellantis στην Ευρώπη,
είπε η Jones, συμπληρώνοντας πως η εταιρεία κοιτάζει να αυξήσει τις πωλήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου για να μετριάσει τις επιπτώσεις των λιγότερων πωλήσεων στη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως πολλές άλλες εταιρείες, η Stellantis θέλει να προσφέρει όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα και να τα κατασκευάζει με όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον (εντός προϋπολογισμού, φυσικά). Ένας από τους τρόπους για “να σωθεί το περιβάλλον” είναι η κατασκευή καλύτερων, ποιοτικότερων αυτοκινήτων. Αυτό σκοπεύει να σκεφτεί ο Stellantis.
Η εταιρία λέει πως τα σημερινά αυτοκίνητα της είναι σχεδιασμένα να διαρκούν κατά μέσο όρο περίπου 12 χρόνια. Αλλά έκρινε πως αυτό δεν είναι αρκετό και “για να σωθεί το περιβάλλον”, και τα αυτοκίνητα πρέπει να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διαρκέσουν τουλάχιστον για 15 χρόνια κατά μέσο όρο.
Ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων της ΕΕ είναι 12 έτη, με την Ελλάδα να έχει τον γηραιότερο στόλο αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μέση ηλικία να είναι 17 έτη.
Ένας άλλος τρόπος για να σωθεί το περιβάλλον είναι η εστίαση ακόμη περισσότερο στην επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων ανταλλακτικών. Υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που βρίσκονται σε μάντρες και πολλά από τα ανταλλακτικά τους μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Η Stellantis στοχεύει να τετραπλασιάσει τις δραστηριότητές της στον τομέα της ανακατασκευής ανταλλακτικών έως το 2030, όπου εκτιμά πως θα έχει έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Η ανακατασκευή των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών θα γίνεται στο εργοστάσιο Mirafiori στο Τορίνο της Ιταλίας, το οποίο θα μετατραπεί σε κόμβο ανακατασκευής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αποσυναρμολόγησης και ανακατασκευής ανταλλακτικών.
Η επαναχρησιμοποίηση ανταλλακτικών καθώς και ο σχεδιασμός αυτοκινήτων για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι μέρος της δέσμευσης της εταιρείας να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2038.
Η Stellantis δεν είναι η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που θέλει να ανακατασκευάζει ανταλλακτικά, μιας και αντίστοιχες κινήσεις κάνουν τόσο η Toyota, όσο και η Renault.
Με την αύξηση του χρόνου ζωής ενός αυτοκινήτου και της επαναχρησιμοποίησης ανταλλακτικών, οι εταιρίες μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το πρόσθετο αποτύπωμα άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό