23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ryuichi Sakamoto: Πέθανε σε ηλικία 71 ετών

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Σακαμότο ήταν ένας από τους πιο επιφανείς μουσικούς της Ιαπωνίας

Πέθανε ο σπουδαίος Ιάπωνας συνθέτης Ryuichi Sakamoto. Η ηλικία του ήταν 71 ετών. Ο Ryuichi Sakamoto διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο το 2014. Έδωσε την τελευταία του συναυλία στα τέλη του 2022 και ενημέρωσε τους θαυμαστές του σχετικά με την υγεία του.

Ο σπουδαίος μουσικός επηρέασε όσο λίγοι τον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής και θα μείνει στην ιστορία ως ο συνθέτης ορισμένων σπουδαίων έργων, ανάμεσά τους και πολλά βραβευμένα soundtracks.

pic.twitter.com/mYLMEN6HrZ

— ryuichi sakamoto (@ryuichisakamoto) April 2, 2023

Ο Σακαμότο ήταν ένας από τους πιο επιφανείς μουσικούς της Ιαπωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα του και απέκτησε φήμη με το ηλεκτρονικό γκρουπ Yellow Magic Orchestra, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Είχε, επίσης, μια πετυχημένη σόλο πορεία. Κυκλοφόρησε 19 προσωπικά άλμπουμ, ενώ είχε συνεργαστεί με μια πλειάδα σημαντικών Δυτικών μουσικών όπως οι Brian Wilson, Iggy Pop και Da Byrne.

Δεν πρωταγωνίστησε μόνο στο πλάι του Da Bowie στο φιλμ του 1983, «Merry Christmas, Mr Lawrence», αλλά συνέθεσε και το γνωστό ομώνυμο θέμα του. Κρύβεται πίσω από μια σειρά από σάουντρακ για σκηνοθέτες όπως οι Pedro Almodóvar, Oliver Stone και Alejandro González Iñárritu. Οι περισσότεροι τον γνώρισαν για το Όσκαρ που κέρδισε για τη μουσική της ταινίας «Ο τελευταίος Αυτοκράτορας». Αξέχαστη παραμένει, επίσης, η μουσική του για την ταινία «Τσάι στη Σαχάρα». 

Τον Ιούνιο του 2022, σε ένα διαδικτυακό σημείωμά του, ο Σακαμότο ενημέρωσε ότι η εξέλιξη της νόσου υπήρξε ραγδαία –έγινε μετάσταση και στους πνεύμονες– και πλέον ζει με καρκίνο 4ου σταδίου.

Το σημείωμα εντασσόταν σε μια σειρά με τίτλο «How Many More Times Will I See the Full Moon?» (Πόσες φορές ακόμα θα δω την πανσέληνο;) που καλύπτει κυρίως τις μουσικές του δραστηριότητες από το 2009 και τις απόψεις του για τη ζωή και τον θάνατο. Σε μία ακόμα δήλωσή του σχετικά με την κυκλοφορία της σειράς είχε δηλώσει: «Εφόσον έχω φτάσει τόσο μακριά στη ζωή μου, ελπίζω να καταφέρω να κάνω μουσική μέχρι την τελευταία μου στιγμή, όπως ο Μπαχ και ο Ντεμπισί, που λατρεύω».

Από τα πρώτα βήματα της δισκογραφίας του, οι συνθέσεις του Σακαμότο δημιουργήθηκαν με κριτήριο να ακούγονται διαχρονικές. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του υπήρξε εκλεκτικός στις συνεργασίες του και πάντα τον διέκρινε η καλλιτεχνική ευγένεια και η κομψότητα. Γι’ αυτό ταίριαξε απόλυτα με την αναρχική ποίηση της Λόρι Άντερσον και με τις εύθραυστες μελωδίες του Ντέιβιντ Σίλβιαν. Οι παραστάσεις του στο πιάνο μοιάζουν με μια συμβολική αναπαράσταση εικόνων που καθρεφτίζουν τον ψυχισμό του. Ο Σακαμότο είχε επίσης εργαστεί ως συνθέτης και σεναριογράφος σε anime και βιντεοπαιχνίδια. Το 2009 τιμήθηκε με το μετάλλιο Τεχνών και Γραμμάτων από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας για τη συνεισφορά του στη μουσική.

Ο Ryuichi Sakamoto δεν ήταν φτιαγμένος για να γίνει ποπ σταρ. Ως έφηβος, του άρεσαν οι Beatles και οι Rolling Stones, αλλά το μόνιμο πάθος του ήταν η underground avant garde καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης – Joseph Beuys, Fluxus, Andy Warhol – και η πειραματική μουσική που τη συνόδευε: του άρεσε να επισημαίνει στους συνεντευξιαζόμενους ότι γεννήθηκε τη χρονιά που ο John Cage συνέθεσε το 4’33. 

Στο πανεπιστήμιο μελέτησε το έργο των σύγχρονων συνθετών Boulez, Stockhausen και Ligeti. Eίχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προκλητικές ηλεκτρονικές συνθέσεις του Ιάννη Ξενάκη . Το πρώτο άλμπουμ που έφερε το όνομα του Sakamoto, το «Disappointment/Hateruma» (1975), ήταν μια συνεργασία με τον Toshiyuki Tsuchitori, που αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Αλλά ο Σακαμότο έγινε ποπ σταρ, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Ένα session του 1978 για τον τραγουδιστή Haruomi Hosono οδήγησε στην πρόταση να σχηματίσουν ένα συγκρότημα με τον ντράμερ Yukihiro Takahashi. Οι Yellow Magic Orchestra έγιναν το μεγαλύτερο συγκρότημα στην Ιαπωνία, εμπνέοντας την προσοχή των παπαράτσι και τον ενθουσιασμό των οπαδών τους που φαίνεται ότι ο Sakamoto απεχθανόταν κάθε λεπτό του, και οι πρώτοι Ιάπωνες καλλιτέχνες που βρήκαν κάτι περισσότερο από μια καινοτομία ή μια λατρεία στη Δύση. Οι Yellow Magic Orchestra ήταν επιτυχημένοι, αλλά και πρωτοποριακοί. 

Οι Yellow Magic Orchestra διαλύθηκαν το 1983. Αν ο Sakamoto το είχε αφήσει εκεί και είχε επιστρέψει στη σύγχρονη κλασική μουσική, θα είχε ήδη κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους καινοτόμους της ποπ της εποχής. Αλλά με την κυκλοφορία της ταινίας «Merry Christmas Mr Lawrence» του Nagisa Ōshima, στην οποία πρωταγωνίστησε επίσης, ξεκίνησε μια καριέρα ως συνθέτης soundtrack, που σαφώς ταίριαζε πολύ καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία του.  



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό