24.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Rolls-Royce Spectre – Το πρώτο βήμα στην ηλεκτροκίνηση!

Ειδήσεις Ελλάδα

Το 1900 ο συνιδρυτής της Rolls-Royce, Charles Rolls, είχε προφητέψει το ηλεκτρικό μέλλον του αυτοκινήτου. Είχε προβλέψει τις αρετές της ηλεκτροκίνησης ως μία βιώσιμη, καθαρή, άηχη εναλλακτική για τις κλασικές μηχανές εσωτερικής καύσης αλλά έπρεπε να περάσουν περισσότερα από 120 χρόνια για να γίνει το όραμα του πραγματικότητα. Έπρεπε η τεχνολογία να φτάσει στο σημείο όπου θα είναι αρκετά προηγμένη ώστε να γίνει αποδεκτή από το ιδιαίτερα εκκεντρικό, απαιτητικό και εκλεπτυσμένο πελατολόγιο της Rolls-Royce. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε όμως και η αγγλική εταιρία παρουσιάζει σήμερα το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της: την Rolls-Royce Spectre! Ένα μοντέλο που σύμφωνα με την ίδια δεν είναι απλά ένα αυτοκίνητο, αλλά μία δήλωση πρόθεσης και το σύμβολο ενός λαμπρού μέλλοντος για την Rolls-Royce.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά: τι είναι η Spectre; Είναι ένα “ultra-luxury electric super coupe”, όπως το περιγράφει η Rolls-Royce. Εμείς θα πούμε ότι είναι ένα coupe με μήκος 5.453 χιλιοστών, πλάτος 2.080 και ύψος 1.559 χιλιοστών με μεταξόνιο που φτάνει τα 3.21 μέτρα! Βασίζεται σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο που ενσωματώνει την γιγαντιαία μπαταρία για να παρέχει 30% μεγαλύτερη ακαμψία από οποιαδήποτε άλλη Rolls-Royce ενώ το βάρος του πλησιάζει πάρα πολύ επικίνδυνα τους τρεις τόνους εκ των οποίων τα 700 κιλά αφορούν αποκλειστικά την αγνώστων τεχνικών χαρακτηριστικών συστάδα. Ο σχεδιασμός της Spectre αντλεί στοιχεία από προηγούμενα coupe της αγγλικής μάρκας αλλά η πρόθεση της να φέρει μία νέα αύρα στο μοντέλο με το οποίο κάνει το πρώτο βήμα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, είναι σαφής. Η Spectre διατηρεί την χαρακτηριστική γρίλια που αποτελεί σήμα κατατεθέν του κατασκευαστή και στην συγκεκριμένη εκδοχή της είναι πλατύτερη από ποτέ, όπως διατηρεί και τα διπλά φωτιστικά σώματα με τα LED φώτα ημέρας να είναι τοποθετημένα πάνω από την εσοχή που φιλοξενεί τα κύρια σώματα. Ακόμα και το “Spirit of Ecstasy” έχει βελτιστοποιηθεί αεροδυναμικά και αυτή ακριβώς η προσοχή στην λεπτομέρεια κάνει την Spectre το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο της Rolls-Royce με συντελεστή οπισθέλκουσας που δεν ξεπερνά το 0.25cd. Φυσικά, το πιο δραματικό χαρακτηριστικό του νέου μοντέλου είναι το fastback πίσω μέρος που θυμίζει κλασικά μοντέλα από το παρελθόν της εταιρίας ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τα πίσω φανάρια ενσωματώνονται στο μεγαλύτερο ενιαίο πάνελ που έχει κατασκευάσει ποτέ η Rolls-Royce καθώς εκτείνεται από τις εμπρός κολώνες και καταλήγει στον χώρο αποσκευών περιλαμβάνοντας και τα πίσω φτερά! Το αισθητικό πακέτο συμπληρώνουν οι ζάντες ελαφρού κράματος 23 ιντσών – οι μεγαλύτερες που έχει φορέσει Rolls-Royce τα τελευταία 100 χρόνια!

Το εσωτερικό αντικατοπτρίζει την αύρα της προόδου που αποπνέει ολόκληρο το αυτοκίνητο με ένα γνώριμο ταμπλό, το οποίο εκτός από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων περιλαμβάνει μία ακόμα οθόνη για τον συνοδηγό. Για πρώτη φορά δε, η Spectre είναι διαθέσιμη με τις “Starlight Doors” που φωτίζουν με 4.796 αστέρια επιπλέον του αντίστοιχου ουρανού που έκανε διάσημο η αγγλική φίρμα πριν από χρόνια! Από εκεί και πέρα, δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για χρώματα και υλικά καθώς όλα αυτά εξαρτώνται από το ύψος του τραπεζικού λογαριασμού και το γούστο του εκάστοτε πελάτη!

Όσον αφορά για το κινητήριο σύνολο, οι εποχές που η επίσημη ιπποδύναμη μίας Rolls-Royce ήταν “επαρκής”. Τώρα, απαιτούνται νούμερα και παραδόξως, το σύνολο της Spectre είναι αρκετά συγκρατημένο καθώς προσφέρει 585 άλογα και 900 Nm ροπής που είναι αρκετά για να επιταχύνουν το γιγαντιαίο, βαρύ coupe στα 100 km/h από στάση σε 4.5 δευτερόλεπτα, με την αυτονομία να διαμορφώνεται στα 520 χιλιόμετρα. Από το τεχνολογικό πακέτο της Spectre δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε η λεγόμενη “Planar” ανάρτηση που μέσω του συνδυασμού hardware και software προβλέπει τις αντιδράσεις του οχήματος και ρυθμίζει ανάλογα τα αμορτισέρ, το σύστημα πέδησης, την παροχή ισχύος, το σύστημα διεύθυνσης, την τετραδιεύθυνση και τις αντιστρεπτικές ράβδους για να παρέχει στους επιβάτες την αίσθηση “μαγικού χαλιού”. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε ότι στις στροφές παρακολουθούνται 18 αισθητήρες οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς και την επεξεργαστική ισχύ του συστήματος που κάνει την Spectre αυτό που είναι. Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι οι πρώτες παραδόσεις του ηλεκτρικού “super coupe” της Rolls-Royce είναι προγραμματισμένες για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ενώ η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει την τιμή της Spectre, αναφέρει πως την τοποθετεί ανάμεσα στην Cullinan και την Phantom. Μικρή σημασία έχει βέβαια η αρχική τιμή σε οποιαδήποτε Rolls-Royce καθώς ο επικεφαλής της εταιρίας, Torsten Muller-Otvos, δήλωσε πως η μέση τιμή συναλλαγής αυτή τη στιγμή, υπερβαίνει τις 500.000 λίρες ή €575.000 με την τρέχουσα ισοτιμία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό