17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Onyx Dive» – Τα Eλληνικά F-16 δίπλα στο θηριώδες βομβαρδιστικό Β

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ευκαιρία να εκπαιδευτούν δίπλα στο υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Β-1Β είχαν οι Έλληνες πιλότοι.

Η συνεκπαίδευση με την επωνυμία «Onyx Dive» μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και του βομβαρδιστικού αεροσκάφους Β-1Β από την 9 th Expeditionary Bomber Squadron της US European Command (USEUCOM), πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Αθηνών.

Συμμετείχαν 8 μαχητικά αεροσκάφη F -16 της 330Μ και της 341Μ από την 111 Πτέρυγα Μάχης σε αποστολή συνοδείας ενός αεροσκάφους Β-1Β, ενώ παράλληλα εκτελέστηκε άσκηση Αμυντικών (Defensive Counter Air – DCA) και Επιθετικών (Offensive Counter Air –OCA) Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Σκοπός της εν λόγω συνεκπαίδευσης ήταν η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της διαλειτουργικότητας, της μαχητικής ικανότητας, καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Πολεμικών Αεροποριών.

Το βομβαρδιστικό Β-1Β

Το Β-1Β είναι ένα τετρακινητήριο αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος με οπισθοκλινείς πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 προέβλεπε ένα υπερηχητικό βομβαρδιστικό με ταχύτητα Mach 2, καθώς και επαρκής εμβέλεια και ωφέλιμο φορτίο ώστε να αντικαταστήσει το Boeing B-52 Stratofortress.

Εξελίχθηκε στο Β-1Β, βομβαρδιστικό αεροσκάφος κυρίως χαμηλού επιπέδου διείσδυσης με μεγάλη εμβέλεια και δυνατότητα ταχύτητας Mach 1,25 σε μεγάλο υψόμετρο. Έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων και συγκεκριμένα από τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, και τους αξιωματικούς επιθετικών και αμυντικών συστημάτων.

Το εντυπωσιακό Β-1Β αναμένεται να συνεχίσει να υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έως την δεκαετία του 2030, καθώς στη συνέχεια προβλέπεται να αντικατασταθεί από βομβαρδιστικό επόμενης γενιάς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό