21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

O μεγάλος εκλογικός καημός επιχειρηματιών, ο Σαρρηγεωργίου σε ρόλο δημοσιογράφου, η υποτιμημένη Cenergy και οι εναερίτες της στέγης Καλατράβα – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Θεσμικοί

Σας ενημέρωσα εγκαίρως για τις απόψεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τις επικείμενες εκλογές και τα πιθανά ενδεχόμενα τους, όπως επίσης για τις εκτιμήσεις κύκλων που είναι σε θέση να γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί μεταξύ της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, όπως και της κοινότητας των πολυεθνικών oμίλων. Σήμερα – και ολοκληρώνω με αυτό – έχω τις εκτιμήσεις θεσμικών κύκλων για το πώς αντιλαμβάνονται τα όσα προβλέπεται να συμβούν.

Αλλάζει η ταχύτητα

Η πηγή μου που είναι σε θέση να γνωρίζει τα όσα διαλαμβάνονται στους υψηλούς κύκλους της θεσμικής επιχειρηματικής εκπροσώπησης με ένα εξαιρετικά αφαιρετικό τρόπο – είναι αλήθεια – μου είπε «η ταχύτητα με την οποία ‘τρέχουν’ αρκετά πράγματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα είναι η ίδια, εφόσον αλλάξει η κυβέρνηση, δεν θα έχουμε το ίδιο momentum, αλλά δεν θα έρθει κι η καταστροφή». Αυτό είναι το κλίμα. Από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι μιλάμε για ισχυρές επιχειρηματικές ομάδες συμφερόντων που διαθέτουν αδιαμεσολάβητες σχέσεις με το κεντρικό πολιτικό σύστημα.

Και συνομιλούν…

Καημός μεγάλος

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν διάφοροι επιχειρηματικοί κύκλοι, οι οποίοι έχουν είτε στενή σχέση με το κόμμα της Νέα Δημοκρατίας ή προσωπικές σχέσεις με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από αυτούς εκπέμπεται το μήνυμα πως αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία – εννοείται από τη ΝΔ – τότε έρχεται περίπου η … συντέλεια του κόσμου, διότι όπως μου έλεγε κάποιος από αυτούς χθες «υπάρχουν πολλά επενδυτικά projects τα οποία θα πάνε πίσω».

Και «αγκάθια»

Βέβαια υπάρχουν δύο θέματα γεμάτα «αγκάθια». Πολλά, αλλά δύο είναι ιδιαίτερης αιχμής. Το πρώτο αφορά μία ομάδα φιλεργατικών ρυθμίσεων – αυτές που κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού (απολύσεις κλπ) σ΄ αυτά να προσθέσετε τον βασικό μισθό στα 880 ευρώ – εξαγγελία Τσίπρα – και την επαναφορά της γενικής σύμβασης εργασίας. Το δεύτερο αφορά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για τα οποία η αντιπολίτευση, του ΣΥΡΙΖΑ προεξάρχοντος, πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός τους. Τι συμβαίνει μ΄ αυτά δεν γνωρίζω. Θα φροντίσω όμως να μάθω σύντομα…

—————————————————————————————-

Με καθυστέρηση

Χθες έγινε με καθυστέρηση αρκετών ημερών, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, η καθιερωμένη εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), που γίνεται με την λήξη της τακτικής της γενικής συνέλευσης. Παρεμπιπτόντως πρόεδρος της ΕΑΕΕ επανεξελέγη ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου – ο οποίος πλέον έχει και ευρωπαϊκές περγαμηνές, δεδομένου ότι έχει εκλεγεί και πρόεδρος της Insurance Europe, της ευρωπαϊκής ένωσης των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ως … δημοσιογράφος!

Η φετινή εκδήλωση διαφοροποιήθηκε από τις προηγούμενες σε δύο περιπτώσεις: πρώτον, ο κ. Σαρρηγεωργίου έκανε τον … δημοσιογράφο – με αρκετή επιτυχία είναι αλήθεια – με συνεντευξιαζόμενο τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Και δεύτερον – αν και δεν συνηθίζεται – λόγω των προεκλογικών, εκλογικών αλλά και κυρίως μετεκλογικών συνθηκών, εκλήθη και εκπρόσωπος του τρίτου κόμματος, δηλαδή του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ. Ετσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα πάνελ με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον κ. Δημήτρη Μάντζο και συντονιστή τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου.

Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Μία παρατήρηση μόνο. Ήταν εμφανής η σύγκλιση αν και με διαφορά αποχρώσεων μεταξύ της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Μάντζου. Ισχυρή διαφορά μεταξύ των δύο ήταν η δήλωση της πρώτης για την κατάργηση του ΤΕΚΑ, πρόκειται για τον μηχανισμό ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Αλλά ήταν σχεδόν η μοναδική ουσιώδης διαφορά.

——————————————————————————————————

Η αξία της Cenergy Holdings

Με πέντε εργοστάσια παραγωγής σε τέσσερις χώρες, επενδύσεις που ξεπέρασαν στη δεκαετία τα 500 εκατ. ευρώ, πωλήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων συνολικά 2 δισ. ευρώ, που εξασφαλίζει ταμειακές ροές για τουλάχιστον δύο χρόνια και με προγραμματισμένες επενδύσεις άλλα 170 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και με ηγετικά μερίδια στη διεθνή αγορά, η Cenergy Holdings δείχνει προβληματισμένη ως προς την πραγματική αξία της μετοχής της στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ενεργειακή μετάβαση …

Αυτό τουλάχιστον μου σημειώνουν πηγές μου που παρακολουθούν τις δραστηριότητες του ομίλου και συνομιλούν με στελέχη του. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Cenergy Holdings (ανήκει στη Viohalco) με τις δύο εταιρείες μέλη της, την «Ελληνικά Καλώδια» και τη «Σωληνουργεία Κορίνθου», να έχει μπροστά της να διεκδικήσει μεγάλα μερίδια της «πίττας» που προσφέρει η λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση.

… πράσινες επενδύσεις

Αρκεί να σας θυμίσω ότι πάνω από 200 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και το πρόσφατο πακέτο Μπάιντεν 400 δισ. δολαρίων προς τις βιομηχανίες των ΗΠΑ πριμοδοτούν έργα στον τομέα της πράσινης μετάβασης. Είτε αυτά είναι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για μεταφορά ρεύματος και καλώδια διασύνδεσης για αιολικά πάρκα είτε αγωγοί για τη μεταφορά υδρογόνου και την αποθήκευση CO2.

Οι αναλυτές

Τα reports αναλυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της αγοράς, δείχνουν την αξία της μετοχής στα 4,4 ευρώ από τα 3,8 ευρώ σήμερα.

Η Cenergy Holdings έχει χαμηλό ποσοστό διασποράς, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Viohalco κατέχει σχεδόν το 80% της εισηγμένης. Οπότε τα περιθώρια εισόδου επενδυτή είναι περιορισμένα.

Πάντως, μαθαίνω πως συνολικά στον όμιλο υπάρχει κινητικότητα η οποία θα στοχεύσει στο να μιλήσει στους επενδυτές με τη γλώσσα της αγοράς. Αυτή δηλαδή που καταλαβαίνουν.

Ίδομεν…

——————————————————————————————————

Η στέγη του Καλατράβα και το … ΤΑΙΠΕΔ

Αν περάσατε τις τελευταίες ημέρες από το ΟΑΚΑ είναι πολύ πιθανό να είδατε μία μοναδική εικόνα. Εναερίτες να κρέμονται από τη στέγη Καλατράβα του Ολυμπιακού Σταδίου!

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο … καλλιτεχνικό show. Αντιθέτως πρόκειται για ειδικούς που ερευνούν και ελέγχουν τη στατική επάρκεια των μεταλλικών κατασκευών. Καιρός ήταν…

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό έργο και ενόψει της υλοποίησης του συνολικού project της ανακαίνισης όλου του αθλητικού κέντρου στην Καλογρέζα – έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση με 43 εκατ. ευρώ – γίνονται και οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Το PPF

Αυτό όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι πως τις μελέτες για τη στατική επάρκεια, αλλά και για την εκπόνηση της πρότασης αξιοποίησης του ΟΑΚΑ «τρέχει» η ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ.

Εχει αναλάβει να «ωριμάσει» για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τους σχετικούς διαγωνισμούς που απαιτούνται.

Για την ιστορία, πάντως όπως μαθαίνω, οι μεταλλικές κατασκευές του αρχιτέκτονα Καλατράβα είναι στέρεες…

Ευτυχώς!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό