17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Metron Analysis: «Ξεφουσκώνει» ο Βελόπουλος, κέρδη για ΝΔ

Ειδήσεις Ελλάδα

Διεύρυνση της διαφοράς της Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ – καθώς υποχωρεί το κόμμα Βελόπουλου – καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,3% έναντι 15,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 12%, τέταρτο το ΚΚΕ με 9,8% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 8,3%. 

Η ΝΔ έχει κερδίσει μία περίπου μονάδα σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαρτίου – αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει μία μονάδα και το κόμμα του κ. Βελόπουλου 1,6%. Στο 3,1% καταγράφεται η Νέα Αριστερά που κερδίζει σημαντικό μερίδιο ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο 4,2% η Πλεύση Ελευθερίας. 

Metron Analysis / Mega

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26,8% έναντι 12,8% του ΣΥΡΙΖΑ και 9,9% του ΠΑΣΟΚ. Η περιοχή της αδιευκρίνιστης ψήφου φθάνει στο 10,6% κάτι που σημαίνει, σε συνδυασμό με την εκτίμηση ψήφου, πως το κυβερνών κόμμα έχει αρκετά μεγάλη «δεξαμενή» ψηφοφόρων ανάμεσα στους αναποφάσιστους που φθάνουν στο 8,9%.

Metron Analysis / Mega

Kυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούνται πάντως αρνητικά σε ποσοστό 62% και 75% αντίστοιχα με τους κυρίους Μητσοτάκη και Κασσελάκη να έχουν ελάχιστα, καλύτερα ποσοστά από τα κόμματά τους με 57% και 70%, αντίστοιχα. 

Metron Analysis / Mega

Καταλληλότερος πρωθυπουργός με αυξημένα ποσοστά παραμένει με ποσοστό 35% ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο «κανένας» ακολουθεί με 33% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 9%. Στην τρίτη θέση με 5% εμφανίζονται ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης…

undefined
Ακρίβεια, εγκληματικότητα «καίνε» την κυβέρνηση 

H ακρίβεια και η οικονομία κρίνονται από τους ερωτηθέντες ως τα δυο πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας με ποσοστό 33% και 27% αντίστοιχα. Ειδικά σε ότι αφορά στην ακρίβεια και την εγκληματικότητα τα ευρήματα δείχνουν πως οι χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης προέρχονται από απαντήσεις που δίνουν και ψηφοφόροι της ΝΔ. 

Metron Analysis / Mega

Η ακρίβεια εξακολουθεί να «καίει» την κυβέρνηση με 7 στους 10 πολίτες να κρίνουν αρνητικά τα όσα έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, έστω και εάν οι θετικές κρίσης έχουν αυξηθεί από το 13% στο 15% μέσα σε έναν μήνα. 

Metron Analysis / Mega

Aρνητική είναι η εικόνα για τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες ως τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκληματικότητας με το 78% να είναι «μάλλον αρνητικές» και μόλις το 11% «μάλλον θετικές»

Metron Analysis / Mega

Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο προς τις ευρωεκλογές το ενδιαφέρον των πολιτών αυξάνεται για τις κάλπες. Πολύ και αρκετά δηλώνουν σε ποσοστό 66% αν και σύμφωνα με την Metron Analysis το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο του 2019 ήταν στο 72%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το εύρημα που δείχνει ότι και οι νεότερες γενιές, ακόμη και εκείνοι που θα ψηφίσουν για πρώτη ή δεύτερη φορά, έχουν ένα σημαντικό ενδιαφέρον για τη μάχη των ευρωεκλογών.  

Metron Analysis / Mega

Πάντως το επιχείρημα για τη σταθερότητα της χώρας και το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο από το όποιο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, δεν πείθει το εκλογικό κοινό σε ποσοστό 65%. Είναι ενδεικτικό πως όλοι οι ψηφοφόροι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, δεν πιστεύουν πως οι ευρωεκλογές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην σταθερότητα και στην πορεία της χώρας. 

Metron Analysis / Mega

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό