21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Υεμένη: Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο, για τέταρτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας, θέσεις στα εδάφη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη. Το βράδυ της Τετάρτης έπληξαν δεκατέσσερις πυραύλους των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών, οι οποίοι επιτίθενται για εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι νέες επιδρομές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία μοιάζει να πλησιάζει ολοένα περισσότερο στην ανάφλεξη, ανακοινώθηκαν μερικές ώρες αφού η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ξανά «τρομοκρατική» οντότητα τους υεμενίτες αντάρτες, που συνεχίζουν από την πλευρά τους να βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με το Αλ Μασίρα, τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στους αντάρτες, τα πλήγματα, που κατ’ αυτό ήταν «αμερικανοβρετανικά», έγιναν στις επαρχίες «Χοντάιντα, Τάιζ, Νταμάρ, Αλ Μπάιντα και Σαάντα».

Τα σημεία που έπληξαν οι ΗΠΑ

Περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας), οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, έτοιμων να εκτοξευθούν από περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι πύραυλοι αυτοί σε εξέδρες εκτόξευσης ήγειραν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», καθώς «θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή», συνεχίζει η ανακοίνωση, γεγονός που «ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν».

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύουμε ζωές αθώων ναυτικών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της CENTCOM, ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, πάντα κατά το ανακοινωθέν.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν οι Χούθι

Αξιωματούχος των Χούθι από την πλευρά του τόνισε σε δηλώσεις του στο Αλ Μασίρα ότι το κίνημα θα «συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να μας εμποδίσουν».

Στα ανοικτά της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, οι αντάρτες, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης για περίπου μιάμιση δεκαετία, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ.

Λένε πως προχωρούν στις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πολλαπλασιασμός των επιθέσεων των Χούθι οδήγησε τις τελευταίες ημέρες σε αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς. Ο τρίτος κατά σειρά έγινε προχθές Τρίτη με στόχο 4 πυραύλους των ανταρτών στο έδαφος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό