21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έρχονται καιρικές διαταραχές από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας: Πότε επιστρέφει η αφρικανική σκόνη ()

Ειδήσεις Ελλάδα

Όλα δείχνουν ότι η καλοκαιρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.

Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές σήμερα Παρασκευή (26/4) με την αφρικανική σκόνη να έχει υποχωρήσει λόγω και των βοριάδων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, έρχονται καιρικές διαταραχές από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε: «Από Μεγάλη Πέμπτη σιγά σιγά, μας προσεγγίζουν κάποιες διαταραχές από τα πιο δυτικά τμήματα, που σημαίνει ότι προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και την Κυριακή του Πάσχα είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτές τις περιοχές δεν αποκλείεται να βλέπουμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην Πελοπόννησο στους ορεινούς όγκους θα δουν κάποια φαινόμενα το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα, χωρίς όμως ο καιρός να δημιουργήσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Ναι μεν κάποια αστάθεια φαίνεται από μεγάλη Πέμπτη και μεγάλη Παρασκευή και στη συνέχεια, παρόλα αυτά δεν είναι σε θέση να χαλάσει τις μέρες του Πάσχα».

Πότε επιστρέφει η αφρικανική σκόνη

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην αύξηση της συχνότητας του φαινομένου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην πρώιμη εμφάνισή του πριν τη θερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «είναι χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος».

Επιπλέον σημείωσε πως «αλλάζουν οι ροές του ανέμου καθώς αλλάζει το κλίμα».

Όπως προέβλεψε ο καθηγητής, «περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μάϊου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν».

Μάλιστα, εκτίμησε πως «από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ακόμη ένα επεισόδιο αφρικανικής σκόνης».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό