23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νέο Honda CR-V FCEV – υδρογόνο και μπαταρίες!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Honda (μαζί με την BMW, την Hyundai και την Toyota) είναι μία εταιρία που δεν έχει κρύψει την πεποίθηση της ότι το υδρογόνο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος. Η ίδια προσφέρει ήδη το υδρογονοκίνητο Clarity ενώ το νέο της μοντέλο εξερευνάει μία ιδέα που ακούγεται τόσο απλή, σχεδόν αυτονόητη θα μπορούσε να πει κάποιος αλλά προσφέρει μία πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική μέχρι το δίκτυο ανεφοδιασμού με υδρογόνο να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή και επεκταθεί σε επαρκή βαθμό. Στην τελική, γιατί να περιορίζεται ένα αυτοκίνητο σε έναν τύπο “καυσίμου”; Γιατί να μην υπάρχει ένα είδος… υβριδικού υδρογονοκίνητου;

Αυτή είναι η συλλογιστική πίσω από το Honda CR-V FCEV καθώς το SUV μηδενικών εκπομπών ρύπων διαθέτει τις κλασικές κυψέλες υδρογόνου όπως θα περίμενε κάποιος αλλά διαθέτει και μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι το νέο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρίας μπορεί να ανεφοδιαστεί με υδρογόνο και να λειτουργεί κανονικά ως FCEV, δηλαδή fuel cell electric vehicle, αλλά μπορεί επίσης να φορτίσει τις μπαταρίες του και να λειτουργεί ως BEV, δηλαδή battery electric vehicle. Με λίγα λόγια και καθώς το καινοτόμο Honda CR-V μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικά είδη ενέργειας, καταργεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το φαινόμενο του range anxiety που είναι ιδιαίτερα έντονο ιδίως όσον αφορά στα υδρογονοκίνητα οχήματα. Τώρα ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να ανησυχεί καθώς ακόμα και να μην υπάρχει κάποιος σταθμός ανεφοδιασμού με υδρογόνο, δεν κινδυνεύει να… μείνει αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να φορτίσει τις μπαταρίες του ακριβώς όπως κάνει ένα ηλεκτρικό.

Δυστυχώς, η Honda δεν παρέχει ακόμα επιπλέον πληροφορίες ούτε όσον αφορά στην χωρητικότητα των δεξαμενών υδρογόνου, ούτε όσον αφορά στο μέγεθος των μπαταριών οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα την αυτονομία του CR-V FCEV. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι το νέο μοντέλο προσφέρει την δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο του για την φόρτιση ή λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών – ένα χαρακτηριστικό που ακόμα και αν δεν είναι εξαιρετικά καινοτόμο εν έτη 2024, παραμένει σπάνιο και εξαιρετικά πρακτικό. Το Honda CR-V FCEV όμως δεν προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά. Το καμουφλαρισμένο πρωτότυπο που μας δείχνει η ιαπωνική εταιρία αφορά στην αμερικανική αγορά ενώ το μοντέλο θα είναι διαθέσιμο και στην Ιαπωνία. Είναι πάντως ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα για το πώς θα μπορούσαν να κινηθούν οι εταιρίες στο μέλλον και η διαφορετικότητα του κινητήριου συνόλου του μας αρέσει πολύ! Χρειαζόμαστε την αντισυμβατική σκέψη και το CR-V FCEV αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα ακριβώς αυτού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό