20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Formula 1: «Στον αέρα» το μέλλον της Scuderia AlphaTauri

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Red Bull αποφασίζει αν θα πουλήσει τη δεύτερη ομάδα της ή αν θα μεταφέρει την έδρα της στην Αγγλία.

Σαρωτικές αλλαγές φαίνεται ότι έρχονται στη Scuderia AlphaTauri. Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Auto Motor und Sport, η Red Bull, στην οποία ανήκει η AlphaTauri, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πολύ σημαντικής απόφασης σχετικά με το μέλλον την ομάδας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτό το μέλλον περιλαμβάνει δύο εκδοχές: Είτε η ομάδα θα μετακομίσει στην Αγγλία, για να βρίσκεται πιο κοντά στη «μεγάλη αδελφή» Red Bull Racing, είτε θα πωληθεί εξ ολοκλήρου.

Η AlphaTauri έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της νέας διοίκησης των αθλητικών δραστηριοτήτων της Red Bull, που έχει συσταθεί μετά το θάνατο του Ντίτριχ Μάτεσιτς και στην οποία προΐσταται ο Όλιβερ Μίτζλαφ. Το 2022 ήταν μια κακή χρονιά για την ομάδα, καθώς τερμάτισε στην 9η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών, και αυτό είχε προφανείς επιπτώσεις στα οικονομικά της.

Ενώ η πρωταθλήτρια Red Bull Racing παρουσιάζει κέρδος, αφού το μερίδιό της από τις πληρωμές της Formula 1 προς τις ομάδες ξεπερνά το όριο του budget cap, η AlphaTauri αντίθετα έχει ζημιές, τις οποίες η «μαμά» Red Bull δεν φαίνεται να θέλει να συνεχίζει να επωμίζεται. Έτσι, πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές.

Μετακόμιση ή πώληση

Καταρχάς, το γεγονός ότι η Scuderia AlphaTauri έχει την έδρα της στη Φαέντσα στην Ιταλία, εκεί δηλαδή που στεγαζόταν η Minardi την οποία η Red Bull αγόρασε το 2006, ενώ χρησιμοποιεί την αεροδυναμική σήραγγα της RBR στην Αγγλία. Το σχήμα αυτό κρίνεται ως μη βιώσιμο και η λύση είναι η μετακόμιση της AlphaTauri κοντά στην RBR.

Επίσης, η ιταλική ομάδα δεν εκμεταλλεύεται όλες τις συνέργειες με τη Red Bull Racing -στον τεχνικό τομέα- που θα μπορούσε και αυτό είναι επίσης κάτι που δεν ικανοποιεί τη νέα διοίκηση.

Η μετακόμιση όμως είναι μόνο μια μεσοπρόθεσμη λύση. Με το ενδιαφέρον νέων ομάδων για είσοδο στη Formula 1 να μεγαλώνει συνεχώς και την αξία των ομάδων να έχει εκτοξευτεί, η πώληση της Scuderia AlphaTauri είναι μια πολύ σοβαρή πιθανότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι άλλωστε δεν λείπουν. Σύμφωνα με το AMS, ήδη υπάρχουν τρεις πολύ σοβαροί υποψήφιοι. Εκτός από την -προφανή- περίπτωση της Andretti Autosport, υπάρχουν ακόμα άλλες δύο: η HitechGP, που ήδη συνεργάζεται με τους «ταύρους» και με τα μονοθέσιά της τρέχουν σε Formula 2 και Formula 3 οδηγοί της Red Bull, και ένας Ινδός δισεκατομμυριούχος, που είναι ιδιοκτήτης της Mumbai Falcons Racing Team, που τρέχει στη Formula Regional Middle East και στη Formula 3 Asia.

Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Scuderia AlphaTauri, ή Toro Rosso όπως ονομαζόταν μέχρι το 2020, βγαίνει προς πώληση, η είδηση αυτή έπεσε ως «βόμβα» στα paddock και έπιασε εξ απήνης ακόμα και τα μέλη της ομάδας που βρίσκονται στο Μπαχρέιν για τις δοκιμές της Formula 1 που μόλις ολοκληρώθηκαν και ετοιμάζονται για τον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σημαντικές επιπτώσεις στη μορφή του grid τα επόμενα χρόνια η εξέλιξη αυτής της ιστορίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό