20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Eurovision: Η ώρα του Α’ ημιτελικού έφτασε και αυτές είναι 5 εκκεντρικές συμμετοχές που άφησαν εποχή

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ώρα για τον 67ο διαγωνισμό τραγουδιού έφτασε αλλά οι συμμετοχές δεν θυμίζουν σε τίποτα τον διαγωνισμό που αγαπήσαμε.

Η εβδομάδα της Eurovision και για το 2023 έφτασε και σήμερα είναι ο Α’ Ημιτελικός. Ο φετινός διαγωνισμός θα γίνει στο Liverpool, μιας και η περσινή νικήτρια Ουκρανία, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που βρίσκεται δεν μπορούσε να την διοργανώσει. Έτσι, η Αγγλία που βγήκε 2η ανέλαβε να παρουσιάσει τον πιο γνωστό διαγωνισμό τραγουδιού.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, δεν θα εμφανιστούν σήμερα αφού συμμετέχουν στον Β’ Ημιτελικό που θα γίνει την Πέμπτη 11 Μαΐου ενώ ο μεγάλος τελικός θα γίνει το Σάββατο 13 Μαΐου.

Αν δεις Eurovision απόψε δοκίμασε αυτές τις 3 συνταγές για σπιτική pizza

Οι χώρες που συμμετέχουν στον Α’ Ημιτελικό

Αν και στον αποψινό τελικό δεν θα συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να την παρακολουθήσει κάποιος – πόσο μάλλον αν ανήκει στους Εurofans – αφού μεταξύ των 15 χωρών που θα συμμετάσχουν απόψε, θα εμφανιστούν η Σουηδία και η Φινλανδία. Αυτές δυο χώρες φαίνεται πως φέτος θα κοντραριστούν για την 1η θέση, αν λάβουμε υπόψη μας και τα προγνωστικά.

Οι υπόλοιπες χώρες που θα διαγωνιστούν είναι η Σερβία, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Μάλτα, η Μολδαβία, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Ολλανδία, το Αζερμπαϊτζάν και η Τσεχία και αυτή είναι η σειρά με την οποία θα εμφανιστούν:

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Η Ελλάδα φέτος εκπροσωπείται στον διαγωνισμό της Eurovision από τον 16χρονο Βίκτωρα Βερνίκο (ή αλλιώς Victor Vernico) και το τραγούδι «What they say» στο οποίο τους στίχους και την μουσική έχει γράψει ο ίδιος. Στον Β’ Ημιτελικό ο Βίκτωρας θα εμφανιστεί 7ος.

Εμφανίσεις που άφησαν εποχή και μπήκαν στην 10αδα

Τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός έχει αλλάξει ως προς τις επιλογές που στέλνουν οι χώρες που συμμετέχουν τόσο από άποψη τραγουδιού αλλά και από σκηνική παρουσία.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη 15ετία, όπου κάθε χώρα συνήθως προσπαθούσε να κάνει κάτι πιο ευφάνταστο στην σκηνή της Eurovision ή να προβάλλει μέσα από την συμμετοχή της την κουλτούρα της – είτε με την εμφάνιση του τραγουδιστή είτε με την μουσική στο κομμάτι που παρουσίαζε – τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν πιο minimal παρουσιάσεις ενώ οι περισσότερες συμμετοχές έχουν έναν πιο mainstream και διεθνή ήχο.

Παρ’ όλα αυτά εμείς θυμηθήκαμε 5 «ιδιαίτερες» συμμετοχές που ξεχώρισαν με την εμφάνισή τους και κατάφεραν να «τερματίσουν» στην 10αδα.

1. Μολδαβία 2005 – Zdob Si Zdub «Boonika Bate Toba»

Το 2005 η Μολδαβία συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό και Zdob Si Zdub έκαναν καλό «ποδαρικό» αφού με το συγκεκριμένο τραγούδι κατάφεραν να κερδίσουν την 6η θέση. Στα «ωραία» της εμφάνισής τους ήταν η συμμετοχή της γιαγιάς του τραγουδιστή αφού οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονταν σε αυτήν.

2. Ουκρανία 2004 – Ruslana – Wild Dances

Η συμμετοχή της Ουκρανίας το 2004 με το «Wild Dances» άναψε φωτιές κυριολεκτικά και μεταφορικά στην σκηνή της Eurovision αφού η Ruslana και οι χορευτές της με την εκρηκτική τους παρουσία κέρδισαν την 1η θέση. Ήταν η ίδια χρονιά στην οποία διαγωνίστηκε για πρώτη φορά ο Σάκης Ρουβάς με το αείμνηστο «Shake it», με το οποίο η Ελλάδα βγήκε 3η. Παρ’ όλα αυτά το χορευτικό και η στυλιστική επιλογή της Ουκρανίας με τις προβιές και τα δερμάτινα κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις και την νίκη.

3. Φινλανδία 2006 – Lordi «Hard Rock Hallelujah»

Και ναι στον τελικό που διεξήχθη στην χώρα μας το 2006 μετά την νίκη της Έλενας Παπαρίζου και το «Μy Number One», νικητές αναδείχθηκαν οι Lordi με αυτό το light heavy metal κομμάτι και τις «ιδιαίτερες», κάπως «τρομακτικές» θα μπορούσε κανείς να πει, μεταμφιέσεις.

4. Ουκρανία 2007 – Verka Serduchka «Dancing Lasha Tumbai»

Από τις πιο χαρακτηριστικές εμφανίσεις στον διαγωνισμό, η περσόνα του Verka Serduchka κατάφερε να λάβει την 2η θέση στον τελικό το 2007 ενώ το χορευτικό αλλά και η επιλογή του ρούχου με το χαρακτηριστικό αστέρι στο κεφάλι του τραγουδιστή έμειναν για πάντα στην ιστορία του θεσμού και την μνήμη μας.

4. Αζερμπαϊτζάν 2008 – Elnur & Samir «Day After Day»

Η «αυλή του Παραδείσου» και οι «πύλες της Κολάσεως» εμφανίστηκαν ταυτόχρονα μπροστά στα μάτια όσων παρακολουθούσαν είτε από κοντά είτε από την τηλεόραση τον διαγωνισμό το 2008. Οι Elnur και Samir με ένα κομμάτι το οποίο περιείχε αρκετά στοιχεία όπερας αλλά αυτήν την «βιβλική» παρουσίαση κατάφερε να φτάσει στην 8η θέση.

5. Ρωσία 2012 – Buranovskiye Babushki «Party For Everybody»

Η Ρωσία το 2012 επέλεξε να στείλει στην Eurovision όχι μία αλλά έξι γλυκύτατες γιαγιάδες, ντυμένες με παραδοσιακές στολές, οι οποίες μας προσκαλούσαν να χορέψουμε μαζί τους σε έναν παραδοσιακό – τέκνο ρυθμό. Και το κοινό τελικά «χόρεψε» μαζί τους αφού τους έδωσε την 2η θέση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό