17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Daihatsu Vision Copen – Μεγάλωσε και ομόρφυνε!

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Daihatsu Copen, η πρώτη, η κλασική γενιά του ήταν μία από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις (ενδεχομένως η μοναδική) kei car το οποίο βρήκε τον δρόμο για τις διεθνείς αγορές. Τα kei cars είναι μία ειδική κατηγορία αυτοκινήτων στην Ιαπωνία τα οποία υπακούν σε ένα σετ πολύ αυστηρών κανονισμών ώστε οι ιδιοκτήτες τους να επωφελούνται από ελαφρύνσεις τόσο στην φορολογία όσο και στην ασφάλιση. Πρέπει να έχουν μέγεθος έως 3.4 μέτρα, πλάτος έως 1.48 μέτρα, κινητήρα μέγιστης χωρητικότητας 660 κ.εκ. και μέγιστης ιπποδύναμης 64 ίππων. Τέτοιο ήταν και το Daihatsu Copen που για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ήταν διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά.

Τα χρόνια πέρασαν όμως και ενώ η δεύτερη γενιά του Copen ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τον προκάτοχο του και συμμορφώνονται με τους κανόνες της συγκεκριμένης κατηγορίας, το πρωτότυπο που παρουσίασε η Daihatsu στο Japan Mobility Show που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Τόκιο, είναι αρκετά διαφορετικό. Όχι τόσο στο design, που θυμίζει πολύ έντονα το αυθεντικό Copen με τις μεγάλες καμπύλες, τις “καθαρές” επιφάνειες, τα στρόγγυλα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, την μικρή γρίλια και φυσικά, την απουσία οροφής αλλά στο μέγεθος.

Από το 2002 που παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά και το 2014 που παρουσιάστηκε η δεύτερη, το Daihatsu Vision Copen έχει μεγαλώσει σημαντικά. Για την ακρίβεια, με μήκος που αγγίζει πλέον τα 3.83 μέτρα, πλάτος 1.69 και ύψος 1.26 μέτρα, το Vision Copen είναι ελάχιστα μικρότερο από το Mazda MX-5 ενώ το μεταξόνιο του φτάνει τα 2.415 χιλιοστά και είναι 10 εκατοστά μεγαλύτερο από αυτό του κλασικού ιαπωνικού roadster! Η αύξηση στις διαστάσεις σίγουρα θα οδήγησε σε αύξηση και στο βάρος όμως, οπότε η απάντηση της Daihatsu σε αυτό το πρόβλημα είναι η τοποθέτηση ενός μεγαλύτερου κινητήρα. Καθώς ένα υποθετικό μοντέλο παραγωγής δεν είναι αναγκασμένο να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς των kei cars, η εταιρία εξόπλισε το Vision Copen με έναν 1300άρη βενζινοκινητήρα για τον οποίον δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε καμία επιπλέον πληροφορία. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα παράγει μόλις 64 ίππους! Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι αν το Daihatsu Vision Copen θα περάσει στην παραγωγή και αν η απάντηση σε αυτό είναι “ναι”, ένα υπο-ερώτημα θα είχε να κάνει με το αν θα λανσαριζόταν σε αγορές πέραν της ιαπωνικής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό