21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Cupra – Το ηλεκτρικό Formentor και οι Η.Π.Α.

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Formentor λανσαρίστηκε στην αγορά το 2020 ως το πρώτο μοντέλο που ξεκίνησε τη ζωή του ως Cupra και δεν ήταν απλά μία αναβαθμισμένη εκδοχή ενός μοντέλου της Seat. Το coupe-crossover ήταν και είναι ακόμα διαθέσιμο με μία σειρά κινητήρων βενζίνης, πετρελαίου και plug-in υβριδικών συνόλων και όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει την αξία του όντας το πιο δημοφιλές μοντέλο της ισπανικής εταιρίας με 120.000 πωλήσεις το περασμένο έτος, αυξημένες κατά 23% σε σύγκριση με το 2022. Η τρέχουσα γενιά βασίζεται στην δημοφιλή και αποδεδειγμένα επιτυχημένη MQB αρχιτεκτονική του ομίλου Volkswagen και εντός του τρέχοντος έτους περιμένουμε να ανανεωθεί με το καθιερωμένο facelift μέσης ηλικίας όμως η συζήτηση έχει ήδη αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από τον αντικαταστάτη του.
Ο επικεφαλής της εταιρίας, Wayne Griffiths αποκάλυψε πρόσφατα ότι μία αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή της δεύτερης γενιάς του Formentor θα κυκλοφορήσει “προς τα τέλη της δεκαετίας” και ότι θα είναι ένα από τα δύο μοντέλα που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της Cupra καθώς αυτή θα προσπαθήσει να κατακτήσει την αμερικανική αγορά. Ναι, η Cupra θα διασχίσει τον Ατλαντικό και θα λανσαριστεί επίσημα στην αγορά της Β. Αμερικής και το επόμενο Formentor θα είναι “το πιο σημαντικό μοντέλο για την εταιρία”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Griffiths. Όπως είναι λογικό δεδομένου ότι απέχουμε ακόμα αρκετά χρόνια από την πρεμιέρα του νέου Formentor, οι πληροφορίες είναι λίγες και ανεπιβεβαίωτες αλλά σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε/εικάζουμε/ακούμε, αυτό θα χρησιμοποιεί την SSP αρχιτεκτονική του ομίλου Volkswagen η οποία θα παρουσιαστεί στο προσεχές μέλλον ως ο έμμεσος και άμεσος αντικαταστάτης των MEB και PPE αρχιτεκτονικών που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά των μοντέλων του VW Group τα τελευταία χρόνια.

Ο Griffiths πρόσθεσε ότι τα σχέδια της Cupra περιλαμβάνουν την εξέλιξη και το λανσάρισμα ενός ακόμα μοντέλου, αμιγώς ηλεκτρικού φυσικά και μεγαλύτερου του επερχόμενου Tavascan το οποίο θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες της εταιρίας στην Αμερική. Δεν αποκλείεται μάλιστα το συγκεκριμένο μοντέλο να κατασκευάζεται κιόλας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, πιθανότατα σε κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια της Volkswagen καθώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος σε αυτό το σημείο για μία τεράστια επένδυση για την κατασκευή μίας νέας μονάδας ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Η απόφαση για το ποιο από τα δύο μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά θα παράγεται εγχώρια δεν είναι ακόμα οριστική πάντως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Cupra θα κάνει το μεγάλο βήμα, οπότε μένει να δούμε αν η φιλοδοξία της θα ανταμειφθεί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό