23.1 C
Athens
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Co-19: Απαραίτητα έως το 2022 τα μέτρα αποστασιοποίησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, αν μη τι άλλο για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό είναι εν ολίγοις το συμπέρασμα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι σε ανάλυσή τους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» προειδοποιούν ότι τα μέτρα αποστασιοποίησης ίσως χρειαστεί να εφαρμόζονται σταδιακά έως το 2022, καθώς τα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στο συμπέρασμα της έκθεσης, τονίζεται ότι ένα εφάπαξ lockdown δεν θα είναι αρκετό για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, όπως επίσης ότι οι επόμενες κορυφώσεις της πανδημίας ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερες και σοβαρότερες από την τρέχουσα, εφόσον τα μέτρα αποστασιοποίησης δεν λάβουν μόνιμο χαρακτήρα.

Σύμφωνα μάλιστα με το πιο ακραίο σενάριο το οποίο αναλύεται στην έκθεση, ένα ακόμη κύμα της πανδημίας μπορεί να υπάρξει ακόμη και το 2025, εάν δεν υπάρξει έως τότε εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία. Και αν η προοπτική του 2025 φαντάζει – και ενδεχομένως είναι – πολύ μακρινή, άλλο τόσο είναι μάλλον αισιόδοξο το σενάριο να υπάρξει εμβόλιο τους επόμενους 12 – 18 μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Κόσμος προσπαθεί να κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσιες ενώ κάνει τη βόλτα του σε πάρκο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. 

«Οι λοιμώξεις εξαπλώνονται όταν υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί και άνθρωποι που είναι ευάλωτοι. Εάν δεν υπάρχει κάποια πολύ μεγαλύτερη ανοσία της αγέλης από αυτή που γνωρίζουμε… η πλειοψηφία του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι ευάλωτη», επισημαίνει ο Μαρκ Λίπσιτς, καθηγητής επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ και εκ των συντακτών της μελέτης. «Η πρόβλεψη για τέλος  της πανδημίας το καλοκαίρι του 2020 δεν συνάδει με αυτό που γνωρίζουμε για την εξάπλωση των λοιμώξεων», τονίζει ο Λίπσιτς.

Η προοπτική ωστόσο της περιοδικής λήψης μέτρων αποστασιοποίησης εγείρει δύσκολα ερωτήματα όσον αφορά την καθοδήγηση που πρέπει να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή στους ανθρώπους άνω των 70 ετών, καθώς και σε εκείνους με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ή άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Ενώ συνεπώς είναι δυνατόν να χαλαρώσουν τα μέτρα αποστασιοποίησης, στον βαθμό που τα συστήματα υγείας θα μπορούν να αντέξουν τα νέα κρούσματα, οι σοβαροί κίνδυνοι λοίμωξης για ορισμένους ανθρώπους θα παραμείνουν οι ίδιοι έως ότου αναπτυχθεί ένα εμβόλιο ή πολύ αποτελεσματικές θεραπείες.

«Ελλείψει αυτών, η παρακολούθηση και η κατά διαστήματα αποστασιοποίηση μπορεί να χρειαστεί να διατηρηθούν έως το 2022», καταλήγουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

REUTERS/CHALINEE THIRASUPA

Διανομείς τροφίμων στην Μπανγκόκ περιμένουν σε απόσταση ασφαλείας να παραλάβουν τα πακέτα τους και να συνεχίσουν την εργασία τους. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τα επόμενα πέντε χρόνια, και το απαιτούμενο επίπεδο αποστασιοποίησης, εξαρτώνται καθοριστικά από τα συνολικά τρέχοντα επίπεδα μόλυνσης, εάν όλοι όσοι έχουν μολυνθεί αποκτήσουν ασυλία και, εάν ναι, για πόσο καιρό. Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι αυτά παραμένουν τα μεγάλα ερωτηματικά.

Εάν η ανοσία είναι μόνιμη, ο Co-19 θα μπορούσε να εξαφανιστεί για πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά το πρώτο ξέσπασμα, επισημαίνεται στην έκθεση. Εφόσο οι άνθρωποι παρουσιάσουν ανοσία για περίπου έναν χρόνο, όπως συμβαίνει με άλλος κορωνοϊούς, το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα ετήσιο ξέσπασμα της νόσου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό