23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Bluetooth 5.4: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην εποχή μας βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στην ασύρματη συνδεσιμότητα, με τα gadget μας να συνδέονται μέσω αέρα και όχι με καλώδια.

Υπάρχουν πολλά πρότυπα ασύρματης σύνδεσης, αλλά πιθανώς το πιο δημοφιλές, διαδεδομένο και γνωστό είναι το Bluetooth. Αυτό το ασύρματο πρότυπο συνδέει όλα τα είδη ηλεκτρονικών ειδών, από ακουστικά και ηχεία μέχρι χειριστήρια παιχνιδιών και έξυπνα αξεσουάρ σπιτιού.

Η τελευταία έκδοση αυτού του προτύπου είναι το Bluetooth 5.4, με το οποίο θα ασχοληθούμε παρακάτω.

Πρώτα, όμως, μια μικρή αναδρομή. Το Bluetooth είναι ένα πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων μικρής εμβέλειας μεταξύ ηλεκτρονικών συσκευών. Σχεδιασμένο από την Ericsson το 1994, το Bluetooth πήρε το όνομά του από έναν Δανό βασιλιά του 10ου αιώνα, τον Harald “Bluetooth” Gormsson, ο οποίος ένωσε τη Δανία και μέρη της Νορβηγίας. Ομοίως, η τεχνολογία είχε στόχο να ενώσει διαφορετικές συσκευές και βιομηχανίες κάτω από ένα παγκόσμιο ασύρματο πρότυπο.

Είναι ενδιαφέρον πως το σύμβολο Bluetooth αποτελείται από δύο σκανδιναβικούς ρούνους, που απεικονίζουν τα πρώτα γράμματα από το όνομα του βασιλιά της Δανίας, H και B. Γιατί “Bluetooth”; Λοιπόν, ο βασιλιάς αγαπούσε τα βατόμουρα και τα δόντια του ήταν πάντα μπλε. Αυτό, τουλάχιστον, λέει ο θρύλος.

Πώς λειτουργεί

Το Bluetooth λειτουργεί σε ραδιοκύματα στη ζώνη συχνοτήτων 2,4 gigahertz (GHz), χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φάσμα διασποράς συχνότητας (FHSS). Το FHSS επιτρέπει στο Bluetooth να αλλάζει γρήγορα συχνότητες εντός της καθορισμένης ζώνης, ελαχιστοποιώντας τις παρεμβολές από άλλες ασύρματες συσκευές που λειτουργούν στο ίδιο φάσμα.

Tο Wi-Fi χρησιμοποιεί επίσης τη ζώνη συχνοτήτων των 2,4 gigahertz (GHz) αλλά και οι δύο τεχνολογίες συνυπάρχουν χωρίς παρεμβολές χάρη σε αυτή την τεχνική. Ορισμένες εφαρμογές και λειτουργίες είναι κοινές αλλά το Bluetooth χρησιμοποιείται συχνότερα για απλούστερες συνδέσεις μεταξύ δύο συσκευών σε σχετικά μικρές αποστάσεις.

Η εξέλιξη

Το ταξίδι ξεκίνησε με την κυκλοφορία του Bluetooth 1.0 το 1999, προσφέροντας βασική συνδεσιμότητα με περιορισμένες δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων. Με τα χρόνια, οι επόμενες εκδόσεις αντιμετώπισαν ελλείψεις και εισήγαγαν βελτιώσεις, με αποκορύφωμα το Bluetooth 5.0, το οποίο έφερε σημαντικές βελτιώσεις όπως μεγαλύτερη εμβέλεια, υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και βελτιωμένη διαλειτουργικότητα συσκευών.

Εκδόσεις Bluetooth:Bluetooth 1.x: Βασικές δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων.Bluetooth 2.x: Ενισχυμένος ρυθμός δεδομένων (EDR) για ταχύτερη μεταφορά δεδομένων.Bluetooth 3.x: Παρουσιάστηκε το Bluetooth High-Speed ​​για ταχύτερη μεταφορά δεδομένων μέσω Wi-Fi.Bluetooth 4.x: Χαμηλής ενέργειας (LE) που εισήχθη για αποδοτική επικοινωνία.Bluetooth 5.x: Αυξημένη εμβέλεια, υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και βελτιωμένη απόδοση ενέργειας.

Bluetooth 5.4

Φέρνει βελτιωμένη απόδοση και διευρυμένες δυνατότητες. Οι περισσότερες από τις βελτιώσεις μεταξύ των διαφορετικών εκδόσεων του Bluetooth 5.0 αφορούν τις πτυχές κρυπτογράφησης και ασφάλειας της σύνδεσης.

Periodic Advertising with Responses (PAwR)

Eπιτρέπει σε ένα σημείο πρόσβασης Bluetooth να συνδέεται και να επικοινωνεί με πολλούς τερματικούς κόμβους αμφίδρομα. Με τις προηγούμενες εκδόσεις του προτύπου, αυτό δεν ήταν δυνατό. Αυτή η λειτουργία δεν έχει σκοπό να επιτρέψει στο τηλέφωνό σας να συνδέεται με κάθε gadget Bluetooth που έχετε στο σπίτι, αλλά είναι περισσότερο προσανατολισμένη στον τομέα λιανικής.

Προφίλ Electronic Shelf Label (ESL)

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία PAwR, το Bluetooth 5.4 δίνει τη δυνατότητα σε ένα κατάστημα λιανικής να παρακολουθεί και να αλλάζει ηλεκτρονικές ετικέτες σε διάφορα προϊόντα εξ αποστάσεως. Το προφίλ Electronic Shelf Label (ESL) παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για την εύκολη εγκατάσταση και διαχείριση τέτοιων συνδέσεων.

Κρυπτογραφημένα δεδομένα διαφήμισης

Αυτός ο νέος τύπος σύνδεσης με πολλές συσκευές ESL απαιτεί κρυπτογράφηση για τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας, την αποφυγή παραβίασης και την ασφάλεια του δικτύου. Το Bluetooth 5.4 παρέχει έναν τυποποιημένο τρόπο κρυπτογράφησης δεδομένων στη διαφήμιση, προκειμένου να διατηρηθεί η σύνδεση ασφαλής.

Συμπερασματικά, το Bluetooth 5.4 φέρνει ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά, κυρίως στη σφαίρα του Internet of Things, όπως καλύτερη ασφάλεια και βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και σταθερότητα. Αυτά τα βήματα μπορεί να μην φαίνονται τόσο σπουδαία δεδομένου ότι το Bluetooth 5.0 έχει ήδη φτάσει στο όριο πράγματα όπως η εμβέλεια (έως περίπου 244 μέτρα), οι συνδέσεις χαμηλής ενέργειας και οι ρυθμοί μεταφοράς (έως 2 Mbps), αλλά είναι ωστόσο σημαντικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό