23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Beer Tanning: Το viral trend στο TikTok και όσα πρέπει να σκεφτείς αν επιλέξεις να μαυρίσεις μπύρα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Δοκίμασε μπύρα για μαύρισμα και με ευχαριστείς αργότερα», λέει μια κοπέλα στο Tik Tok, όμως, πόσο ασφαλής είναι αυτή η τάση; 

Άνοιξε τη μπύρα σου και αντί να την πιείς μπορείς να τη ρίξεις σε όλο σου το σώμα. Αυτό είναι ουσιαστικά υποστηρίζει ένα νέο trend στο TikTok που υπόσχεται ένα καλύτερο και πιο βαθύ μαύρισμα. Το επιχείρημα είναι ότι ο λυκίσκος που περιέχει η μπύρα μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της μελανίνης ή αλλιώς η ουσία στο δέρμα μας που του δίνει μελάγχρωση.

Αλλά προτού βιαστείς να υιοθετήσεις το trend υπάρχουν τέσσερα προβλήματα που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου.

Σε πρώτη φάση, αυτό που θα πρέπει να σκεφτείς, είναι ότι κάποιος που έκανε trend μια τέτοιου είδους μέθοδο δεν είναι δερματολόγοι ή άλλοι πιστοποιημένοι ιατροί. Αντίθετα, είναι άνθρωποι τυχαίοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως μια TikToker που δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο την ώρα που απεικονίζεται να ρίχνει μπύρα στο πόδι της. «Δοκίμασε μπύρα για μαύρισμα, με ευχαριστείς αργότερα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ένας άλλος χρήστης της εφαρμογής που αγκάλιασε την τάση, παρουσίασε στον λογαριασμό του τα τέσσερα βήματα της διαδικασίας. «Αγόρασε τη φθηνότερη μπύρα, κάνε μια βουτιά, κάνε ένα ντους με μπύρα, απόλαυσε τον ήλιο», ακούγεται να λέει στην ακόλουθη ανάρτηση στο TikTok την οποία συνοδεύει μαζί με τα hashtags #sunbathinghack #sunbathing #tanhacks.

Και μπορεί να έγινε τώρα trend στο Tik Tok, στην πραγματικότητα όμως αυτή η τάση είναι υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό.

Στην πραγματικότητα, η δημοσιογράφος Jessica Lindsay ανέφερε για τη Metro ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι διαδικτυακές αναζητήσεις για «μαύρισμα μπύρας» έχουν αυξηθεί πάνω από 137% από τον Μάρτιο του 2023. Και πιθανολογείται ότι αυτοί δεν είναι άνθρωποι που γράφουν κατά λάθος “Beer can” στις αναζητήσεις τους στο Google, το Bing και το Duck Duck Go.

Κόντρα στο ρεύμα που δημιουργούν εκείνοι που έκαναν viral το trend, κανείς από αυτούς δεν είναι επιστήμονας ή ειδικός. Η λήψη συμβουλών υγείας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι σαν να λαμβάνεις συμβουλές υγείας από τους τοίχους μιας δημόσιας τουαλέτας μπάνιου. Δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ ποιος είναι αυτό το άτομο πραγματικά, αν όντως έχει δοκιμάσει ο ίδιος το hack (για παράδειγμα, ότι η μπύρα με την οποία υποτίθεται ότι λούζει το σώμα του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι νερό.

Δεύτερον, η μπύρα έχει μηδενικό παράγοντα προστασίας από τον ήλιο (SPF). Ενώ το να καλύπτεσαι με αυτή, σημαίνει ανεμελιά και πως δεν έχεις καμία υποχρέωση εκείνη τη στιγμή, δεν πρόκειται να σε προστατεύσει από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV). Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν φοράς αντηλιακό εκείνη τη στιγμή, το να ρίχνεις μπύρα στον εαυτό σου θα μπορούσε βασικά να ξεπλύνει το προστατευτικό αντηλιακό από το δέρμα σου.

Επιπλέον, το μαύρισμα δεν θα προστατεύσει το δέρμα σου από ηλιακά εγκαύματα ή άλλους τύπους δερματικών βλαβών. Όταν εκτίθεσαι στην υπεριώδη ακτινοβολία, τα μελανοκύτταρα στο δέρμα σου θα αυξήσουν την παραγωγή μελανίνης για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν το δέρμα σου από περαιτέρω βλάβη. Αλλά αυτή η επιπλέον μελανίνη θα δώσει μόνο SPF περίπου δύο έως τέσσερις. Αυτό θα ήταν πολύ χαμηλότερο από το ελάχιστο συνιστώμενο SPF των 15, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Μια τέτοια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους προβλήματα με το ηλιακό έγκαυμα να είναι ένα από αυτά. Ηλιακό έγκαυμα έχουμε όταν η έκθεση στο ηλιακό φως καταστρέφει τα κύτταρα στην επιδερμίδα σου. Το σώμα, στη συνέχεια αυξάνει τη ροή του αίματος στην κατεστραμμένη περιοχή, δίνοντάς της μια κοκκινωπή ανόητη εμφάνιση και κάνοντας την να αισθάνεται ζεστή. Στη συνέχεια, τα κύτταρα σε αυτήν την περιοχή απελευθερώνουν διάφορες χημικές ουσίες για να δώσουν αυτή την υπέροχη αίσθηση καψίματος. Και να έχεις κατά νου πως ο στόχος του ηλιοκαμένου σέξι μαυρίσματος δεν είναι αυτό που τελικά θα θα θέλαμε να έχουμε καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια εισχωρούν και αφαιρούν τα κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος, τα οποία μπορεί να αφήσουν την περιοχή με φαγούρα και ξεφλούδισμα.

Ενώ το να καείς από τον ήλιο αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη συνθήκη, υπάρχουν πολλές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ειδικότερα, μπορεί να προκύψει πρόωρη γήρανση -γνωστή ως «φωτογήρανση». Με την πάροδο του χρόνου, μια τέτοια έκθεση μπορεί να κάνει το δέρμα να μοιάζει περισσότερο με δερμάτινο καναπέ με λεκέδες καφέ. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αναπτύξεις, όπως ακτινικές κερατώσεις. Και, φυσικά, υπάρχει ο ίδιος ο καρκίνος του δέρματος. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε μελάνωμα και μη μελανώματα όπως βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι η έκθεση στο ηλιακό φως έχει παίξει ρόλο στους περισσότερους από τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο καρκίνους του δέρματος που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α.

Το τρίτο βασικό πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να λουστείς και τις συνέπειες του να κάνεις μπάνιο με μπύρα. Αυτό σημαίνει πως θα μυρίζεις λίγο σαν βαρέλι, σαν πάτωμα ενός μπαρ ή σαν το μπάνιο ενός νυχτερινού κέντρου διασκέδασης. Δεν είναι αυτός ο τύπος μυρωδιάς στον οποίο τείνουν να στοχεύουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους καταστάσεις, εκτός αν ο στόχος σου είναι να κάνεις παρέα με μύγες, μέλισσες, σφήκες και άλλα έντομα. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πάρα πολλά κολακευτικά αρώματα ή κολώνιες που να ονομάζονται «Carnal Keg», «Bar Floor Number Five» ή «Nightclub Bathroom Obsession». Έτσι δεν είναι;

Τέλος, δεν είναι καλή ιδέα να πίνεις και να μαυρίζεις ταυτόχρονα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να καείς από τον ήλιο και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σε οδηγήσει στο να κάνεις ανόητα πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεχάσεις να προστατεύσεις τον εαυτό σου με αντηλιακό και να αποκοιμηθείς στον ήλιο. Συνθήκες που εκτός από ατσούμπαλο μαύρισμα (σκέψου να κοιμάσαι έχοντας το χέρι στην κοιλιά σου), θέτουν και το δέρμα σου σε τεράστιο κίνδυνο.

Ναι, όλη αυτή η πρόχειρη ιδέα του μαυρίσματος μπύρας μπορεί να αποδειχτεί πολύ ανόητη.

Υπάρχουν πολύ πιο ασφαλείς τρόποι μαυρίσματος

Μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου με τουλάχιστον 30άρι αντηλιακό το οποίο θα σε προστατέψει από τον ήλιο αλλά και θα σού χαρίσει μπρονζέ χρώμα. Τροφές πλούσιες σε βήτα καροτίνη όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και το λάχανο μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να μαυρίσεις χωρίς να καείς την ώρα που παράλληλα προσέχεις και τη διατροφή σου. Το να είσαι πιο συνετή στο μαύρισμά σου- όπως να αλλάζεις συχνά θέσεις, να περιορίζεις τον χρόνο σου στον ήλιο και να αποφεύγεις τις ώρες με την πιο έντονη ηλιακή ακτινοβολία το μεσημέρι -μπορεί να προάγει το υγειές μαύρισμα και να σε προστατέψει από το κάψιμο.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να φιλτράρεις τι σού λένε οι άνθρωποι στα social media. Η εξέταση και τελικά αποφυγή τέτοιων συμβουλών μπορεί να μην σε κάνει… σοκολάτα θα σε κάνει όμως σίγουρα σοφότερη με τη σωστή διαδικασία του μαυρίσματος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό