20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

BBC: Η αλήθεια για τον Co-19 και τις αλλαγές στον καιρό

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολλές μολυσματικές ασθένειες φτάνουν στην κορύφωση και χάνονται με τις εποχές. Η γρίπη συνήθως φθάνει με τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες, όπως συμβαίνει και με τον νοροϊό, που προκαλεί συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Άλλοι, όπως ο τυφοειδής, τείνουν να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα περιστατικά ιλαράς υποχωρούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε εύκρατα κλίματα, ενώ σε τροπικές περιοχές κορυφώνονται κατά την ξηρή περίοδο. 

Δεν εκπλήσσει επομένως που πολλοί ρωτούν αν μπορούμε να περιμένουμε παρόμοια εποχικότητα με το Co-19. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται πλέον έντονα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πολλές από τις μεγαλύτερες εστίες εμφανίστηκαν σε περιοχές όπου ο καιρός είναι πιο ψυχρός, οδηγώντας σε εικασίες ότι η νόσος μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται με την άφιξη του καλοκαιριού. Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν πως δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορεί όντως να έχουμε ύφεση το καλοκαίρι. 

Και έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί, όπως επισημαίνει σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC.  Ο ιός που προκαλεί το Co-19 – ο οποίος έχει ονομασθεί επίσημα ως SARS-CoV-2 – είναι πολύ νέος για να έχει σταθερά δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο αριθμός των κρουσμάτων θα αλλάξει ανάλογα με την εποχή. Ο «συγγενικός» ιός Sars που εξαπλώθηκε το 2003 περιορίστηκε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το πώς επηρεάστηκε από τις εποχές.

Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις από άλλους κορωνοϊούς που μολύνουν τους ανθρώπους ως προς το αν το Co-19 μπορεί τελικά να γίνει εποχιακό. 

Μια μελέτη που διεξήχθη πριν από 10 χρόνια από τον Kate Templeton, από το Κέντρο Μολυσματικών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ιαπίστωσε ότι τρεις κορωνοϊοί (διεγνώσθησαν σε ασθενείς με λοιμώξεις αναπνευστικού) προκαλούν λοιμώξεις κυρίως μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου – κάτι παρόμοιο με αυτό που γίνεται με τη γρίπη. Ένας τέταρτος κορωναϊός, ο οποίος διεγνώσθη κυρίως σε ασθενείς με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ήταν πολύ πιο σποραδικός.

Υπάρχουν μερικές πρώτες υποδείξεις ότι και ο Co-19 μπορεί επίσης να ποικίλει ανάλογα με τις εποχές. Η εξάπλωση των κρουσμάτων της νέας νόσου σε όλο τον κόσμο φαίνεται να δείχνει ότι προτιμά τις δροσερές και ξηρές συνθήκες. Το μήνυμα των ειδικών όμως είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να περιμένουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. 

Σε ξεχωριστό ρεπορτάζ του το BBC διαλύει διάφορους μύθους σχετικά με το πώς μπορούμε να σκοτώσουμε τον ιό. Μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά εδώ. 

.naftemporiki.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό