18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

80% χαμηλότερος ο κίνδυνος νοσηλείας- Υψηλότερο το ιικό φορτίο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού εντοπίστηκε τον Νοέμβριο σε χώρες της νότιας Αφρικής. Έκτοτε μεταδόθηκε πολύ γρήγορα στον υπόλοιπο κόσμο, και έχει ήδη επικρατήσει σε αρκετές περιοχές. Το γρήγορο «άπλωμά» της στο χάρτη μείωσε κατά πολύ την περίοδο παρατήρησης του νέου στελέχους, αφήνοντας αρκετά στοιχεία για τον τρόπο που δρα άγνωστα ακόμα. 

Οι σχετικές μελέτες μέχρι τώρα επιβεβαιώνουν την υψηλή μεταδοτικότητά της, ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν τελικά προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από την παραλλαγή Δέλτα. Τελευταία στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το νέο στέλεχος έχει ήδη επικρατήσει, δείχνουν ότι οι Βρετανοί που αρρωσταίνουν με την παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν βαριά από εκείνους που προσβλήθηκαν από τη Δέλτα. 

Αντίστοιχα, και αισιόδοξα, ήταν τα πρώτα στοιχεία από τη Νότια Αφρική η οποία αποτελεί ένα «προάγγελο» για το τι πρόκειται να συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο, οπότε και οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο σχετικά νεότερος πληθυσμός της Νότιας Αφρικής μπορεί να εξηγήσει μία διαφορετική εικόνα του νέου στελέχους σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών, οι Νοτιοαφρικανοί που προσβάλλονται από Co-19 στο τρέχον τέταρτο κύμα λοιμώξεων έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν εάν κολλήσουν την παραλλαγή Όμικρον, σε σύγκριση με άλλα στελέχη. 

Εφόσον χρειαστεί εισαγωγή, ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας δεν διαφέρει από άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τους επιστήμονες Νικόλ Ουόλτερ και Τσέριλ Κοέν.

Σε σύγκριση με τις λοιμώξεις από την παραλλαγή Δέλτα στη Νότια Αφρική μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, οι λοιμώξεις της Όμικρον συνδέονται με 70% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει από την Όμικρον, μπορεί να έχουν υψηλότερα ιικό φορτίο. 

«Παρόλο που τα κρούσματα της Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο από τα κρούσματα της Δέλτα, δεν είναι δυνατό να πούμε εάν αυτό οφείλεται σε εγγενείς διαφορές στη λοιμογόνο δύναμη ή αν αυτό οφείλεται σε υψηλότερη ανοσία του πληθυσμού τον Νοέμβριο σε σύγκριση με νωρίτερα αυτή τη χρονιά», σημείωσε ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, Πολ Χάντερ. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό