17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

6 και 7 Δεκέμβριου 2001 η πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

2001. 6 και 7 Δεκεμβρίου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα και οικονομική επίθεση φιλίας, όπως έγραφε η «Ν-Οnline».

«Τα θέματα της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου καθώς και του πετρελαίου αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο των επαφών που είχε ο κ. Πούτιν… Είναι ορατή η πρόθεση του να μιλήσει την επιχειρηματική «γλώσσα», προσδοκώντας από τη μια να πουλήσει ρωσικά προϊόντα και υπηρεσίες και, από την άλλη, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, απολύτως απαραίτητα για τη ρωσική οικονομία.

Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η ελληνορωσική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των καυσίμων και της ενέργειας που υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου και του Ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα Μ. Μποτσάρνικοφ.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο σύνδεσης της Ελλάδας με το ενεργειακό δίκτυο της Ρωσίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν εταιρείες του ενεργειακού τομέα, όπως η Πετρόλα του ομίλου Λάτση, η οποία συνεργάζεται με την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία Lukoil.

Επίσης αυξημένες επιχειρηματικές ευκαιρίες διαφαίνονται για την Προμηθέας GAS ΑΕ, μικτή ελληνορωσική εταιρεία στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν η ρωσική εξαγωγική εταιρεία φυσικού αερίου Gazexport Limited κατά 50% και ο όμιλος Κοπελούζου κατά το υπόλοιπο 50%.

Ο Ρώσος πρόεδρος στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον κ. Κ. Σημίτη, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της χώρας του για συμμετοχή σε νέα έργα αερίου, όπως η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, στην ηλεκτροπαραγωγή, την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., αλλά και για την προσέλκυση ελληνικών επενδύσεων στη Ρωσία».

2021. 8 Δεκεμβρίου η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στα 2,5 χρόνια της πρωθυπουργικής θητείας του, στο θέρετρο Σότσι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό