17.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

45χρονος έστειλε γυμνή φωτογραφία της πρώην του σε φιλικό της πρόσωπο

Ειδήσεις Ελλάδα

Κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε σε 45χρονο στο Ηράκλειο, για την κοινοποίηση γυμνής φωτογραφίας της πρώην συντρόφου του. Ο άνδρας πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου, ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας για εκδικητική πορνογραφία.

Σύμφωνα με το cretalive, ο 45χρονος, ο οποίος κατηγορείται συνολικά για τέσσερις πράξεις, φέρεται, με βάση την καταγγελία, να παρενοχλούσε την πρώην σύντροφό του με σκοπό την επανασύνδεση. Ήταν τόσο επίμονος που η 47χρονη είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη και είχε εκδοθεί σε βάρος του απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να μην την προσεγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο.

Πάρα ταύτα, με βάση την καταγγελία, εκείνος συνεχίζει να την ενοχλεί και να την «βομβαρδίζει» με μηνύματα – ακόμα και απειλητικού περιεχόμενου – για διαμοιρασμό μέσω διαδικτύου προσωπικών της φωτογραφιών.

Νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα για την εκδικητική πορνογραφία

Νέα διάταξη για την εκδικητική πορνογραφία προστέθηκε με το νέο άρθρο 336Α στον Ποινικό Κώδικα. Τυποποιείται ως αξιόποινη πράξη που προσβάλλει τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ζωής και ελευθερίας και υπό προϋποθέσεις και της ανηλικότητας, η μη συναινετική κοινολόγηση ή η ανάρτηση στο διαδίκτυο ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικών εικόνων ή οπτικοακουστικού υλικού που ανάγονται στη γενετήσια ζωή του παθόντος, ακόμα και αν αυτές δημιουργήθηκαν με τη συναίνεσή του.

Η εν λόγω συμπεριφορά συνιστά μορφή σύγχρονης κυβερνοβίας, η οποία αποσκοπεί στο να εκθέσει, στιγματίσει και προσβάλλει τους αποδέκτες της. Η θέσπιση της εν λόγω διάταξης αποσκοπεί, σε εναρμόνιση με ευρωπαϊκές πρακτικές που αντιμετωπίζουν ως έγκλημα τέτοιες συμπεριφορές, στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτής της σύγχρονης μορφής βίας, η οποία:

α) έχει συχνότατα ως μέσο τέλεσης την ψηφιακή τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (internet, smartphone, computer, social networks),

β) δίνει τη δυνατότητα στους δράστες, για τη μη συναινετική , πραγματική, προσομοιωμένη ή και εικονική προβολή κάθε υλικού που αποτυπώνει εκδηλώσεις της γενετήσιας δραστηριότητας των παθόντων,

γ) έχει ως συχνότερους αποδέκτες, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως ενδεικτικά είναι οι ανήλικοι ή κάθε άλλο πρόσωπο που αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και

δ) λόγω της βαρύτητας και της κοινωνικής έκτασης της προσβολής, προκαλεί ως επίπτωση στα θύματά της σοβαρές βλάβες της ψυχικής ή σωματικής υγείας, συχνά ανεπανόρθωτες, που τα έχουν οδηγήσει, ακόμα και σε απόπειρα ή τελεσμένη αυτοχειρία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό