15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

243 εκατ. ευρώ τα κέρδη το α’ εξάμηνο

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ειρήνης Σακελλάρη[email protected] 

 

Mε κέρδη μετά από φόρους 117,3 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους 73 εκατ. ευρώ έκλεισε το β τρίμηνο η Alpha Bank. Στα 243 εκατ. ευρώ κινήθηκαν μετά από φόρους τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Με την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων) 8,2% μέσω συναλλαγών ύψους 1,6 δισ., η Alpha Bank, στο β’ τρίμηνο 2022, γυρίζει σελίδα στο θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στους διεθνείς αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου.

Με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16% και με τα ισχυρά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον, αποτελούν αισιόδοξες ενδείξεις για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, σε ποσοστό 20-30%, σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης.

Η τράπεζα αύξησε κατά 6,9% τα καθαρά έσοδα από τόκους   που διαμορφώθηκα 302,7 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, μέσα από επιλεκτικές επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας αξιόγραφα, το Καθαρό Έσοδο Τόκων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων σημείωσε κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 60% σε ετήσια βάση – από 25 εκατ. το β’ τρίμηνο 2021 σε 40 εκατ. το β’ τρίμηνο 2022. 

Σε ότι αφορά τις εκδόσεις ομολόγων MREL η διοίκηση της τράπεζας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άμεση υποχρέωση από τον SRB και πως απλώς θα συνεχίσουν να βολιδοσκοπούν την αγορά ώστε να βγουν με έκδοση όταν η αγορά το επιτρέψει.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην παρουσίαση προς τους ξένους επενδυτές .

Συνεχίζεται η πιστωτική επέκταση της τράπεζας  με ρυθμό υψηλότερο από εκείνον της αγοράς όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας  (+0,9 δισ. σε τριμηνιαία βάση) και με νέες εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις

Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,9 δισ. το β’ τρίμηνο, κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού και των υποδομών

Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») ενισχύθηκε περαιτέρω, κατά 3% σε τριμηνιαία βάση ή 0,9 δισ., και διαμορφώθηκε σε 30,6 δισ., ως αποτέλεσμα σημαντικής αύξησης των νέων εκταμιεύσεων προς Eπιχειρήσεις και αποπληρωμών στο χαρτοφυλάκιο δανείων Ιδιωτών. 

Η εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε  0,7 δισ., με μεγάλες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών κυρίως δανείων. Ως αποτέλεσμα, το α’ εξάμηνο, η Τράπεζα επέτυχε ήδη το 73% του συνολικού της στόχου για καθαρή πιστωτική επέκταση για το 2022.

Τι δήλωσε ο CEO της Τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης:

“Ακριβώς έναν χρόνο μετά την παρουσίαση του στρατηγικού μας Σχεδίου “Project Tomorrow”, η Alpha Bank επέδειξε εξαιρετική αποτελεσματικότητα, επιτυγχάνοντας όλους τους σχετικούς στόχους.

Κατά το α’ εξάμηνο, οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας συνεχίστηκαν,με αύξηση των μεγεθών και παράλληλη μείωση του κινδύνου σε βασικούς δείκτες, βελτιώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία, τα εποπτικά κεφάλαια, την ποιότητα των εσόδων και, τελικά, τις προοπτικές ανάπτυξης για το έτος 2022.

Παράλληλα, η δημιουργία της νέας Alpha Bank συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς και κατά το α’ εξάμηνο του 2022, καθώς νέες στρατηγικές συμμαχίες υψηλής προστιθέμενης αξίας κεφαλαιοποιούν τη δυναμική του δικτύου και των συνεργατών μας 

Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές, λόγω του συνδυασμού των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της αύξησης του ενεργειακού κόστους, του υψηλού πληθωρισμού και των επίμονων συνεπειών της πανδημίας. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, με ισχυρές προοπτικές απασχόλησης και θετικές εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η Alpha Bank διαδραματίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και συμβάλλει στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στην Ελλάδα, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε σε ιδανική θέση να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία σε αυτό το περιβάλλον προκλήσεων.”

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό